Pomlajevanje z lastno krvno plazmo

anonimni uporabnik, 12. julij 2012
Novice

Kaj je na omenjeno tematiko naši bralki svetoval strokovnjak iz foruma Estetska dermatologija?

Iz foruma Estetska dermatologija, tema Pomlajevanje z lastno krvno plazmo.

 
Eno izmed bralk omenjenega foruma je zanimalo, če ji lahko kdo priporoči nov postopek pomlajevanja – revitalizacije kože obraza z lastno krvno plazmo. Omenila je, da je o postopku že brala, verjame, da ni primeren za vsakogar in da se odloča med Radiage metodo in omenjenim. Za strokovno mnenje se je obrnila na moderatorja foruma, asist.Boruta Žgavca dr.med., specialist dermatovenerolog, dermatopatolog.
 
Njegov obširen odgovor, ki bo gotovo prišel prav tudi drugim bralcem:
 
“Zanimivo vprašanje ste postavili. Ker obe metodi že nekaj časa opravljam tudi sam, vam lahko povem svoje mnenje in izkušnje. 
 
Obe metodi se med seboj zelo razlikujeta in ju ni mogoče primerjati. 
 
CB72B1D0-B3B2-11E1-B2A7-540A66B94067
Princip metode “Radiage” je v bistvu že zelo star (čeprav jo nekateri oglašujejo kot “novo” …) Novo je bolj ime kot metoda sama .Gre za to, da preko elektrode, ki jo postavimo na kožo spustimo skozi električni tok visoke frekvence – tako imenovani radiofrekventni tok (RF) (v megaherzih – kot jih imajo radijski valovi – zato tudi tako ime) . Ko tok steče skozi kožo v bistvu povzroči poškodbo kože (dermisa). Poškodba je predvsem toplotna – po domače: dermis se segreva in kot odgovor na to poškodbo se naše celice v dermisu (fibroblasti) odzovejo tako, da začnejo proizvajati več kolagenih, elastičnih vlaken in več medceličnine. Koža zato spremeni svoje lastnosti (dermis se zadebeli, vlaken je več, boljša napetost, elastičnist, manj vidne gube…itd). 
 
Na tržišču obstaja cela vrsta radiofrekventnih naprav, ki izkoriščajo ta princip (med prvimi je bi taklo imenovani Thermage , ki je na tržišču že skoraj 15 let -torej še enkrat, metoda ni nova!). Med seboj so primerljive. Po principu pa se delijo v dve skupini. Prva uporablja eno elektrodo ter na drugi strani “anteno”. Tok steče skozi kožo in telo od elektrode do “antene”. Temu principu pravimo “monopolarna radiofrekvenca”. (takšne naprave so na primer “Thermage”, Radiage”,..itd) 
Druga skupina uporablja dve elektrodi, ki sta med seboj narazen (približno 1 cm). Položi se ju na kožo in RF tok steče skozi kožo med njima. Učinek je v bistvu enak kot pri monopolarni metodi. 
Skratka, metode z radiofrekvenco spadajo med tako imenovane “neablativne rejuvenacijske” tehnike (povrhnjice ne poškodujemo ali odstranimo). Potrebno jih je večkrat ponavljati ( po mojih izkušnjah vsaj 5x v mesečnih razmakih ter nato vzdrževalni -ponavljalni tretmaji vsaj 2x letno (odvisno od procesa staranja…itd) 
 
Metoda “pomlajevanja” z lastno krvno plazmo pa je drugačna in temelji na drugem principu. Tu izkoriščamo poznano delovanje lastnih rastnih in stimulacijskih dejavnikov za katere vemo, da neposredno (direktno) delujejo na celice kože (tako celice povrhnjice -keratinocite) kot celice dermisa (fibroblaste). Ker vemo, da je teh molekul obilo v trombocitih in naši plazmi, metoda temelji na tem, da osebi odvzamemo kri, iz nje pridobimo plazmo (odstranimo večino preostalih krvnih celic) in koncentrat trombocitov. Tako pripravljeno plazmo pa z drobno iglo vbrizgmo v kožo ( ali tudi druga tkiva, kjer želimo doseči stimulacijo in regeneracijo – naprimer mišice, sklepe, kosti, obzobna tkiva, rane, …itd) 
Metoda se ponovi 3x v 6 tedenskih razmakih ter nato vzdržuje 1x na 18 mesecev. Učinki se se začnejo opažati po 6 do 9 mescih tretmaja. Prednost je, da je povsem naravna (lastna plazma) zato praktično nimamo raznih “alergij” preobčutljivostnih reakcij …itd. Metoda je relativno nova (v medicini (tudi v dermatologiji) se sicer uporablja že več kot 10 let v estetski dermatologiji pa šele zadnijh nelkaj let ( v Sloveniji približno dve leti) 
 
Po lastnih izkušnjah, pa je daleč najbolje metodo lastne plazme kombinirati z drugimi metodami. Sam jo kombiniram tako z radiofrekventnimi metodami, laserji (ablativnimi in neablativnimi), ter različnimi kombinacijami. Odvisno od pacienta – kakšna je njegova koža, povrhnjica, način staranja, znaki sončnih poškodb, pripravljenost na daljše ali krajša okrevanja po posegu …itd..) 
Princip je torej takšen, da v istem tretmaju najprej apliciram plazmo ter nato takoj opravimo še drugo terapijo (npr. Radiage, laser …itd) Ker vem, da je učinek takšne kombiniorane terapije bistveno boljši, pacent plača le postopek plazme, drugo metodo pa ne. 
 

Bi pa na koncu omenil še pomembno dejstvo, na katerega pogosto pozabljamo: niso vse metode primerne za vse!! Pri postopkih pomlajevanja oziroma estetskih terapijah je vedno pred posegom potreben dermatološki pregled, pogovor in posvet na katerem se nato predlaga najbolj primerne metode za posameznika. Katere metode in kombinacije bomo izbrali ( ena sam metoda ali naprava običajno ni tako učinkovita) je torej odvisno od posameznika in je za vsakega potrebeno individualno prikrojiti najbolj optimalno terapijo ! “

Za dodatna vprašanja obiščite zgoraj omenjeni forum.
 

Po izboru uredništva MON
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
26.04.2024 ob 10:57
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close