Kako izbrati otroška oblačila za različne priložnosti

Otroka oblecite primerno priložnosti in vremenskim razmeram, oblačila naj bodo udobna in iz naravnih materialov.

Naj bo rojstni dan, družinsko praznovanje, obisk gledališča ali športni dan, je treba otroku izbrati priložnosti primerno oblačilo. Izbira je težka, saj so današnje generacije zelo izbirčne, njihov okus pa se velikokrat razlikuje od okusa staršev. Tisti dnevi, ko so se otroci oblačili po mamini izbiri in okusu so že davno mimo, saj imajo danes čisto drugačen slog. Današnji otroci se odločajo za bolj stilska in modna oblačila ter želijo biti lepo in elegantno oblečeni. Predvsem morajo biti starši pri nakupu otroških oblačil pozorni na tkanino, model oblačila in barve. Poleg tega je treba otroka obleči primerno priložnosti in vremenskim razmeram.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki bodo olajšali izbiro in odločitev za oblačila različnih priložnosti:

Upoštevajte starost otroka

Pomemben podatek pri izbiri oblačil za posebne priložnosti. Če imate majhnega, energičnega otroka, bodite pozorni, da mu izberete oblačila, ki ga ne bodo ovirala pri gibanju ter se vanje ne bo zapletal in spotikal. Za najmlajše so primernejše krajše hlačnice in krajša krila oziroma oblekice. Če je otrok starejši, lahko izbirate med različnimi oblačili, ki ustrezajo priložnosti. Izbor za fante je lažji, saj se preprosto odločite za srajco ali polo majico in formalne, uglajene hlače.

Kupujte kakovostna oblačila

Oblačila so lahko iz različnih naravnih (bombaž, volna, lan) in sintetičnih vlaken (poliester, poliamid, poliakrilna vlakna). Danes je za otroke na voljo veliko oblačil različnih znamk, zato je pomembno, da se odločimo za oblačila, izdelana iz kakovostnih in udobnih materialov. Otroška koža je še posebej občutljiva, zato je pomembno, kakšen material izberete. Oblačila iz naravnega, organskega bombaža so najboljša izbira.

Ne glede na izbrano oblačilo, bodite pozorni, da kupujete kakovostna oblačila, ki bodo »zdržala« tudi več sezon in več »uporabnikov«. Prav tako razmislite o velikosti kosa oblačila, da ga boste lahko večkrat uporabili, tudi za druge priložnosti.

 

Razmislite o udobju in praktičnosti oblačila

Oblačilo, ki ga izberete, naj bo udobno ter iz mehkih, naravnih materialov. Ker se otroci dosti gibajo, naj bodo oblačila tudi praktična. Predvsem naj bodo oblačila udobna in preprosta ter primerna priložnosti.

Klasično ali modno oblačilo

Namesto da sledite najnovejšim modnim trendom, se pri otroških oblačilih za posebne priložnosti raje odločite za klasični slog in barve, ki bodo modne dlje kot eno sezono. O oblačilu dobro razmislite in se ne odločajte po trenutnem navdihu. Svetlejše barve so po navadi boljša izbira.

Če za izbrano priložnost velja kodeks oblačenja, ga upoštevajte tudi, ko gre za izbiro oblačil za otroke. Pa vendar, naj bo drugačen! Črno barvo lahko zamenjate s temno modro, izberete lahko ozke dolge hlače ali kratke hlače. Če je dovoljeno, lahko obleče tudi kavbojke oziroma deklice krilo iz jeansa. Zgornji deli oblačil naj bodo pastelnih barv, brez oznak, našitkov in napisov. Oblačila naj bodo predvsem udobna in preprosta.

Upoštevajte vremenske razmere

Upoštevajte, ali otrok potrebuje oblačilo za prireditev ali gibanje na prostem. Za dogodek na prostem izberite jopico, jakno ali plašč, ki ga zlahka kombinirate z drugimi oblačili. Pri tem je pomembno, da je otroku toplo in udobno.

Nakup po otrokovi izbiri

Ne glede na to, ali odhajate na piknik, po nakupih ali na izlet, naj bo vaš otrok temu primerno oblečen. Mlajše in starejše deklice lahko oblečejo krilo in top, lahke in udobne oblekice, kavbojke, pajkice … Dečki in fantje pa lahko oblečejo kavbojke, bombažne majice, kratke hlače itd. Prepričajte se, da jim je v oblačilih udobno in jim omogočajo prosto gibanje. Otrokom dopustite tudi lastno izbiro in odločanje, kaj bodo nosili, saj s tem pripomorete k njihovi odločnosti, odraščanju in lastnemu razmišljanju. V trgovini otroku pustite, da sam raziskuje med nakupovalnimi policami, saj bo to pripomoglo k oblikovanju lastnega modnega sloga.

Z dodatki ne pretiravajte

Dodatki niso samo za odrasle, vendar pri otroku z njimi ne pretiravajte. Lep obroč, majhni uhančki in verižica ali otroška kravata lahko vsako oblačilo naredijo še lepše in bolj svečano. Dodatki so primerni ob vsaki priložnosti, previdnost pa ni odveč pri športnih dejavnostih, kjer dodatki niso primerni oziroma so lahko celo nevarni. Deklice lahko športni slog popestrijo z raznobarvnimi lasnicami in elastikami za lase, dečki pa z majico bolj žive barve.

Upamo, da smo z nasveti pomagali, da boste lažje izbrali otroška oblačila za vsako priložnost. Namignemo vam lahko še, da je izbira oblačil na spletni strani H&M ogromna, zagotovo najdete nekaj za svoje otroke … In zase.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:20
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close