Ena najbolj priljubljenih začimb pomembno povečuje tveganje za raka

N. K., 11. maj 2024
Prehrana

Tveganje za raka želodca poveča kar za 40 odstotkov.

Zaradi nove raziskave bomo verjetno dvakrat pomislili, preden bomo jed dodatno solili. Nutricionisti s Centra za javno zdravje na Univerzi na Dunaju so odkrili, da je med prebivalci Združenega kraljestva, ki so večino obrokov solili, 41 odstotkov večja verjetnost za nastanek želodčnega raka kot pri tistih, ki so jedi solili redkeje, poroča DailyMail.

Že predhodno opravljene študije na Kitajskem, Japonskem in v Koreji so povezale slano prehrano z rakom na želodcu, vendar je ta študija ena prvih, ki je to povezavo pokazala tudi pri prebivalcih zahodnih držav.

Preveč soli spodjeda zaščitno prevleko na želodcu

Kljub temu, da je bila avstrijska študija zgolj opazovalna, pa so starejše študije pokazale, da lahko prekomerna količina soli spodjeda zaščitno prevleko na želodcu, kar povzroča poškodbe tkiva in vodi do rakavih mutacij.

Foto: Profimedia

“Dodati malo soli za okus se morda zdi neškodljivo, vendar je lahko pretiravanje s soljo škodljivo,” so zapisali raziskovalci. 

Do teh ugotovitev so raziskovalci Univerze na Dunaju prišlo, ko so pregledali podatke 471.144 odraslih prebivalcev Združenega kraljestva iz podatkovne zbirke UK Biobank. Ugotovili so, da so imele v 11-letnem obdobju osebe, ki so uporabljale veliko soli, za 41 odstotkov večje tveganje, da zbolijo za rakom na želodcu, kot tisti, ki redko solijo svoje obroke. Ta ugotovitev je veljala tudi ko so raziskovalci izključili druge spremenljivke, ki bi lahko vplivale na rezultate, kot so starost, socialno-ekonomski status in druge življenjske izbire, denimo uživanje alkohola in tobaka.

Natrij je sicer nujno potreben za vzdrževanje normalnih celičnih funkcij v človeškem telesu, vendar ga večina ljudi zaužije bistveno preveč, kar predstavlja veliko tveganje za zdravje, piše nacionalni portal Prehrana.si. Opozarjajo, da je za odrasle varen vnos do pet gramov soli dnevno, vendar pa je prebivalci Slovenije dnevno zaužijemo povprečno več kot dvakrat toliko – kar 11.8 gramov. Tako visok vnos soli vpliva na povišanje krvnega tlaka, kar zvišuje tveganje za razvoj srčne kapi in drugih srčno-žilnih bolezni.

Rak želodca v Sloveniji

Kot navaja Onkološki Inštitut, je pojavnost raka želodca v Sloveniji v upadanju – predstavlja  približno tri odstotke vseh novo odkritih  bolnikov z rakom. Najpogosteje zbolevajo starejši od 60 let.

Nevarnostni dejavniki za pojav raka želodca so: uživanje močno začinjene hrane, dimljenega in slanega mesa, kajenje ter okužba z bakterijo Helicobacter pylori.

Znaki raka želodca so neznačilni ali pa se pojavijo razmeroma pozno, ko je bolezen že razširjena. Pojavijo se tiščanje v predelu žličke, občutek zgodnje sitosti, odpor do mesa, motnje požiranja, bruhanje, bruhanje krvi iz želodca ali požiralnika.

Ob napredovali bolezni se pojavijo hujšanje, nabiranje tekočine v trebušni votlini, povečane bezgavke v levi nadključnični loži, povečane bezgavke v levi pazduhi, jetrne metastaze, pljučne metastaze, Krukenbergov tumor v jajčnikih, širjenje raka po možganskih ovojnicah ali metastaze v kosteh.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close