Svetovalnica za motnje hranjenja Introspekta

anonimni uporabnik, 30. december 2014
Ostalo
prehrana

Pri prepoznavanju otrokovih težav na področju hranjenja in doživljanja sebe so ključne osebe starši. Staršem priporočamo, da so pozorni na kakršne koli …

Zgodnje prepoznavanje razvoja motnje hranjenja je ključnega pomena za proces okrevanja. Razvite motnje hranjenja največkrat prepoznavamo v življenjsko ogrožajočih skrajnostih kot anoreksijo,  bulimijo,  kompulzivno  prenajedanje,  bigoreksijo  in  ortoreksijo.

A  zametki  motnje hranjenja se vedno skrivajo v manj izrazitih situacijah. Pogosto oseba ne kaže vidnih  znakov, a ima težave s hranjenjem in z doživljanjem sebe. Ravno prepoznavanje problematike  motenj  hranjenja  v  začetni  fazi  razvoja  je  bistvenega  pomena  za  človeka.  Prepoznane  težave  omogočijo  začetek  razreševanja  stanja  in  preprečitev  nadaljnjih  škodljivih  posledic.  Včasih  je  oseba  zmožna  sama  razrešiti  neugodno  stanje,  ki  poganja  razvoj  motnje  hranjenja.  Velikokrat  to  ni  mogoče.  V  slednjih  primerih  je  nujna  strokovna pomoč. Pri tem je potrebno vedeti, da dokler celovito ne razrešimo problematike motenj hranjenja, se težave  lahko  prenašajo  tudi  na  druga  področja  človekovega  doživljanja.  Oseba  lahko uredi svoj način  hranjenja,  a  jo  še  vedno  obdaja  nezadovoljstvo  in  nelagodje.  To  se  lahko  med drugim izraža v nezmožnosti reševanja konfliktov v medosebnih odnosih, v razvoju kakšne fobije, ali v ponavljajočih neprijetnih razpoloženjih, ki osebi onemogočajo spontano in sproščeno bivanje. Pri  problematiki  motenj  hranjenja  tudi  ne  smemo  pozabiti,  da  bistveno  okrni  kakovost življenja. Ima tudi eno izmed najvišjih stopenj umrljivosti med vsemi duševnimi motnjami. Zato  je  smiselno  ob  začetnih  znakih prepoznavanja težav ustrezno poskrbeti zase, ali v primeru nemoči, poiskati strokovno pomoč, ki bo to omogočila.

prehrana

Pri prepoznavanju otrokovih težav na področju hranjenja in doživljanja sebe so ključne osebe starši. Staršem priporočamo, da so pozorni na kakršne koli znake otrokovega doživljanja in vedenja, ki se ponavljajo in vzbujajo zaskrbljenost. To so lahko kakršne koli spremembe na področju hranjenja, samopodobe, samozavesti in samospoštovanja. V obravnavi otroka z motnjo hranjenja pogostokrat opažamo, da so starševski ponavljajoči občutki, ki opozarjajo, da nekaj ni v redu, izjemno dragocen vir prepoznavanja otrokove stiske. Pri tem je pomembno zavedanje, da prej kot prepoznamo, da je otrok ujet v stisko, hitreje mu lahko pomagamo in preprečimo nadaljnje škodljive posledice.

V  Svetovalnici  za  motnje  hranjenja  Introspekta  se  zavzemamo  za  čim  zgodnejše prepoznavanje in preprečevanje razvoja motnje hranjenja. Zato so naši programi svetovanja zasnovani na ciljni usmerjenosti in intenzivnem delu. Naši  programi so  namenjeni  trajnemu  okrevanju.  Dodatne  informacije  o prepoznavanju  razvoja  motnje  hranjenja pri otrocih in pri odraslih osebah so  dostopne  na www.introspekta.si.

Imate vprašanje  v  povezavi  z  razvojem  motnje  hranjenja  in  procesom  okrevanja? Svoje vprašanje postavite na [email protected]. Brezplačen odgovor dobite  najkasneje  do drugega delovnega dne.

introspekta logoAleksandra Rožman, univ. dipl. soc. del.
Svetovalnica za motnje hranjenja INTROSPEKTA
GSM: 040 202 695
e – naslov: [email protected]
spletna stran: www.introspekta.si

Po izboru uredništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
26.04.2024 ob 10:57
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close