fbpx

Je omara vašega šolarja pripravljena? Izberite najbolj primerna oblačila za novo šolsko leto

Družina, Novice, Otroški svet, Zanimivo, Življenjski slog

Novo šolsko leto odpira vprašanje: “Kako izbrati najbolj primerna oblačila za svojega šolarja?”

Poletne počitnice se počasi zaključujejo in novo šolsko leto je skoraj pred vrati. Zdaj je že čas, da opremite svojega šolarja z novimi zvezki, učbeniki in šolskimi potrebščinami. Med poletnimi počitnicami je dnevni ritem šolarja po navadi malo razpuščen, zato bi bilo smiselno, da se pravočasno pripravite na šolski ritem, jutranja prebujanja, šolske obveznosti, domače naloge in učenje. Novo šolsko leto pa odpira še eno vprašanje: “Kako izbrati najbolj primerna oblačila za svojega šolarja?” Je omara vašega otroka pripravljena za novo šolsko leto? Zdaj je pravi čas, da v omari naredite “inventuro” in se odpravite po nakupih novih oblačil. Ponujamo vam nekaj predlogov, kako se najbolje pripraviti na šolsko leto in šolarju olajšati njegove prve šolske dni.

Naredite red v otroški omari in sobi

Opravite inventuro otroške omare. V opravilo vključite tudi otroka, naj bo to že njegova prva šolska naloga. Naj vam pomaga zložiti oblačila, obrisati prah s polic, obenem pa preveriti, katera oblačila je treba zamenjati z novimi. Z novim šolskim letom prihajajo tudi nekoliko hladnejši dnevi, zato bo zdaj, zdaj primeren čas, da kratke hlače, poletne oblekice in majice s kratkimi rokavi zamenjate s toplejšimi oblačili. V sobi naredite red, zato se z otrokom dogovorite, naj ima vsaka stvar v omari in tudi sobi, svoje mesto. Če za vsa oblačila in igrače ni dovolj prostora na policah, nakupite okrasne škatle, v katere bo otrok shranjeval vse, kar ni več v uporabi, in tako polepšate prostor. Lepo urejena in organizirana soba omogoča otroku boljšo organiziranost, koncentracijo in lažje opravljanje šolskih obveznosti.

Po nakupih vzemite s seboj otroka

Zaradi intenzivnejše rasti in razvoja otroka začetek šole po navadi pomeni tudi obvezen nakup novih oblačil. Z otrokom napišite seznam potrebnih oblačil in se odpravite skupaj po nakupih. Če je otrok starejši, mu prepustite odločitev o izbiri oblačil. Kupujte premišljeno in ne vso garderobo na enkrat oziroma le kar nujno potrebuje. Mogoče boste prihranili nekaj sredstev ali pa bodo določena oblačila v tem času že ugodnejša, znižana. Da bi se izognili gneči pa oblačila lahko izberete v spletni trgovini, kjerkoli in kadarkoli, tudi preko mobilnega telefona. Na ta način je nakup preprostejši in hiter. Če vas skrbi, da niste izbrali prave velikosti, ne skrbite, vračilo je preprosto. Za otroka je pomembno, da so oblačila lepa, čista in predvsem udobna.

Kaj mora vsebovati vsaka omara šolarja?

Odhod v šolo je za vsakega otroka pomemben trenutek v njegovem življenju. Vsak otrok se želi na ta posebni dan lepo obleči in dobro počutiti. Dovolite otroku, da sam izbere oblačila. Za šolo naj bi bil otrok oblečen preprosto, oblačila naj bi bila udobna ter primerna za gibanje in tekanje. Seveda jih je treba prilagoditi vremenskim pogojem in letnemu času. Kar zadeva material, je najprimernejši bombaž, ki je zračen in vpija vlago, za športne aktivnosti pa so primerni tehnični materiali, ki so preprosti za vzdrževanje. V tej starosti je zelo pomembna kakovost oblačil, ki jih nosi otrok, predvsem pa ga naučite lepega ravnanja z oblačili in organiziranosti.

Seznam osnovnih oblačil, stvari, ki jih mora vsebovati vsaka garderoba šolarja:
bombažne majice z dolgimi in kratkimi rokavi, bombažne spodnje majice, kavbojke, trenirke, nogavice, hlačne nogavice, čevlje, copate in dežni plašč. Športna oprema je običajno sestavljena iz športnih copat, bombažnih majic in športnih hlačk ali pajkic. Za praznične priložnosti pa izberite preprosto svečano oblekico ali kombinirajte hlače z udobno srajčko.

 

Nova oblačila lahko olajšajo prvi dan v šoli

Odhod v šolo lahko v otroku ustvarja občutek negotovosti, strahu, tesnobe in stresa. Nova oblačila, novi učbeniki in šolska torba pa lahko otroku olajšajo njegov odhod v šolske klopi. Otrok lahko z izbiro oblačil, izraža svoj slog. Zato bi morali starši spodbujati otroka, da samostojno izbira oblačila, razvija svojo osebnost in izkazuje svoja stališča. Otroku ne kupujte dragih oblačil, predvsem pa ne dopustite, da bi blagovna znamka oblačil vplivala na njegovo samozavest. Ne dopustite, da se otrok ceni po materialnih dobrinah, saj lahko njegovo oblačilo postane ključni razlog za njegovo razpoloženje in notranje doživljanje sebe. Pravilno ga usmerjajte na poti telesnega in duševnega razvoja.

Novo šolsko leto spet pospešilo družinski tempo življenja. Zato se pravočasno organizirajte, obnovite otrokovo garderobo in bodite pripravljeni na nove izzive.

 

 


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?