ZPS: Uveljavljanje pravic potrošnikov pod drobnogledom

anonimni uporabnik, 31. julij 2013
Ostalo

ZPS: Uveljavljanje pravic potrošnikov pod drobnogledom – Nekateri razlagajo pravice kar po svoje.

Čeprav večina potrošnikov pozna svoje pravice veliko bolje kot pred leti, se neredko zgodi, da si nekatera podjetja pravice razlagajo nekoliko po svoje. Pri uveljavljanju pravic, ko ena ali druga stran ne pozna pravic oziroma dolžnosti, pa se zatakne. Ali ste vedeli, da vam mora prodajalec v primeru nakupa pohištva, pralnega stroja ipd., kjer ste se dogovorili za dostavo na dom, le to dostaviti v stanovanje. Za dostavo na dom se ne šteje puščanje blaga pred vrati potrošnikovega stanovanja oz. do vhoda v blok! Ali ste vedeli, da če na servisu ne odpravijo napake na izdelku v 45 dneh od dneva, ko so dobili izdelek v popravilo, da morajo potrošniku zamenjati izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom…

1. »Naročeno pohištvo moramo dostaviti samo do vhoda v blok.«

fotelj-pocivalnik-1V trgovini s pohištvom ste naročili otroško sobo. S prodajalcem ste se tudi dogovorili, da vam bodo pohištvo pripeljali domov. Na dogovorjeni dan so pakete s pohištvom res pripeljali in vas po domofonu obvestili, da vas čakajo pri vhodu v blok in naj pridete ponje. Stanujete v petem nadstropju in s paketi pred blokom ste zvonili pri sosedih in jih prosili, naj vam jih pomagajo znositi v stanovanje. Zelo nerodna zadeva, ampak menili ste, da je trgovina pač izpolnila svojo dolžnost in ste sami krivi, ker se niste bolje organizirali in zagotovili pomoč pri prenosu naročenega pohištva v stanovanje.

Ima prodajalec prav?

NE. Trgovec bi vam moral pakete s pohištvom dostaviti v stanovanje, saj Zakon o varstvu potrošnikov določa, da mora podjetje, če se s potrošnikom dogovori za dostavo na dom, izdelke v dogovorjenem času dostaviti v potrošnikovo stanovanje in mu ob tem izročiti tudi vso pripadajočo dokumentacijo. Če prodajalec tega ne stori, ga lahko Tržni inšpektorat kaznuje z globo.

2. »Popravilo izdelka lahko podaljšamo, dokler ne dobimo potrebnih rezervnih delov«.

Pokvaril se je računalnik, ki je še v garanciji. Odnesli ste ga v popravilo na pooblaščeni servis, kjer pa niso imeli na zalogi potrebnih rezervnih delov. Naročiti so jih morali pri proizvajalcu. Računalnik je bil na servisu več tednov, vendar pa ni bilo videti, da bo kmalu popravljen, saj so na servisu vedno znova odgovarjali, da še vedno čakajo rezervne dele. Zmanjkalo vam je potrpljenja, zato ste od servisa zahtevali nov računalnik. Vaš zahtevek pa so zavrnili in pojasnili, da tega niso dolžni storiti, ker lahko servis podaljša rok za garancijsko popravilo izdelka, dokler ne dobi potrebnih rezervnih delov«

Imajo na servisu prav?

NE. Če na servisu ne odpravijo napake na izdelku v 45 dneh od dneva, ko so dobili izdelek v popravilo, morajo potrošniku zamenjati izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom. Zakon ne predvideva razlogov, zaradi katerih bi se lahko rok za popravilo podaljšal. Za kršitev te pravice je zagrožena globa v višini 1.200 evrov, ki jo lahko servisu naloži Tržni inšpektorat.

Zakon tudi določa, da lahko pooblaščeni servis za čas popravila brezplačno zagotovi potrošniku podoben izdelek. Če tega ne stori, lahko potrošnik zahteva od servisa povračilo škode, ki jo je utrpel, ker izdelka ni mogel uporabljati.

Več primerov je objavljenih v reviji VIP, 7-8/2013 in na spletni strani www.zps.si: Pravice potrošnikov – jih poznate?

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
05.05.2024 ob 06:36
296,856
05.05.2024 ob 06:16
112,983
04.05.2024 ob 05:23
Preberi več

Več novic

New Report

Close