Alergija na penicilin
Pozdravljeni!
Sin bo star 6 let in od prejšnjega ponedeljka do danes popoldan je jemal Ospen 1 tableto na 8 ur, ker je bila na osnovi brisa diagnosticirana angina.
Danes dopoldan so se mu pojavili izpuščaji po telesu in sem ga peljala na kontrolo k pediatru, ki je rekla naj prekinemo z jemanjem Ospena in namesto tega predpisala sumamed sirup 1x na dan 7,5 ml 3 dni. Rekla nam je naj mu damo sumamed jutri, ker je danes prejel 2 tableti Ospena, zadnjo ob 14:30.
Sedaj se mi postavlja vprašanje zakaj Sumamed 3 dni, če je 7 dni jemal Ospen. Običajno je imel 3 dnevno dozo Sumameda po škrlatinki, ki naj bi delovala 10 dni. Skratka, 3 dnevno jemanje Sumameda glede na predhodno 7 dnevno jemanje Ospena se mi zdi kar malo prehudo.
Prosim za vaše mnenje.
Hvala.
Ospen je penicilin, ki se pri streptokokni okužbi žrela ali pri škrlatinki jemlje 10 dni. Ker je do pojava iizpuščajev minilo le 7 oz. 8 dni in je bilo zdravljenje nepopolno, je zdravnica predpisana Sumamed v trajanju 3 dni. Ali bi zadostovala ena sama tableta, dve ali vse tri, ni mogoče sklepati in ni opravljenih študij, po katerih bi se ravnali.