Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil 1 Varna prehrana po op

1 Varna prehrana po op

Pozdravljeni! Imam sina starega 4 leta, ki je po operaciji radikalne nefrektomije.
Iščem čimveč informacij glede zdrave prehrane za otroka. Česa se naj izogibamo, kaj je dobro za ledvica, katere čaje lahko otrok pije? Ali lahko pije bebe čaj? Ali lahko pije tudi 100% jabolčni sok?
Zelo sem zmedena v pisanju tedenskega jedilnika, kaj lahko skuham, da bo dobro za otroka in ledvico. Da ne bi s hrano vplivali na slabo delovanje!
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,

Pri omenjeni težavi vam svetujem:

– izbirajte ekološka živila, ki so pridelana na bolj naraven način in ne obremenjena s pesticidi (ali demeter živila)

– priparavljate hrano brez dodatka soli, za okus dodajajte sveža in posušena zelišča (brinove jagode niso primerne za ledvične bolnike, dodajajte: luštrek, peteršilj, rožmarin, janež)

– primerni čaji: kopriva, šipek (namakate v hladni vodi in nato le pogrejete), njivska preslica, bezeg, lipa, lučnik, potrošnik, regrat (korenine), trpotec, janež

– hrana: ekološko sadje in zelenjava,  polnovredna žita (oves, ajda, proso)

– izločite vso predelano hrano, mesne izdelke (hrenovke, salame, klobase, paštete in podobno), mlečne  izdelke (predvsem sire), omejite meso predvsem rdeče (vendar pa otrok rabi beljakovine zaradi razvoja in rasti), ko pripravite meso izberite ekološko pridelano belo meso in negojene ribe.

– podprite njegov imunski sistem z dodatki, kot so: sok pšenične trave, brusnice, haskap borovnica (sok in prah), sok rdeče pese, sok iz bezgovih jagod

– kopriva čisti in jača organizem (čaj, semena, sveži listi)

– pripravite kruh sami, uporabite ekološko polnovredno moko, dodajte sveže mleto laneno seme, semena koprive, lahko tudi malo bučne moke, ne solite ga

– opustite sladkor, ker pa malčki imajo radi sladko (in bodo pogrešali) ga nadomestite z medom, na trgu imate tudi med z dodanimi brusnicami, haskap borovnicami in rdečo peso…bolj zdravo sladkanje.

Želim hitro okrevanje in vse dobro vam in vašemu malčku.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni.

Sem v 30. tednu nosečnosti po IVF. Najbrž sem dostikrat preveč prestrašena, sploh kar se tiče hrane…Toksoplazmoza in listerija mi prav naganjata strah v kosti.

Danes sem okoli 16. ure kupila sladoled in ga takoj nesla k mami v skrinjo. Jedla sem ga malo po 21. uri. Bil je precej mehak, bi rekla skoraj tekoč. Glede na to, da je to trgovinski sladoled, iz pasteriziranega mleka, nisem posvečala pretirane pozornosti in sem ga pojedla. Zdaj pa berem, da je že mehkejši sladoled “nevaren”. Koliko stopinj ima skrinja ne vem, kasneje sem preverjala in se mi je zdelo res precej toplo za skrinjo. Mama ima hladilnik in skrinjo na 1, res je da je skrinja majhna in tudi precej polna in da je bil sladoled pozicioniran bolj pri vratih. Zdaj se pa “žrem”, ali sem pojedla za nosečnost nevarno živilo… Bilo je shranjeno torej dobrih 5 ur. Ali se je lahko v tem času v sladoledu razvilo kaj slabega, tudi če je skrinja dosegala previsoko temperaturo (kar očitno glede na teksturo je), ali bi morala biti zaskrbljena le v primeru sobne temperature? Nekako mi ni jasno, kako bi sladoled postal kar nevaren, če je iz pasteriziranega mlela, smetane itd., kar pa sicer vse hranimo v hladilniku? 

Kaj lahko sicer storim za preventivo?

Hvala.

Del odgovora sem vam že posredovala.

Glede prevetive pa vam svetujem, da sveža živila pred zaužitjem temeljito operete tudi v raztopini sode bikarbone. Izogibajte se živilom, ki so lahko onensažena z zemljo…res pazljivo očistite in prekuhajte.

Pripravljena živila naj bodo shranjena v hladilniku pod temepraturo +8°C (nižja je, bolje je), hrano pred zaužitjem temeljito pogrejte (vre nja vsaj 5 minut), izogibajte se živilo z visokim mikrobiološkim tveganjem kot je karpačo, školjke in podobno. Vsa živila temeljito prekuhajte (angleško pečenje vam odsvetujem).

Izogibajte domačim in uličnim sladoledom in drugim živilom, kjer nimate zagotovila, da je 100% varna, pijte ustekleničeno pijačo in se izognite odprtim in pripravljenim napitkom v gostilnah. Doma, lahko sami poskrbite, da je napitek iz sadja in zelenjave narejen iz kakovostne, dobro oprane surovine in takoj po pripravi zaužit.

Če vam je kaj sumljivo se temu raje izognite, saj nosečnost ravzaprav hitro mine in ni da bi tvegali svoje zdravje in zdravje otroka.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close