Zahvala donatorjem za pomoč pri nakupu monitorja za spremljanje življenjskih funkcij

anonimni uporabnik, 05. maj 2014
Ostalo

Danes so se na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana zahvalili vsem donatorjem, ki so pomagali pri nakupu monitorja za spremljanje življenjskih funkcij, ki ga vsakodnevno uporabljajo pri otrocih, ki potrebujejo nadzor ob magnetno resonančni preiskavi.

Danes so se na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana zahvalili vsem donatorjem, ki so pomagali pri nakupu monitorja za spremljanje življenjskih funkcij, ki ga vsakodnevno uporabljajo pri otrocih, ki potrebujejo nadzor ob magnetno resonančni preiskavi. Predstavili pa so tudi dejavnosti Službe za radiologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

Matej Zupan, Glasbena mladine Slovenije je povedal:« Zelo smo veseli, da je bil lanski dobrodelni koncert Darilo za življenje tako dobro sprejet pri poslušalcih na koncertu in gledalcih pred TV zasloni. Ponosni in presenečeni smo, da so gledalci in poslušalci z navdušenjem sprejeli tudi t.i. “klasično” glasbo. Za to se moramo zahvaliti predvsem mladim glasbenikom, ki so z izvrstnimi izvedbami glasbenih del prepričali gledalce. Na Glasbeni mladini Slovenije želimo, da bi podoben koncert v soorganizaciji z Ustanovo za novo pediatrično kliniko in TV Slovenija ponovili, postal naj bi tradicionalen, podobno kot npr. Miklavžev večer. Predlog Glasbene mladine Slovenije je tudi, da lokacijam naših koncertov mladih glasbenikov dodamo prostore Pediatrične klinike (avlo ali ostale oddelke). Na koncertih bi večkrat na leto nastopili izbrani vrhunski mladi glasbeniki s komentiranimi koncerti in bolnikom na zdravljenju obogatili čas, ki ga preživljajo v bolnišnici.«

Mag. Mojca Tomažič, dr. med., vodja Službe za radiologijo Pediatrične klinike UKCL je pojasnila:«Služba za radiologijo deluje v sklopu Pediatrične klinike že več kot 60 let. Smo pomemben del slovenske pediatrije, saj s svojim delom pomagamo k boljši diagnostiki različnih bolezni in spremljanju bolnikov ter uspešnosti njihovega zdravljenja. Z novo aparaturo, to je z MR aparatom smo pridobili še eno, za nas novo dimenzijo sodobne radiološke diagnostike in s ponosom lahko povemo, da delujemo od junija lanskega leta. Za vse nas delo z aparaturo pomeni velik izziv, veliko novost, ki je brez tako strokovne kot organizacijske pomoči sodelavcev iz Kliničnega inštituta za radiologijo UKCL ne bi mogli tako hitro vpeljati v naš delavni vsakdan. Z MR tomografom izvajamo številne preiskave, večino še vedno ob strokovni podpori radiologov in radioloških inženirjev UKCL. Razvijamo pa tudi nove preiskave, ki jih omogoča samo naš MR aparat.«

MR aparat na Pediatrični kliniki je sodoben, kvaliteten. Ima večjo odprtino, kot večina MR aparatov in otroci se v njem ne počutijo utesnjeni oz. zaprti v majhen prostor. Ob njih so lahko in tudi velikokrat so prisotni starši ali spremljevalci. Otroke na preiskavo pripravijo, jim razložijo, kako preiskava poteka, zakaj morajo biti pri miru. Na ušesa jim nadenejo slušalke, da  jim omogočijo poslušanje radia, pravljic ali glasbe, ki jo imajo radi.

Na spletni strani UKC Ljubljana je predstavljen oddelek,  na njem si lahko starši in otroci preberejo navodila na preiskavo, dodali so zvočne posnetke delovanja MR aparature, v načrtu nameravajo dodati razne videoposnetke in predvsem odgovore na pogosta vprašanja staršev.

Na MR aparatu izvajajo tudi preiskave v anesteziji, kadar je le-ta potrebna. Oprema za anestezijo je sodobna in s pomočjo akcije Darilo za življenje so dobili tudi aparat (monitor) za spremljanje življenjskih funkcij preiskovancev znotraj magnetnega polja.

Tudi na tem področju je anesteziološka ekipa naredila korak dalje. Povsem majhnih otrok oz. novorojenčkov za preiskavo sploh ni potrebno anestezirati, pač pa jih pred predvideno preiskavo lepo nahranijo, zavijejo, ušesa prekrijejo s protihrupnimi slušalkami in otrok mirno spi v MR aparatu, tako da lahko brez težav opravijo preiskavo. Anesteziolog le preko doniranega aparata spremlja otrokove življenjske funkcije.

Z MR aparatom so pridobili veliko – večina diagnostike se lahko opravi znotraj hiše, MR preiskave so lažje dostopne, sodelovanje s pediatri je boljše. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na ostale radiološke preiskave, kot sta UZ in RTG. Tudi ti diagnostični metodi dopolnjujejo in razvijajo.

Prav tako izobražujejo druge radiologe oz. pediatre in del že utečenih preiskav s klinike prenašajo v rutinsko delo splošnih bolnišnic.

Predsednica uprave Ustanove za novo Pediatrično kliniko v Ljubljani se je zahvalila pobudnikom akcije Darilo za življenje, gospodu Mateju Zupanu s sodelavci z Glasbene mladine Slovenije in vsem drugim donatorjem in prostovoljcem, ki so omogočili nakup monitorja za spremljanje življenjskih funkcij.

»Ustanova za novo pediatrično kliniko v Ljubljani bo letos praznovala dvajset let delovanja in praznovanje bo delovno. Kmalu bomo predstavili nove akcije zbiranja sredstev za konkretno opremo, ki jo Pediatrična klinika potrebuje, a za njo v teh kriznih časih ni dovolj javnih sredstev. Lani je Ustanova za novo pediatrično kliniko v Ljubljani donirala Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana 2.532.403,53 evrov. V zgradbi je vložek  819.380,57  – vložek iz začetkov gradnje, 1.713.022,96 je bila vrednost ureditve prostora za MR, nakup MR aparata in aparata za anestezijo ter dodatno 61.916,22 je bila donacija monitorja za spremljanje življenjskih funkcij (približno dve tretjini sredstev, zbranih z akcijo Darilo za življenje in ostalo druga sredstva, zbrana v Ustanovi za NPK).  Našim otrokom moramo zagotoviti najboljšo možno zdravstveno oskrbo, je še vedno prvo vodilo dela prostovoljcev v Ustanovi. Iščemo pa nove sodelavce in prostovoljce,« je zaključila Biserka Marolt Meden, poslovna direktorica Pediatrične klinike. Povedala pa je še, da bo 11. junija dan odprtih vrat Pediatrične klinike, na katerem se bodo predstavljali posamezni oddelki Pediatrične klinike.

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana, prof. dr. Rajko Kenda, dr. med. je poudaril:« Pediatrična klinika, kot najpomembnejša terciarna ustanova za zdravljenje otrok v državi, se že leta sooča s finančnimi težavami. Še posebej je to občutno po preselitvi v novo in v splošnem dobro opremljeno zgradbo. Zato smo iskreno hvaležni vsem, ki del svojih sredstev namenijo naši bolnišnici za nakup prepotrebne opreme. Posebej so takšna dejanja hvalevredna v času, ko se ne cedita med in mleko in vsakdo skrbno pretehta, kaj storiti z vsakim evrom posebej.  Ponovno  vsem zagotavljamo, da bomo opremo temeljito izkoristili za dobro bolnih otrok.«

Mag. Simon Vrhunec, v.d. generalnega direktorja UKCL pa je zaključil z besedami:«V zdravstvu in v UKC Ljubljana se srečujemo s kroničnim pomanjkanjem denarja. Zdravstvene storitve, ki jih izvajamo, namreč niso pravilno ovrednotene. Opozoril pa bi rad še na pomanjkanje zdravega razuma v družbi, saj so vedno bolj glasni predvsem tisti, ki govorijo o možnih prihrankih v zdravstvu in vedno več je tistih, ki takim polemikam tudi nasedajo. Pri vzdrževanju kakovosti javnega zdravstva pa sodelujejo predvsem tisti, ki nimajo moči javne besede in še enkrat bi se rad zahvalil Ustanovi in vsem posameznikom, ki pomagajo s svojimi donacijami v korist boljše oskrbe tistih, ki to potrebujejo.«.

zahvala_donatorjem_ukc

Vir: UKC Ljubljana

 

 

 

 

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,854
03.05.2024 ob 23:19
112,983
03.05.2024 ob 23:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close