Energijske pijače niso priporočljive za otroke in mladostnike

anonimni uporabnik, 24. avgust 2010
Ostalo

Strokovnjaki otrokom, mladostnikom, nosečnicam in doječim materam močno odsvetujejo pitje energijskih pijač. Zdravi odrasli naj bi jih pili le izjemoma. Energijske pijače so skupina brezalkoholnih…

Strokovnjaki otrokom, mladostnikom, nosečnicam in doječim materam močno odsvetujejo pitje energijskih pijač. Zdravi odrasli naj bi jih pili le izjemoma.

Energijske pijače so skupina brezalkoholnih osvežilnih pijač z najpogosteje dodanim kofeinom, taurinom, glukonolaktonom in drugimi substancami, ki naj bi imele vpliv na naš centralni živčni sistem in nas preskrbele s t.i. “motivacijsko energijo”.

Najpogosteje je v energijskih pijačah prisoten kofein (ang. caffeine) izoliran iz guarane (Paullinia cupana), ki ga vsebuje znatno več od prave kave ali čaja. Kofein po vstopu v organizem preide v večino tkiv in tudi v možgane. Kot psihoaktivna snov stimulira centralni živčni sistem, kar se odraža v večji telesni in umski aktivnosti (vendar ne omogoča tudi precizne koordinacije in sposobnosti natančnega umskega dela npr. aritmetike), kar zveča porabo energije in zmanjša občutek lakote. Odmerki med 100-250mg /dan (1-3 skodelic espreso kave) so varni za zdrave odrasle osebe. Organizem se z rednim vnosom kofeina nanj navadi. Odmerki, ki presegajo 300mg kofeina pa, odvisno od telesne teže in tolerančnega praga, že lahko povzročajo nekatere neželene učinke kot so: nemir, nervoza, vzburjenost, nespečnost, rdečica na obrazu, povečano uriniranje, gastrointestinalne motnje, mišični krči, motnje srčnega ritma, nepovezane misli in govor. 1000mg kofeina že povzroči resno večsistemsko zastrupitev, ki se redko konča s smrtjo. Smrt lahko doživijo posamezniki z motnjami srčnega ritma.

Tvegana skupina so otroci in mladostniki, ki so še posebej občutljivi na kofein, saj je razpolovni čas pri njih daljši, zato so možni škodljivi učinki na jetrih. Pri akutnih odmerkih 5mg/kg telesne teže (npr.2 enoti energijske pijače z 80mg kofeina /30 kg telesne teže) lahko razvijejo povišano živčno vzburjenost, nervozo in tesnobo. Strokovnjaki uživanje tovrstnih pijač odsvetujejo tudi nosečnicam in doječim materam. V energijskih pijačah uporabljajo tudi taurin, aminokislino, ki je kot gradnik beljakovin prisotna v vsakodnevni prehrani ljudi, vendar v precej nižjih količinah, kot je povprečna vsebnost taurina v energijskih pijačah ( 58mg/dan povprečni vnos preko hrane, do 2000mg/dan ob zaužitju 0,5l energijske pijače).

Več informacij preberite na spletni strani >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,851
25.04.2024 ob 14:10
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close