Antidepresiv v nosečnosti in med dojenjem
Spoštovani,
Sem v 32. tednu druge nosečnosti. Psihiatrinja mi je zaradi nevarnosti ponovitve poporodne depresije, ki je prvič z občasnimi epizodami in brez zdravljenja trajala kar nekaj let, predpisala antidepresiv asentra, češ da je popolnoma varno zdravilo med nosečnostjo in tudi dojenjem in ga vedno predpisujejo. Strinjala sem se z njo, potem pa sem prebrala navodila, kjer piše, da “jemanje zdravila, zlasti v zadnjih 3 mesecih nosečnosti, lahko pri dojenčkih poveča tveganje za pojav resnega stanja, ki se imenuje perzistentna pljučna hipertenzija pri novorojenčku (PPHN), zaradi katere dojenček hitreje diha in postane modrikast. Novorojenček ima lahko tudi druga stanja, ki se običajno pričnejo v prvih 24 urah po rojstvu: težave z dihanjem, pomodrelo kožo ali na otip prevročo ali prehladno kožo, bruhanje ali težave s hranjenjem, tresenje, drgetanje ali krče …” Glede dojenja pa piše naslednje: “Sertralin prehaja v mleko.” Sedaj me resno skrbi. Prva hčerka ima namreč astmo (ima jo tudi mož) in najbolj grozno je gledati, kako težko diha. Dnevno jemlje tudi flixotide. Zato ne bi rada še dodatno povečala tveganja, da ima težave z dihanjem zaradi mojih zdravil še drugi otrok. Tudi na tujih spletnih straneh piše marsikaj o tem zdravilu med nosečnostjo. Moja ginekologinja mi jemanje strogo odsvetuje. Kaj menite vi, imate morda kaj izkušenj, kako je z ojenčki mater, ki so jemale AD ali dojijo ob AD-jih. Ali bi bilo bolje, da jih do poroda ne bi jemala in bi začela šele po porodu? Ali je bolje, da otrok že v maternici dobi nekaj tega zdravila ali da začnem po porodu. Začela bi postopoma in potem povečevala odmerek, kot sem se dogovorila s psihiatrom. Že trenutno se ne počutim najbolje, strah me je, kako bo, ko bom rodila, predvsem kako se bom čustveno odzivala. Psihiatrinja mi je svetovala jemanje že v nosečnosti zato, da bi bila zaščitena že takoj ko rodim, glede na to, da začne asentra delovati šele po 4 tednih. Ker imamo bolezen tudi v družini, v več generacijah in po več straneh, imam menda več kot 80 % možnosti, da se stanje ponovi. Ali je bolje, da jih začnem jemati takoj zdaj, ali naj jih začnem jemati po porodu? Je bolje, da jih jemljem ali da imata otroka otožno mamo? Opravičujem se za tako obširno vprašanje. Hvala za vaš čas. Mila
Uporaba antidepresiva sertralin se svetuje med nosečnostjo in dojenjem v primeru, da je korist za nosečnico večja od tveganja za plod in dojenčka. Dojenček, kot ste tudi sami lepo povzeli, ima po porodu značilne odtegnitvene znake in se zato svetuje monitoring prvih 48 ur.
Napisali ste, da ste imeli po prvem porodu hude in dolgotrajne težave. Najverjetneje se je zato psihiatrinja odločila za sertralin, ki je kljub temu dokaj varen antidepresiv.
Ker gre za specifično zdravilo, bi morda ponovno kontaktirali psihiatrinjo in ji povedali za vaše dvome.