Zbirajo podatke o hroščih

anonimni uporabnik, 30. julij 2010
Ostalo

Zavod za varstvo narave zbira podatke o pojavljanju rogača ter alpskega in bukovega kozlička. Kranj – Zavod za varstvo narave je pred tremi leti prvič…

Zavod za varstvo narave zbira podatke o pojavljanju rogača ter alpskega in bukovega kozlička.

Kranj – Zavod za varstvo narave je pred tremi leti prvič pozval javnost, da jim pomaga raziskati razširjenost nekaterih vrst hroščev v Sloveniji. Odziv je bil presenetljivo dober, zato so akcijo nadaljevali tudi predlani in lani. Letos zbirajo podatke o pojavljanju treh vrst hroščev – rogača ter bukovega in alpskega kozlička. Vse obiskovalce narave naprošajo, da jim v primeru, če jih opazijo, pošljejo vsaj tri podatke – natančno lokacijo in datum najdbe ter svoje ime in priimek. Ker je možno, da bi navedene vrste hroščev zamenjali z drugimi, prosijo tudi, da jih fotografirajo. Podatke naj sporočijo na zavod na telefonsko številko 02/333 13 75 (Martin Vernik) vsak delavnik med 8. in 15. uro ali po elektronski pošti na naslov [email protected].

Kot navaja višji naravovarstveni svetovalec Martin Vernik iz mariborske območne enote zavoda, je število rogačev v Evropi močno upadlo predvsem zaradi spreminjanja gozdov iz listnatih v iglaste in zmanjševanja količine trohnečega lesa v gozdu. V Sloveniji so prisotni še skoraj povsod, kar kaže na dobro stanje gozdov. Rogač je ena največjih evropskih žuželk, samci so veliki od 2,5 do 8 centimetrov. Ličinke se razvijajo v trohnečem lesu listavcev, razvoj od jajčeca do hrošča pa lahko poteka tudi do pet let. Pri nas ga težko zamenjamo s kako drugo vrsto. Ima podolgovato, široko in rahlo sploščeno telo, glava in noga so črne ali temno rjave, barva pokrovk pa temno rjava do kostanjevo rdeča. Samci se ločijo od samic, saj so njihove čeljusti preoblikovane v tvorbo, podobno rogovju. Odrasli hrošči so med majem in avgustom aktivni v mraku. Najlažje jih vidimo zunaj v času, ko se sonce skoraj spusti za obzorje, verjetno pa bomo slišali tudi njihovo brenčanje.

Vir: Gorenjski Glas

Obiščite spletni forum: Vrtičkarstvo in zelišča in spoznajte kakšni so darovi, ki vam jih ponuja narava na >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,854
02.05.2024 ob 21:45
112,983
03.05.2024 ob 23:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close