Jasna Dolamič Gričar, moderatorka na Med.Over.Net

anonimni uporabnik, 28. januar 2019
Ostalo
Jasna Dolamič Gričar-predavanje

Predstavljamo vam moderatorko Jasno Dolamič Gričar, ki na portalu in forumih Med.Over.Net svetuje tistim, ki se srečujejo s težavami v obporodnem obdobju in s tem povezanimi medosebnih odnosi ter starševskimi vlogami.

Drage uporabnice in uporabniki spletnega portala in forumov Med.Over.Net, Jasna Dolamič Gričar, relacijska družinska terapevtka, svetuje na forumu Obporodno obdobje, kjer se uporabniki srečujejo s težavami povezanimi z obdobjem pred in po porodu. To so posebni izzivi povezani z medosebnih odnosi ter starševskimi vlogami.

Jasna Dolamič Gričar

Jasna je družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok, certificirana trenerka joge za otroke in družinske joge ter poporodna doula. Je tudi prijateljica, zaupnica in svetovalka, predvsem pa žena in mati.

Jasna o sebi pove:

Moja pot pridobivanja znanja in izkušenj je potekala postopoma in spontano. Na vseh področjih svojega delovanja in bivanja sem vedno bolj prepoznavala pomen dobre komunikacije pri razumevanju globine in ranljivosti odnosov.

Prepoznala sem potrebo po obvladovanju komunikacijskih veščin, postala sem mediatorka in pridobila certifikate z različnih področij.

Sem družinska mediatorka, mediatorka za posredovanje v individualnih delovnih sporih, za posredovanje med podjetji in tudi na področju okoljskih sporov. Kot družinska mediatorka sem več let sodelovala z Mladinsko informacijskim centrom (MIC).

Preko relacijske družinske terapije do dela z otroki

Ob vodenju mediacijskih postopkov sem ugotovila, da stvari ostajajo preveč na površju, da so globine v človeku tiste, ki skrivajo pot do njegovega notranjega miru, zadovoljstva, svobode in harmonije. Zato sem svoje znanje na področju odnosov nadgradila in poglobila na Univerzi v Ljubljani. Izpopolnila sem se na programu na študiju Zakonske in družinske terapije (relacijska družinska terapija).

Po zaključeni specializaciji in po izkušnjah, pridobljenih ob izvajanju terapij, tako z družinami kakor tudi s pari in posamezniki, sem spoznala, da mi izjemno veliko pomeni delo z otroki. Otroci so v okviru družinskih stisk najbolj ranljivi in izpostavljeni. Pri delu z otroki sem dosegala zelo dobre rezultate. To me je vodilo, da sem se dodatno vključila še v tečaj za terapijo z otroki, ki se izvaja v obliki strukturirane igre z različnimi pripomočki (risalni pribor, glina, peskovnik in lutke). Več o programu JADRO.

Odločila sem se dopolniti svoje znanje z razumevanjem razvoja otrok. Zanimala sta me tako čustveno, kakor tudi osebnostno in gibalno področje. Vpisala sem se na Pedagoško fakulteto v Ljubljani ter uspešno zaključila študij predšolske vzgoje. Študij sem nadgradila s seminarjem edukacijske kineziologije Brain Gym 101.

Da bi poglobila razumevanje razvoja otrok tudi v najzgodnejšem obdobju, v prvem letu njihovega življenja, sem se vključila v mednarodno izobraževanje za poporodno doulo. Pridobila sem certifikat, ki ga podeljuje avstralska doula Julia Jones.

Uporaba znanj praksi joge

Na podlagi spoznanj, pridobljenih s terapevtskim delom in na podlagi izkušenj pridobljenih z delom v vrtcih, sem lahko prepoznala stiske, ki jih doživljajo otroci na pragu odraščanja, v najnežnejšem in najranljivejšem obdobju svojega življenja. Mednarodni certifikat za inštruktorico joge za otroke in družinske joge, podeljen s strani Yoga Alliance International (YAI), sem pridobila, ker si želim, da bi se naši najmlajši, že v zgodnjem otroštvu, zmogli v harmoniji povezati s samimi seboj in svoje stiske obvladovati sami.

Svoja teoretična znanja sem nadgradila s terapevtskim svetovanjem v MIC-u in v NAOS-u. Tam izvajam terapije za posameznike, pare, družine in terapije z otroki. Moje praktične izkušnje zajemajo tudi delo v vrtcu, v katerega sem občasno še vedno vpeta.

Svetujem na področju izboljšanja komunikacije v družinah. Svetovanja potekajo v obliki predavanj in izkustvenih delavnic. V vrtcih in šolah vodim treninge komunikacijskih veščin za naše najmlajše- Prav to znanje je odločilno pri tem, kako kvalitetni bodo njihovi odnosi z drugimi, kako bo v obdobju pubertete, v odrasli dobi, kako bodo oblikovali odnose s prijatelji, partnerji, na delovnem mestu…

Preberite tudi: V pričakovanju popolnosti prazničnih dni (piše Jasna Dolamič Gričar)

V zadnjem času poleg navedenega izvajam tudi jogo za otroke in družinsko jogo. Želim si, da bi otroci čim prej prišli v stik sami s seboj in zaživeli mirno, polno in harmonično življenje. Z otroki sem delala, ne samo kot vzgojiteljica in terapevtka, pač pa tudi kot prostovoljka na Tom telefonu. TOM je telefon za pomoč otrokom in mladostnikom v stiski. Svetovala sem tudi na Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana.

Posebna znanja za delo z gluhimi in naglušnimi

Da bi bilo moje sodelovanje z gluhimi in naglušnimi otroki čim bolj uspešno in komunikacija med nami čim boljša, sem kot prva v Sloveniji, opravila nacionalni preizkus znanja. Z njim sem postala strokovno usposobljena asistentka za komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku. Na podlagi izkušenj, pridobljenih na različnih področjih dela, predvsem s terapijami z otroki, sem v Lendavi izvedla predavanje z naslovom »Neukrepanje pomeni soodgovornost« na temo spolne zlorabe v družini. Poleg tega sem se v času begunske krize udeležila programa usposabljanja s področja socialnega varstva na temo dela z migranti z naslovom »Delo z migranti in žrtvami trgovine z ljudmi« z namenom nudenja pomoči otrokom beguncev.

Trenutno sodelujem pri projektu “Dobro sem”, ki poteka pod okriljem ZPM Moste – Polje. V njem sem članica nacionalne mreže trenerjev. Projekt poteka z namenom ozaveščanja, informiranja in usposabljanja ranljivih skupin posameznikov. Istočasno sodelujem pri raziskavi Univerzitetne ustanove Lenarčič Milana – UDESIN, ki poteka na temo kršenja pravic posameznika do samostojnega odločanja ob načrtovanju družine.

Področje delovanja: Joga za otroke in družinska joga, aktivno delo na sebi in na odnosih, dejavno spopadanje z življenjskimi izzivi, razvoj individualnih potencialov, osebnostna rast od otroštva in naprej.
Kontakt: 040 761 258, http://izobrazevanje-in-svetovanje-jadro.si, https://www.facebook.com/izobrazevanjesvetovanjeJADRO.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close