Dan Sonca 2011 izbrani utrinki

Uredništvo, 31. maj 2011.

Dan sonca ali 6. festival ustvarjalnosti je tudi letos navdušil najmlajše, mlajše in mlade po srcu.

DAN SONCA, 6. festival ustvarjalnosti
v prijetnem ambientu ob Trubarjevi domačiji na Rašici
v soboto, 21. maja 2011, s pričetkom ob 11. uri.

Letos smo že šestič priredili Dan sonca, festival ustvarjalnosti. Festival, ki ima že mnogo posnemovalcev, je nastal v letu 2006 iz želje po ustvarjalnem druženju umetnikov, znalcev, snovalcev, ustvarjalcev in animatorjev z obiskovalci vseh generacij, da bi s skupnimi močmi ustvarjali, sodelovali, se medsebojno bogatili, sprostili in – igrali. Festival želi biti dostopen prav vsem, zato nima vstopnine. Je prostovoljsko organiziran, voden in izpeljan.

6D3CBB1C-8B48-11E0-BCC5-C16465B94067

V programu so ustvarjalci, animatorji in prostovoljci poskrbeli za to, da so se odvile  najrazličnejše dejavnosti za vse generacije.

Ob 11. uri se je festival pričel z nagovorom Petre Petravič, ki je tudi letos z veseljem in z le njej lastnim žarom prevzela vodenje programa, prisotne je pozdravila v imenu organizatorjev ter povabila k uvodni besedi Ano Porenta, začetnico in koordinatorico Dnevov sonca.

Za tem nas je očaral nastop Otroške folklorne skupine Slemenci  (OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica, POŠ Sveti Gregor), ki so se med petjem, plesom in igranjem na starinske pripomočke za pranje in kuhanje,  spraševali Kaj boš pa ti jutri delal?  ter igra   petošolcev OŠ Primoža Trubarja pri krožku Od ideje do predstave pod mentorstvom Marjetke Koprivec, ki so postavili na, tokrat tlakovan oder pred mlinskimi kolesi, zanimivega Obutega mačka.

Po obeh nastopih smo prešli v borbene vode in hitre ritme, saj smo si ogledali demonstracijsko borbo kickboxinga s člani Kickboxing kluba Spirit. Klub se  ponaša s številnimi (ne le državnimi, tudi mednarodnimi) medaljami, in seveda s tistimi  svetovnimi  trenerja Eda Latiča. Edo vodi mlade po poti športa, ki kljub navidezni ostrini deluje po principih tovarištva, sodelovanja in ekipne privrženosti. Vse to je velo iz njihovih nastopov, pa celo iz prave borbe in na koncu za piko na i, se je to simpatično pokazalo, ko je sine premagal očeta.

Mladi radovedneži  so z Nino Jereb iz Centra eksperimentov Koper preizkusili Vodne hokus PosKUSE, ugotovili, kako je voda močna in kako se jo da nahecati, da teče tudi navzgor.  Z Matejo Herbst in Simonom Drofelnikom iz  Kulturno ustvarjalnega društva Galerija C.C.U., so izdelovali sončnice, sončne mandale in si napasli oči na čudovitih sončnih slikah. Za najmlajše sta poskrbeli Katja Poznič in prijateljica iz  Združenja Sezam iz Ljubljane z Rajem za pliške, kjer so se skupaj  valjali, plezali skozi skrivnostni tunel, zbijali keglje in igrali velike družabne igre.

22F4E0B6-8B48-11E0-B2CA-C16465B94067

Andrej Perhaj iz JZ Trubarjevi kraji je vodil spominski sprehod po Trubarjevem muzeju, z ZRUjevimi in Med.Over.Netovimi prostovoljci ter Gregorjem Štrukljem so prisotni izdelovali ptice in Krpanove kobilice – s tem smo  obeležili tudi 180. letnico Levstikovega rojstva – ter igrali sončeve štafete, z Renato, Jasno in Živo pa poslikavali majice … Z nami je bil s Koraki do varne poti tudi  Zavod Varna pot, ki vsako leto preseneti z novimi zanimivimi dogodivščinami,  namenjenimi osveščanju o varnosti v prometu. Poleg očal, ki zameglijo vid (kot ga lahko alkohol), opreme za kolo in avto, so priredili pravi cestni poligon s semaforji, zebrami in vsem, kar sodi zraven, da so se lahko mali vozniki preizkusili v samostojni vožnji po progi.

Najmlajši obiskovalci  so se skupaj s starši že v času otvoritvenih dogodivščin sprehajali naokrog in se udeležili najrazličnejših dejavnosti, ki so bile posejane po trati na otočku Trubarjeve domačije.

Na prizorišču festivala so se na stojnicah tudi letos predstavili Društvo za ohranjanje dediščine Gradež z domačimi dobrotami, ART les (Igor Sever s.p.) z lesenimi gradniki za sestavljanje čisto pravih delujočih miniatur ter izdelovanjem vrtavk in knjižnih ribic. Semenarna Ljubljana d. d. je s Kristino Modic na svoji stojnici predstavljala nasvete za sajenje in sejanje, vsak udeleženec pa si je lahko v lonček posadil fižol. Predstavili sta  se tudi  društvo L &L in Gibanje Svet, ki raste z nami. Unicefove, unikatno izdelane čudovite punčke, ki jih že več let izdelujejo starši in petošolci OŠ Primoža Trubarja z mentorico Mimico Gačnik, so znova vabile k dobrodelnem nakupu, ki omogoča reševanje življenj otrokom, da v današnjem času ne bi ostali brez cepiva proti smrtonosnim otroškim boleznim.

79AF56AC-8B48-11E0-BCC5-C16465B94067

Čez mostiček mimo mlinskih koles smo se najprej za zidkom lahko naučili plesti vrbove lovilce sanj z Darinko Grmek Štrukelj, se popeljali s kanuji, na katerih sta ves dan vihtela vesla Gregor Grešak in Tomi Dovič ter se zabavali s skavti Steg Škocjan Turjak 1. Letos so pripravili atraktivno  in za nekatere precej adrenalinsko spuščanje čez reko ter zabavno splavarjenje. V njihovem taboru je bilo prijetno tudi zato, ker so pekli jajca in hrenovke in jih delili vsem, ki so to želeli. V popoldanskem času so se delavnice zamenjale, z najmlajšimi in njihovimi starši je vzgojiteljica Maja Kavčič s prijateljico izdelovala nogavične črvičke, ki so v izmišljenem jeziku nastopili v lutkovni improvizaciji Črvi v jabolku. Še posebej zanimivo je bilo, da smo se neustrašni med nevihto, ki je odpodila marsikaterega obiskovalca, pod veliko zeleno strehico zabavali s črvički, ki so pokukali zdaj skozi to, zdaj skozi ono jabolčno okence. Z nepogrešljivimi ST*ARTovci iz TD Podgora smo izdelovali lutke iz kuhalnic in  rokavičk, ki so postale princeske, kuharji, mornarji in junaki iz pravljic. Mladi ustvarjalci so iz gline izdelali zanimive figure, ki so ob koncu sončnega dne prerasle v pravo mini razstavo, nekateri pa so se  preizkusili tudi v lončarjenju na lončarskem vretenu s Katarino Duščak. Tudi letos smo pod vodstvom Marka Kožarja izvedli tekmovanje v stari pastirski igri KOZAKLAMF, ki sta jo obudila z Marjanom Alojzom Severjem. Nekateri so se ob preizkušanju s pravili igre le seznanjali, a na koncu se je nekaj pogumnežev  pomerilo med seboj na drugem svetovnem tekmovanju za pokal. Najzagnanejši igralci so tekmo kljub vmesni nevihti izpeljali do konca.  Pokal je ostal v rokah lanskega prvaka Domna Verovška, drugo mesto sta si delila Dan in Tilen, četrti pa je bil Luka. Ti tekmovalci so prejeli tudi knjižne nagrade in majice festivala.

Lep del dneva so z nami preživeli starši in otroci ter kulturne animatorke iz Kulturnega  centra Primoža Trubarja iz Šentjerneja, saj so se pripeljali k nam na izlet.  Organizatorji smo imeli veliko skrbi, saj smo neprestano spremljali radarsko sliko gibanja padavin. Ker je ozvočenje za prireditev last našega prijatelja Toneta Pozneta, ki opremo in svoj čas velikodušno deli z nami že tretje leto, in ker seveda nismo hoteli izzivati usode, smo se raje odločili, da letos sklepnega dela festivala (sončnega sija) ne izvedemo in na naslednjem festivalu obrnemo vrstni red in pričnemo z rock matinejo, s tem so se strinjali tudi mladi glasbeniki skupine Blacksmith in Ogrožene vrste. Ekipa festivala se je tako potrudila in pospravila prizorišče celotnega dogajanja ravno do večerne nevihte. 6. dan sonca bo ostal v spominu kot pester, dobrovoljen, srčen in malce deževno muhast.

Zahvaljujemo se založbi Didakta d.o.o. za  knjižne nagrade za mentorje, Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici d.d. za podarjene majice za prostovoljce, Skok sportu za izposojo varnostnih jopičev ter Domexu Elektronika za pomoč, Niku Samsi za snemanje dogajanja na festivalu, KUD Primoža Trubarja ter Občini Velike Lašče, ki s svojim finančnim prispevkom omogoči nabavo sendvičev in pijače za nastopajoče, mentorje in prostovoljce.

Najlepša hvala vsem mentorjem, ustvarjalcem, znalcem, snovalcem in prostovoljcem, ki ste z nami pripravili Dan sonca 2011 – kljub temu, da nimamo sredstev, s katerimi bi poplačali vaš trud, vaše zanimive delavnice in dogodivščine, ki ste jih pripravili za obiskovalce, pa  imamo srčnost, prijateljstvo in željo po sodelovanju, bližini, sproščenosti in ustvarjalnosti, in prav zato najbrž naš prostovoljski festival ustvarjalnosti Dan sonca še vedno živi.

Ekipa, ki je pripravila Dan sonca, 6. festival ustvarjalnosti:
Andreja, Beno, Nea in Domen Verovšek, Andrej in Darinka Štrukelj,  Gregor, Dan in Gaja Grešak, Petra Petravič, Tina Sešek, Tomi in Majda Dovič, Tone Pozne, Marko Kožar, Jernej in Peter Novak, Ana Porenta.

814F414C-8B48-11E0-BCC5-C16465B94067

Poglejte si zbrane foto utrinke iz prizorišča dogajanja v Galeriji Over.Net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več