fbpx

S Svitom bi lahko vsako leto rešili 200 življenj

arhiv

Ljubljana – Po začetnem slabšem odzivu na program Svit – državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki…

Ljubljana – Po začetnem slabšem odzivu na program Svit – državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki – ko se je vabilu odzvalo le 37 odstotkov povabljenih, se je stanje precej izboljšalo.

V prvi polovici letošnjega leta se je na vabilo v program odzvalo že skoraj 54 odstotkov ljudi, so povedali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), kjer program koordinirajo in ga izvajajo skupaj s partnerji. Kot poudarja direktorica IVZ mag. Marija Seljak, je takšen dvig odzivnosti rezultat vse večjega zaupanja v program.

Jožica Maučec Zakotnik z IVZ pravi, da so med občinami glede odzivnosti velike razlike. Največ ljudi se odzove v kranjski zdravstveni regiji, najmanj pa v murskosoboški. “Zmagovalci” so v občini Logatec, kjer se je v program vključilo več kot 73 odstotkov povabljenih, “poraženci” pa v občini Hodoš, in sicer le 13 odstotkov. “Vesela sem, da je stanje tako, kot je,” pravi Maučec-Zakotnikova. Te vrste raka je namreč iz leta v leto več. Napoved za leto 2010 je, da bomo zabeležili 1479 novih primerov. To je četrti najpogostejši rak pri moških in tretji pri ženkah, umrljivost pa je več kot 50-odstotna. S pomočjo programa Svit odkrivajo bolezen v zgodnjih oblikah, ko jo je še možno pozdraviti.

Več informaicj preberite na spletni strani >>


Sledite nam