POSTOPEK TESTIRANJA KRAS

anonimni uporabnik, 11. november 2008
Ostalo

opomba: članek je pripravljen za strokovno javnost. Pomemben korak naprej v smeri individualizacije zdravljenja bolnikov z rakom debelega črevesa in danke. Ker genetska sestava tumorjev…

opomba: članek je pripravljen za strokovno javnost.

Pomemben korak naprej v smeri individualizacije zdravljenja bolnikov z rakom debelega črevesa in danke.

Ker genetska sestava tumorjev lahko vpliva na prognozo in odgovor na zdravljenje, je pomembno določiti, kateri procesi v celici so bistvenega pomena za razvoj raka. Z  genskim določanjem pomembnih onkogenov lahko bolnikom omogočimo najprimernejše in najučinkovitejše zdravljenje. Za rak debelega črevesa in danke, je gen KRAS prvi biomarker, ki napoveduje, kako se bodo bolniki odzvali na dočena zdravljenja.

Pri tumorjih je gen KRAS lahko “normalen”, znan kot nemutirani (divji) tip KRAS, ali spremenjen, znan kot mutirani tip. Tip KRAS lahko napove odgovor na določena zdravila, ki so usmerjena proti receptorju za epidermalni rastni dejavnik, znanega kot EGFR.
Za ugotavljanje tipa KRAS gena lahko izvedemo enostavno testiranje.
Ta informacija bo zdravniku pomagala izbrati zdravljenje, ki je najbolj učinkovito za določenega bolnika.

Zdravnik govori bolniku: “Na voljo imamo test s pomočjo katerega lahko izberemo katero zdravljenje bi bilo za vas  najučinkovitejše.”
Ta analiza se imenuje testiranje KRAS.

Preskus je enostaven in približno v enem tednu lahko dobimo rezultate. Testiranje KRAS za bolnika ni moteče, saj se za testiranje uporabi material, ki je v večini primerov že na voljo. Izvaja se na rezinah parafinskih blokov tumorskega tkiva, pridobljenega iz primarnega tumorja ali metastaz.

Ustrezen material za izvedbo KRAS testiranja se enostavno ekstrahira iz vzorca tumorja, shranjenega v parafinskih blokih. Vzorec celic za izvedbo testa se nareže iz parafinskega bloka tumorskega tkiva in razporedi na laboratorijska stekelca. Primerke tkiva ovrednoti patolog in določi, če so prisotne rakave celice. Tkiva se pregledajo pod mikroskopom. Tu lahko vidite, kako se tumorske celice vraščajo v tkivo debelega črevesa.

Ko je prisotnost rakavih celic v tkivu ugotovljena, se stekelca obdelajo s ksilolom, da se odstrani odvečni parafin. Tkivo se prenese v epruvete, kjer se odstrani še preostali parafin. V nadaljevanju se vzorec tkiva z veliko hitrostjo centrifugira, da celice v obliki trdne usedline ostanejo na dnu epruvete.  Raztopina nad celicami se zavrže.

Ker je KRAS del DNK bolnikovega tumorja, se mora DNK ekstrahirati iz trdne usedline celic. DNK se ekstrahira. Z uporabo spektrometra se izmerita koncentracija in čistota izolirane DNK.

V naslednjem koraku se analizira status mutacije gena KRAS s polimerazno verižno reakcijo (qPCR). Za testiranje se uporabljajo fluorescenčno označeni oligonukleotidi, ki pomnožijo KRAS DNK. To je specifična in visoko selektivna metoda za določanje prisotnosti mutacije na KRAS genu. Za analizo tipa KRAS gena je potrebna le majhna količina DNK. Na zaslonu je prikazana analiza vzorcev. Mutacije gena KRAS je možno natančno in nedvoumno identificirati.

Rezultat sta lahko dve možnosti: prva je KRAS nemutirani tip (divji), ki je prisoten pri približno 60 % bolnikov, druga pa KRAS mutirani tip, ki je prisoten pri približno 40 % bolnikov.

Analize in oblike prikazov rezultatov različnih tržno dostopnih testov za KRAS se lahko razlikujejo glede na različna testiranja, kot je prikazano na zaslonu.
Vendar z vsemi preskusi na osnovi qPCR metode, mutacijo gena KRAS lahko ugotovimo natančno in nedvoumno.

Ko je pri bolniku tip gena KRAS določen, zdravnik lahko izbere zdravljenje, ki bo bolniku najbolj koristilo.

Nov pristop omogoča uspešnejše zdravljenje bolnikov z rakom debelega črevesa in danke in predstavlja pomemben korak naprej proti individalnemu zdravljenju po meri posameznega bolnika.

Za več informacij o Erbituxu in zdravljenju raka debelega črevesa in danke, raka glave in vratu in nedrobnoceličnega pljučnega raka obiščite stran:
www.globalcancernews.com

Za več informacij o testiranju KRAS obiščite stran:
www.KRAS-info.com

Več >>>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,461
13.05.2024 ob 17:02
296,866
14.05.2024 ob 08:23
112,988
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close