Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil 1 Varna prehrana po op

1 Varna prehrana po op

Pozdravljeni! Imam sina starega 4 leta, ki je po operaciji radikalne nefrektomije.
Iščem čimveč informacij glede zdrave prehrane za otroka. Česa se naj izogibamo, kaj je dobro za ledvica, katere čaje lahko otrok pije? Ali lahko pije bebe čaj? Ali lahko pije tudi 100% jabolčni sok?
Zelo sem zmedena v pisanju tedenskega jedilnika, kaj lahko skuham, da bo dobro za otroka in ledvico. Da ne bi s hrano vplivali na slabo delovanje!
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,

Pri omenjeni težavi vam svetujem:

– izbirajte ekološka živila, ki so pridelana na bolj naraven način in ne obremenjena s pesticidi (ali demeter živila)

– priparavljate hrano brez dodatka soli, za okus dodajajte sveža in posušena zelišča (brinove jagode niso primerne za ledvične bolnike, dodajajte: luštrek, peteršilj, rožmarin, janež)

– primerni čaji: kopriva, šipek (namakate v hladni vodi in nato le pogrejete), njivska preslica, bezeg, lipa, lučnik, potrošnik, regrat (korenine), trpotec, janež

– hrana: ekološko sadje in zelenjava,  polnovredna žita (oves, ajda, proso)

– izločite vso predelano hrano, mesne izdelke (hrenovke, salame, klobase, paštete in podobno), mlečne  izdelke (predvsem sire), omejite meso predvsem rdeče (vendar pa otrok rabi beljakovine zaradi razvoja in rasti), ko pripravite meso izberite ekološko pridelano belo meso in negojene ribe.

– podprite njegov imunski sistem z dodatki, kot so: sok pšenične trave, brusnice, haskap borovnica (sok in prah), sok rdeče pese, sok iz bezgovih jagod

– kopriva čisti in jača organizem (čaj, semena, sveži listi)

– pripravite kruh sami, uporabite ekološko polnovredno moko, dodajte sveže mleto laneno seme, semena koprive, lahko tudi malo bučne moke, ne solite ga

– opustite sladkor, ker pa malčki imajo radi sladko (in bodo pogrešali) ga nadomestite z medom, na trgu imate tudi med z dodanimi brusnicami, haskap borovnicami in rdečo peso…bolj zdravo sladkanje.

Želim hitro okrevanje in vse dobro vam in vašemu malčku.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]
Objava čaka odobritev

New Report

Close