Higiensko ravnanje z živili na potovanju

anonimni uporabnik, 22. julij 2010
Ostalo

Priporočila potrošnikom Ko se odpravimo na celodnevni izlet, ko potujemo na počitnice ali na turistična potovanja, moramo že pred odhodom narediti načrt varnega prehranjevanja. S…

Priporočila potrošnikom

Ko se odpravimo na celodnevni izlet, ko potujemo na počitnice ali na turistična potovanja, moramo že pred odhodom narediti načrt varnega prehranjevanja. S seboj praviloma vzamemo le hrano in pijačo za čas potovanja, vendar ne več kot za en dan. Pri tem ne smemo pozabiti na čistočo rok pred pripravo hrane že doma in pred jedjo ter na ekološko odlaganje ostankov hrane in drugih odpadkov.

V nekaterih tujih državah je prepovedan vnos določenih živil, zato je koristno, da se predhodno informiramo, za kar je zelo dobrodošel tudi spletni naslov: Carinske uprave Republike Slovenije >>

Na poti

Ne glede na to ali smo na izletu ali na potovanju, moramo za pitje zagotoviti najmanj 1 liter vode ali drugih brezalkoholnih napitkov za osebo na dan. Pijačo pijemo ohlajeno, vendar ne premrzlo, shranimo jo v priročno hladilno torbo.

Živil, ki morajo biti shranjena pri nizkih temperaturah (mleko in mlečni izdelki, delikatesni izdelki, ocvrto ali pečeno meso) vzamemo s seboj le za prvi dan potovanja.

Občutljiva živila shranimo v ohlajene hladilne torbe in obložimo s hladilnimi elementi tako, da temperatura v hladilni torbi ne preseže 5ºC. Živila, ki so bila predhodno shranjena v zamrzovalniku ali hladilniku preložimo v hladilne torbe tik pred odhodom. Do vrha napolnjena hladilna torba drži nizko temperaturo dalj časa. Odpiramo jo čim manj in za čim krajši čas.

Če nimamo dovolj hladilnih elementov, lahko v plastenke natočimo vodo ali sadni sok, jih zamrznemo in z njimi obložimo ostalo pijačo in hrano. Tako bomo vzdrževali tako temperaturo hlajenja v hladilni torbi, kot tudi ustrezno temperaturo pijače.

Ko potujemo z dojenčkom ali majhnim otrokom vzamemo s seboj industrijsko pripravljeno otroško hrano, kot so mlečne, sadne, zelenjavne ali mesne kašice ter napitki. Na tržišču imamo večja in manjša pakiranja teh izdelkov, prilagojena posameznim obrokom. Izberemo enoporcijski obrok, v kolikor ga otrok v celoti ne zaužije, ostanek zavržemo. Za hranjenje vedno uporabljamo čist jedilni pribor. Oseba, ki bo hranila otroka, naj sebi in otroku temeljito opere roke.

Pri daljšem potovanju je primerno, da imamo pri roki in ne med ostalo prtljago v prtljažniku, pijačo in živila, ki jih zaužijemo med vožnjo, vlažne robčke za higieno rok in vrečko za odpadke.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Vas zanima kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Posvetujte se na forumu >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
06.05.2024 ob 14:54
296,860
06.05.2024 ob 14:49
112,985
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close