Ameriška zvezdnica pokazala brazgotine: “Gre za lekcijo, ki je ne bom nikoli pozabila”

I. K., 10. februar 2024
DermatologijaOnkologija
Foto: Instagram

“Mislila sem si: ‘Le kaj se lahko zgodi v treh mesecih?’ Očitno se lahko zgodi veliko,” je izjavila Teddi Mellencamp, ki se od leta 2022 bori z rakom na koži.

Teddi Mellencamp, znana iz šova The Real Housewives of Beverly Hills, je leta 2022 prejela diagnozo, ki je zamajala njene temelje – zbolela je za rakom na koži. S svojimi sledilci od takrat redno deli vzpone in padce v boju z melanomom, za katerim letno v Sloveniji zboli približno 700 oseb.

Oktobra 2022 je lepotica razkrila, da so pri njej našli melanom v drugem stadiju. Bolezen so odkrili na rutinskem pregledu, na katerega so jo povabili tri mesece po pregledu, ki je pokazal prvi melanom. “Če zdravnik reče, pridite na vsake tri mesece, prosim, pojdite. Tako močno sem si želela pregled odpovedati. Mislila sem si: ‘Le kaj se lahko zgodi v treh mesecih?’ Očitno se lahko zgodi veliko,” je Teddi zapisala na družbenih omrežjih in priznala, da v svoji mladosti na kožo ni pazila in se je sončila brez zaščite. Na pregled kožnih znamenj se je odpravila šele, ko ji je bilo 40 let. “To je bila moja budnica, upam, da bo tudi vaša in boste varovali svojo kožo.”

Teden dni pozneje so ji zdravniki povedali, da ima še več rakavih znamenj. Poslali so jo na pozitronsko emisijsko tomografijo, ki je razkrila, da je nagnjena k melanomom.

Zvezdnici so odstranili 11 melanomov in tri bezgavke. “To mi je pokazalo, kako hitro se lahko stvari spremenijo. Gre za lekcijo, ki je ne bom nikoli pozabila in o kateri ne bom prenehala govoriti. Ničesar si ne želim bolj od tega, da ste proaktivni in da vam tega ne bo treba izkusiti. Naj bodo moje brazgotine vaš navdih za preventivno nego,” je dejala 42-letnica in takrat obljubila, da bo na preglede hodila na vsake štiri do šest tednov.

Le en mesec kasneje je Teddi izvedela, da ima tri nove lise, ki jih je treba pregledati. Imela je tudi ultrazvok, ki je pokazal, da je izboklina na njenem vratu sumljiva.

Ne morem se več spomniti, je že 12. ali 13.?

Slabih novih še ni bilo konec. Septembra 2023 so zdravniki odkrili nove melanome. “Včeraj sem izvedela, da gre tudi pri zadnjem znamenju, ki so ga pregledali z biopsijo, za melanom. Sploh se ne morem spomniti, ali je to 12. ali 13,” je zapisala in optimistično dodala, da se njeno življenje kljub zdravstvenim težavam nadaljuje. Decembra 2023 je spet delila slabo novico – imunoterapija ji ni pomagala. Njeni zdravniki so ji predstavili nekaj novih možnosti in po njihovih navodilih se je 26. decembra odločila za operacijo, s katero so odstranili večji del problematičnega področja. “Medtem pa se tako veselim božiča s svojimi najdražjimi in upam, da je to opomnik, da se za novo leto naročiš na pregled kože,” je še dejala.

Januarja je sporočila, da je bila operacija uspešna in da je za besedo leta izbrala “moč”. Pojasnila je, da je od posega minilo šest tednov in da ji je bilo dovoljeno, da lahko počne, kar hoče. “In hočem biti močna,” je zapisala in še dodala: “In močna tudi bom.”

Maligni melanom povzroči največ smrti

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je maligni melanom razlog za kar eno tretjino vseh novih primerov raka, kar je zaskrbljujoče. Kljub temu da predstavlja zgolj tri odstotke vseh kožnih rakov, je ravno ta melanom tisti, ki povzroči največ smrti. V svetu velja tudi za obliko raka, ki je najpogostejša v starostni skupini od 20 do 30 let in povzroči največ smrti med ženskami, starimi od 25 do 30 let.

Dermatologi poudarjajo, da število obolelih oseb za rakom kože nenehno raste. Ko govorimo o malignih tumorjih kože, ima melanom, če ga ne odkrijemo pravočasno, najbolj maligni potek in najslabšo prognozo. Z druge strani pa velja, da če se odkrije pravočasno, je v 99 odstotkih ozdravljiv.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close