Najdi forum

Mobing-prosim pomagajte

V službi, kjer sem zaposlena za nedoločen čas se mi dogaja mobing in to že kar nekaj časa. Na tem delovnem mestu sem že dobrih devet let, vendar pa so razmere čedalje bolj nevzdržne. Naj še povem da je to mobing iz strani sodelavk in prav tako s strani direktorja. Zaradi tega sem šla pred kratkim že na bolniško za tri tedne ker preprosto nisem več zdržala in sem od živcev kar bruhala in ponoči nisem mogla spati. Zato vas prosim če mi lahko poveste ali imam mogoče pravico do zavoda v primeru da dam odpoved, ter ali in kako lahko dokažem mobing!

Če ima kdo kakšno izkušnjo ali pa ve kam se lahko glede tega obrnem, bi prosila da mi pomaga!
Hvala!

Pinokijo, da nisva midve v isti firmi??? Tudi meni se to zadnje čase dogaja in tudi mene zanima, kako je če daš odpoved. Upam, da čimprej kdo odgovori.

Sama sem bila na istem 🙁

Lahko sicer vodiš dnevnik mobing in si vska dan vpisuješ, kaj se je dogajalo, vendar se žal ne splača bosti s temi ljudmi. V tem primeru je delodajalec tisti, ki mora dokazati, da se to ni dogajalo ali pa da si nesposobna, ker je breme dokazovanja na njem in ne na tebi. Poleg tega malo pomisli, koliko več prič lahko dobi delodajalec… Postopek je dolgotrajen. Odškodnina zelo nizka. V času, ko se prepiraš po sodišču, ne moreš iskati druge službe, dobiš pa v primeru dobre sodne povrnjene vse dohodke, ki bi ti sicer pripadali. jaz ti ne priporočam tega. Ti si tista, ki se moraš reševati. Oni se ne bodo spremenili.

Tale nasvet je malce lovski, ampak bi znal biti dober. Ne trpi jih več in išči drugo službo. Vem, kaj mobing prinese s seboj. Jaz sem po dveh letih šele prišla k sebi. Koliko imaš odpovednega roka po pogodbi? Če imaš recimo tri mesece, daj odpoved in tako ti tri mesece ne morejo nič. Na koncu si premisliš, ker to lahko narediš in morajo tvoj preklic sprejeti in nato še nekrat toliko in v pol leta dobiš boljšo službo, ali pa direktor odide kam drugam, še bolje “mu na glavo pade kamen” :))) Malo zlobna, ampak drugih zdravil za take idiote pač ni.

V času uradnih ur lahko za informacijo pokličeš še na Inšpektorat za delo in jih povprašaš, kar te zanima.

Binkica,
če daš odpoved, daš odpoved. Kdo ti je rekel, da si lahko premisliš in da morajo sprejet preklic odpovedi. Ni res. Ko daš odpoved, pač teče odpovedni rok, ki ima svojo funkcijo. Na koncu ti zaključijo zaposlitev in to je to. Preklic je lahko veljaven le, če se delodajalec strinja oz. te na vsak način želi obdržati.

Odpovedi pogodbe ni mogoče preklicati.

Ma daj se postavi zase! Nam je na seminarju predavateljica rekla, da je mobing po domače povedano “zajebavanje”, samo da tega pač niso mogli napisat v zakon. Odločno povej direktorju in sodelavkam, da se ne boš pustila zajebavat. Pa zraven jim še povej, da je po ZDR predpisana tudi denarna kazen. Pokaži zobe oz. ti začni jebati njih, pa boš vid’la kako se bo situacija spremenila. če pustiš, da ljudje gazijo po tebi, bodo to počeli toliko časa, dokler boš to sama pustila. Ti sama moraš ukrepati, pa še kakšno prijavo na inšpektora za delo naredi za štih probo, pa potem opazuj, če se je spremenilo kaj na bolje. SIcer pa, ali nam zaupaš, na kakšen način pa izvajajo mobing nad tabo?

Jaz sem povedala glede na svoj primer. Dala sem odpoved in si nato premislila. Je pa res, da je delodajalec moj preklic sprejel, ker v vmesnem času zame še ni našel nadomestila. Ves čas sem intenzivno iskala službo in jo našla.

Tai, ko bi bilo tako enostavno. Najhujša stvar mobinga je, da na koncu nisi za nič več sposoben in si v začaranem krogu. Pomoči nimaš, ker te šikanira direkto/ica in sodelavci, ki prav tekumujejo, kako te bodo še bolj ponižali. Nihče te več ne posluša. Vsi se ti posmehujejo in se delajo norca iz tvojega videza, dela, dajejo ti delo, ki ne sodi v sklop delovnih nalog (recimo bila sem svetovalka v računovodstvu s sedmo stopnjo izobrazbe in sem kupovala vložke za šefico in stregla stranke s kavo..no, tega nobena od mojih sodelavk z istim nazivom delovnega mesta ni delala.Zame nikoli ni bilo dodatnih izobraževanj, samo dretje ves čas. Delovno mapo so mi vrgli kar skozi vrata, da sem pol ure ob posmehu drugih pobirala papirje…ne bom več razlagala, ker je bilo preveč boleče. Ob mojem jasnem uporu so mi rekli, da so vrata odprta hkrati pa so mi ves čas grozili z odpovedjo). Službo sme iskala. Ko je potencilani delodajalec klical mojega šefa, so mi na razgovoru rekli, da nimam referenc in da so se pozanimali o meni in da zame niso več zainteresirani 🙁 Na koncu sme bila le še senca od delavke 🙁 Dolgo časa traja, da se človek pobere.

Formalne možnosti sicer imaš, a po moje je škoda energije za boj z mlini na veter. Daj odpoved in takoj na bolniško za dalj časa (živčna izčrpanost), vmes pa intenzivno išči novo službo. Naj se znajdejo brez tebe. Če imaš možnost tudi ti koga potunkati ali mu nastaviti kakšno pasjo bombico, ti bo mogoče v majhno sladko zadoščenje. Pa še nekaj imej pred očmi: kar nas ne ubije, nas okrepi. Če daš to uspešno čez, boš prav gotovo pridobila na samozavesti in odločnosti. Srečno in v akcijo – ne izgubljaj časa in ne dopusti, da boš na koncu pristala na tabletah ali na psihiatriji.

Ženske moje, pred slabe pol leta sem zaključila z eno tako “odisejado”.
Tri leta nazaj sem si po skoraj desetih letih zaposlitve pri enem delodajalcu kot glavni računovodja “privoščila” drugo porodniško. To je bilo usodno. Po vrnitvi v službo, enostavno dela zame ni bilo več, nenehna šikaniranja…. Po nekaj mukotrpnih pogovorih mi dodelijo vodenje nekih B.Z. projektov, kot tolažilno nagrado. Seveda se s tem nisem strinjala,a lulat proti vetru pač ne gre. Šla sem prvič na bolniško, pa drugič, tretjič… vedno takrat, ko sem bila najbolj potrebna v podjetju. Toliko časa, dokler me sam direktor ni prosil, da skleneva dogovor, da zapustim podjetje,seveda pod mojimi pogoji. Prislužila sem si mastno odpravnino, trenutno sem na zavodu, odpiram si svoje podjetje. Ni mi hudega. Iz tega sem prišla še bolj odločna in samozavestna. Samo upati si moraš.
Kar se pa tiče dokazovanja mobinga, je pa to sizifovo delo. Nikoli ali pa zelo, zelo težko lahko sam, kljub odvetnikom, dokažeš svoj prav proti celotnemu ustroju nekega podjetja s četo odvetnikov za sabo in mnogoštevilnimi pričami ( seveda med še trenutno zaposlenimi), ki bodo vsekakor pričale za delodajalca, se ve zakaj.

LP Maja

Lep pozdrav !

Tole sem pred kratkim zasledila v časopisju

Slovenija je ena od prvih držav, ki so uzakonile prepoved mobinga. Novi 6. a člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR) za mobing uporablja izraz »trpinčenje na delovnem mestu« in ga definira kot: »vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom«.

Preberi zakon. Tam gotovo piše, kaj je mobbing, kako ukrepati, na koga se obrniti, kdo je pristojen… Jaz se ne bi dala brez boja.

In Kako dokažeš mobing????

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

nikjer nisi napisala kaj se ti dogaja…
za ene so razmere zelo hitro nevzdržne, imamo različno občutljive dušice 🙂

Malo pozno se oglašam, vendar, ali je ta forum še aktualen? Kaj se je potemdogajalo s tabo, Pinokijo? Ali ima kdo izkušnjo s tožbo zaradimobinga?
Iaia

Začneš jim vračati nesramne komentarje na šestnajsto potenco; ali bodo odnehali, ali te bodo odslovili – ampak potem ni tvoja odpoved in imaš na zavodu vse pravice 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Poisci drugo sluzbo. Ja saj vem da je to v danasnjih casih hudo, ampak moras to narediti.

Bila v podobni situaciji, grozno. Najprej me je kar naprej bolela glava. Sem jedla zdravila, ko mi niso več pomagala sem končala na infekcijski (stres). Ponoči sem se prebujala kar naprej sem bila vsa premočena,…..Poleg vsega sem imela še druge simptome. Odločila sem se, da pustim službo. Najprej sem bila mesec na bolniški. Pa so me še kar maltretirali po telefonu itd.
Zaupala sem se zdravnici katera mi je priskrbela tel. št. in mi dejala naj tožim. Zaradi miru, ki sem si ga tako želela sem se temu izognila. Sem pa zagrozila v službi, da če me ne dajo kot teh. višek, da bom vložila tožbo. In zmaga je bila moja. Danes mi je lepo in imam mir pred norci.

Moj nasvet: izogni se vsemu. Če boš šla v tožbo naj povem, da je mobing težko dokazati. V končni fazi pa boš z živci na koncu saj taka zadeva zahteva veliko dokazovanj, priprav,…. Ti pa se boš sekirala in na koncu postala živčna razvalina.

LP

Moj predlog, izogibajte se javnemu sektorju.

dokazovanje mogoče s snemanjem na diktafon ali s kamero ipd., čeprav brez dovoljenja se ne sme kao…a nekako je potrebno dokazati.

jaz sem doživela zaradi teh psihičnih pritiskov še fizično bolezen in je bilo definitivno zaradi mobbinga, ker ko sem bila 4 tedne na bolniški, se mi je stanje izboljšalo.

lp

Neverjetno koliko ljudi preživlja mobing, še posebej ker do sedanje službe nisem natančno vedela za definicijo mobinga. Danes vem. Delam v šolstvu, kjer so razmere z eno besedo katastrofalne. Konec leta bom rešena, saj se mi izteče pogodba. A sprašujem se kaj mi je s pravne plati moč narediti. Stvari niso urejene, niti malo, saj mi je zdravnica sama povedala, da ljudje nimajo drugega sredstva pred zaščito mobinga, kot le to, da pridejo do nje same in odprejo bolniški stalež. In to čedalje bolj pogosto.
Sprašujem se, ali kaj ukreniti, a ko prebiram “rojevajočo se” zakonodajo mobinga, mi postane jasno, da so to zelo težko dokazljive zadeve.
Povsem realno se sprašujem, kako dokazati, da ti za uspešno delo nadrejeni dajejo premalo informacij, ko je njihovo mnenje, da si tako ali drugače nesposoben. Kako dokazati, da ne sodelujejo s teboj, temveč delajo proti tebi. Kako dokazati, da za tvojim hrbtom govorijo slabe reči o tebi, ko ti to samo čutiš, slišal pa tako ali drugače nisi. Kako dokazati, da te nekateri ljudje več ne pozdravijo, ali pa jim je to čedalje bolj težko. Kako dokazati, da je nadrejeni po treh tednih ob nastopu dela, že dvomil o tvoji sposobnosti…

Ogromno, ogromno zadev se mi je pripetilo v vsem tem času, ki mi niso jasne kako jih dokazati, najbolj boleč občutek pa je, ker si odvisen le od tega, ali ti bo nasprotna stran verjela. Včasih imam občutek, kot da mi ljudje ne bi verjeli, da se mi to dogaja.

Skratka ne glede na vse, nekako stvari niso tako enostavne, da bi se brezglavo spustil v tožbo.

New Report

Close