Recepti za doječo mamico in otroka 1. del

Nekaj zelo uporabnih receptov za doječo mamico in dojenčke. Dober tek!

Brezmesni jušni koncertrat 

1/2 srednje velike čebule, 3 žličke olja, 1 žlička domače paradižnikove mezge, 1/4 žličke suhega kvasa
Čebulo drobno nasekljamo in jo pražimo na olju 5 minut. Dodamo paradižnikovo mezgo in kvas, vse skupaj zmešamo in dobimo koncentrat, s katerim začinimo juhe.

Piščančji koncentrat 

Okostje enega piščanca, nekaj drugih (dovoljenih) kosti, 1 čebula, 2 žlički nasekljanega peteršilja
Kosti damo v velik lonec, zalijemo z vodo in zavremo. Dodamo narezano čebulo in peteršilj. Lonec delno pokrijemo (pustimo režo za izhajanje pare). Počasi kuhamo 1 uro in 15 minut. Tekočino precedimo skozi gosto cedilo in ohladimo. Kosti in zelenjavo zavržemo. Koncentrat shranimo v hladilniku in ga porabimo v 2 dneh. Maščobo, ki se je nabrala na površini poberemo in zavržemo.

Juha z riževimi rezanci

2 korenčka, pol manjše zelene, 1 manjša rumena kolerabica, 1 bučka, 1/2 l vode
Korenje narezano na koščke, zeleno, kolerabico, bučke skuhamo v vodi. Zelenjavo poberemo iz juhe, ker bomo iz nje naredili solato. V juho zakuhamo riževe rezance in dodamo zelišča po izbiri.
Nasvet: izbiro in količino zelenjave prilagodimo trenutnim zalogam ali željam.

Zelenjavna solata

2 korenčka, pol manjše zelene, 1 manjša rumena kolerabica, 1 bučka, 1/2 l vode
Skuhano in ohlajeno zelenjavo polijemo z polivko, narejeno iz 3 žlic olivnega olja, 2 žlic jabolčnega kisa, 1/4 žličke javorjevega sirupa (ni nujno), 1 žličke gorčice, 1 manjši strok česna in z zelišči po želji (peteršilj, zelena, koper, timijan, drobnjak, …)
Nasvet: Solati lahko za obogatitev prehrambene vrednosti in okusa dodate razne (dovoljene) kalčke.

Hrenova omaka s fižolom 

250 g fižola v zrnju, 1 dcl jabolčnega kisa, 1 korenina hrena, sončnično olje, sol in poper
Fižol skuhamo do mehkega in pretlačimo. Nastrgamo hren in vse skupaj zmešamo z oljem in kisom ter začimbami. Ponudimo k žrebičkovem mesu.

Pire iz jajčevcev

500 g jajčevcev, sok polovice limone, 2 stroka česna, 2 jedilni žlici sezamovega Tahinija, sol, poper
Jajčevce očistimo in operemo. Večkrat jih prebodemo z vilicami in pečemo v pečici 20 minut pri 250°C. Med peko jih obračamo. Pečene jajčevce ohladimo in olupimo. Meso pokapamo z limoninim sokom, stisnemo česen in dodamo Tahini. Vse skupaj zmešamo v pire in začinimo.

Rjavi riž z zelenjavo

Računajte približno 125 g riža na 1 odraslo osebo. Pest graha, 2 korenja
Riž zjutraj namočimo. Dodamo grah in na koščke narezano korenje in kuhamo 20 minut. Na koncu še (po potrebi) posolimo, dodamo začimbe in malce sojine omake (po želji).

Riževi kosmiči s sadjem in kokosom 

2 žlici riževih kosmičev, malo sadja, ki je trenutno pri roki, 2 žlici kokosove moke, 1 žlička sladila (javorjev sirup, rjav sladkor)
Kuhane kosmiče prelijemo s toplo vodo ali riževim mlekom, dodamo na koščke narezano sadje in 2 žlici kokosove moke. Po želji sladimo.
Nasvet: Riževi kosmiči, ki jih dobimo pri nas so zelo različni za pripravo, zato upoštevajte navodila na embalaži.

Riževi kosmiči z jabolki 

2 žlici riževih kosmičev, 1 jabolko, 1 žlička sladila (javorjev sirup, rjav sladkor).
Kuhane riževe kosmiče namočimo v topli vodi, dodamo naribano jabolko in po želji sladimo z žličko medu ali žličko javorjevega sirupa.

Riževi kosmiči s suhim sadjem 

2 žlici riževih kosmičev, 1 skodelica suhega sadja iz kompota
Kuhane riževe kosmiče namočimo v topli vodi, dodamo mleto suho sadje iz kompota.

Riževi kosmiči z zelenjavo 

2 žlici riževih kosmičev, 1 bučka (por, uporabimo lahko vso dovoljeno zelenjavo)
Riževe kosmiče skuhamo skupaj z drobno narezano bučko (približno 15 minut). Namesto vode lahko kuhamo kosmiče kar v zelenjavni juhi. Če je dojenček še majhen, bučke dobro pretlačimo.

Te recepte lahko pripravimo tudi s polento.

 

Polenta

Količino polente prilagodimo trenutnim potrebam, voda, malo margarine
Skuhamo polento na vodi. Za izboljšanje okusa lahko dodamo malce dovoljene margarine (brez konzervansov in brez živalskih sestavin) ali materino mleko (če je obrok za dojenčka). Polenti lahko na koncu dodamo rozine, suho sadje ali riževo ali sojino mleko.

Ssladka polenta

Količino polente prilagodimo trenutnim potrebam, voda, malo margarine, 1 žlička javorjevega sirupa
Skuhamo polento na vodi. Dodamo malce dovoljene margarine (brez konzervansov in brez živalskih sestavin) ali materino mleko (če je obrok za dojenčka). Polenti lahko na koncu dodamo javorjev sirup.

Sladka polenta z ribezovim sokom 

Količino polente prilagodimo trenutnim potrebam, voda, malo margarine, 1 žlička javorjevega sirupa, 1 dcl ribezoveg soka
Skuhamo polento na vodi. Na koncu dodamo malce dovoljene margarine (brez konzervansov in brez živalskih sestavin) ali materino mleko (če je obrok za dojenčka). Polenti na koncu dodamo javorjev sirup in ribezov sok. Dobro premešamo.

Polenta s suhim sadjem 

Količino polente prilagodimo trenutnim potrebam, voda, malo margarine, 1 pest mletega kuhanega suhega sadja (slive, marelice, jabolka, rozine, …)
Skuhamo polento na vodi. Na koncu dodamo malce dovoljene margarine (brez konzervansov in brez živalskih sestavin) ali materino mleko (če je obrok za dojenčka) ali žličko riževega mleka. Polenti na koncu dodamo kašo iz mletega suhega sadja. Dobro premešamo.

Polenta skuhana na kompotu 

Količino polente prilagodimo trenutnim potrebam, voda, malo margarine, sadni kompot (jabolčni, marelični, ananasov,..)
Skuhamo polento, le da namesto vode uporabimo jabolčni, marelični, slivov ali ananasov kompot. Koščke sadja lahko na koncu dodamo polenti ali pa jih zmiksamo in dodamo.

Korenčkova solata

100 g mladega korenčka, 1/2 kislega jabolka, 20 g hrena, 2 žlički limoninega soka (ali jabolčnega kisa), peteršilj
Opran korenček in olupljeno jabolko naribamo ter takoj premešamo z limoninim sokom (ali kisom). Dodamo nariban hren in okrasimo s peteršiljem.
Nasvet: Solati lahko za obogatitev prehrambene vrednosti in okusa dodate razne (dovoljene) kalčke.

Zelenjavno-mesna solata s koruzo 

300 g piščančjih prsi brez kože, 200 g brstičnega ohrovta, 100 g cvetače, 100 g korenčka, 100 g mlade koruze (lahko iz kozarca), 150 g graha (lahko zamrznjen), olivno olje, jabolčni kis, gorčica, grahova (vegetarijanska) majoneza brez jajc
Posebej skuhamo piščančje prsi in zelenjavo, v slanem kropu. Kuhano meso narežemo na koščke, pomešamo s kuhano zelenjavo, majonezo, oljem, kisom in začimbami (po želji).
Nasvet: Solati lahko za obogatitev prehrambene vrednosti in okusa dodate razne (dovoljene) kalčke.
Nasvet: Pri uporabi sojine omake pazite. Sojina omaka Shoyu je fermentirana s pšeničnimi sestavinami, zato v naši dieti ne pride v poštev.

Popečene bučke

3 srednje velike bučke, 3 žlice olivnega olja
Bučke očistimo, operemo in cele neolupljene kuhamo na sopari 10 minut. Osušimo, narežemo na kolobarje, damo na vroče olivno olje in hitro popečemo. Stresemo v skledo, pokapljano z limoninim sokom in (po želji) sojino omako ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pojejte jih takoj, ko so še tople in hrustljave.

Paradižnikova solata

1 paradižnik, 1 por, 3 žlice olivnega olja, 2 žlici jabolčnega kisa, zelišča po želji.
Paradižnik očistimo in narežemo na rezine. Dodamo še očiščen in narezan por, začinimo z olivnim oljem, jabolčnim kisom in soljo ter zelišči po želji.
Nasvet: Solati lahko za obogatitev prehrambene vrednosti in okusa dodate razne (dovoljene) kalčke.

Enolončnica z zelenjavo in rižem 

1 pest rjavega riža, 1 pest leče, 2 na koščke narezana korenčka, pol pesti graha, pol paprike in 1 paradižnik, 2 žlice riževe moke, olivno olje
V ekonom lonec damo pest rjavega riža, pest leče, na koščke narezano korenje, grah, svežo papriko in paradižnik. Kuhamo slabe pol ure. Na olju in malce čebule prepražimo malce riževe moke in dodamo k juhi. Začinimo soljo in sojino omako.
Nasvet: zelenjavo izbiramo po trenutnih zalogah v shrambi in po lastni domišljiji.

Kremna juha s koruznimi testeninami 

2 korenja, srednje velik cvet brokolija, pest (lahko kislega) zelja, 1 paradižnik, 1 paprika, 2 pesti koruznih testenin.
V vodi ali na pari skuhamo korenje, brokoli, malo zelja, paradižnik in papriko. Ko je zelenjava mehka jo skupaj z vodo v kateri (nad katero) se je kuhala, zmiksamo. Zakuhamo koruzne testenine, začinimo z malo soli in sojine omake, ter posujemo z drobno nasekljanim peteršiljem.

Pečena polnjena paprika 

2 papriki/1 osebo, 1 skodelica prosene kaše, nekaj žlic riževe (ajdove) moke, žlica olja, po želji pa še: sojina omaka, poper, česen, peteršilj.
Papriko očistimo semen in operemo. Naredimo nadev. Že zjutraj namočimo v vodi proseno kašo in jo nato kuhamo, do mehkega, da se razpusti. Odcedimo in stisnemo odvečno vodo. Dodamo nekaj žlic riževe (koruzne ali ajdove) moke, žlico dovoljenega olja, sol, lahko tudi sojino omako, poper, malo strtega česna, peteršilj. Masa ne sme biti ne pretrda, ne premehka. S to maso napolnimo paprike. Emajlirani pekač premažemo z malce olja in nanj položimo polnjene paprike. Naokoli lahko za ostale člane družine položimo na pol centimetra debelo narezane rezine krompirja. pečemo v pečici pri 180 stopinjah, približno 40 minut.

Solata iz rdeče pese 

2 srednje velika gomolja rdeče pese, 1 žlica olivnega olja, 1 žlica jabolčnega kisa, po želji: sol in kumina.
Rdečo peso operemo in skuhamo. Ohlajeno naribamo in začinimo z olivnim oljem, jabolčnim kisom in soljo. Po okusu lahko dodamo še kumino.

Pire iz ajdove kaše 

1 skodelica ajdove kaše, 1 dcl riževega (sojinega) mleka
Za pol ure namočimo ajdovo kašo. Skuhamo in ko je mehka, odlijemo odvečno vodo in prilijemo malo sojinega ali riževega mleka in jo zmiksamo. Če ne uporabljamo mleka, odlijemo samo toliko vode, kot je potrebno. Dodamo malo dovoljene margarine in če želite sojino omako.

Ajdovi žganci 

1 skodelica ajdove moke, krop
V slan krop stresemo ajdovo moko. Po desetih minutah kuhanja naredimo sredi kepe s kuhalnico luknjo, posodo pokrijemo in
kuhamo še petnajst minut. Vodo odcedimo in shranimo. Moko razmešamo in po potrebi dodajamo shranjeno vodo. Žgance lahko zabelimo z nekaj vrelega olivnega olja ali praženo čebulo.
Nasvet: Zelo bodite pozorni pri ajdovi moki. Nekateri mlini meljejo ajdovo moko kar v istem mlinu, kot so prej mleli pšenično, zato je taka moka lahko okužena s pšenično moko. priporočam nakup v Bio-trgovini.

Fižolova enolončnica s koruznimi makaroni 

1 skodelica fižola, 1 paradižnik, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici riževe moke
Fižol skuhamo v ekonom loncu. Nekaj ohlajenega si lahko prihranimo za popestritev solate. Zmiksamo koščke paradižnika in jih skuhamo. Prilijemo fižolovo vodo. V malo olivnega olja razpustimo žlico ali dve riževe moke ali tapioke in dodamo juhi. Zakuhamo še koruzne makarone in dodamo fižol. Začinimo s soljo ali sojino omako, lahko dodamo tudi poper in čili. Zraven ponudimo kruh iz dovoljene moke.

Prosena kaša s čebulo in grahom 

1 skodelica prosene kaše, 1/2 manjše čebule, 1 pest graha.
Namočimo proseno kašo (ni nujno, le čas kuhe se tako zmanjša). Polovico manjše čebule sesekljamo in popražimo na žlici olivnega olja. Dodamo proseno kašo, malo graha in zalijemo z vodo. Kuhamo do mehkega. začinimo soljo in timijanom.
Nasvet: Kaši lahko za obogatitev prehrambene vrednosti in okusa dodate razne (dovoljene) kalčke.

 

Jota s kislim zeljem 

1 skodelica kislega zelja, 1 skodelica fižola, 1/2 čebule, olivno olje, 2 žlici riževe ali Celiax moke, domača paradižnikova mezga.
Ločeno skuhamo zelje in fižol. V malo olivnega olja prepražimo malce čebule in dodamo zelje, fižol in krompir ter zalijemo z vodo. Na koncu naredimo podmet iz riževe ali celiax moke, začinimo soljo in domačo paradižnikovo mezgo.
Nasvet: namesto fižola lahko uporabite tudi lečo.

Panirana zelenjava 

Različne vrste zelenjave, koruzna moka
Različne vrste zelenjave, kot je cvetača, brstični ohrovt, por, brokoli, očistimo, narežemo na srednje velike kose in jih do polovice skuhamo nad soparo (tako, da so še čvrsti). Odcedimo, potresemo z zeliščno soljo in sojino omako ter povaljamo v koruzni moki. Opečemo na vročem olju, da dobijo zlato rumeno barvo. Zelo primerno za prilogo.

Rukola 

1/4 kg rukole
Operemo, odcedimo in narežemo na drobne koščke. Jemo surovo, tako, da hrustlja, brez začimb – namesto solate ali jo damo na zeleno solato. Zelo dobro tekne tudi v sendviču.

Zelje v solati z jabolki

30 dag kislega ali sladkega zelja, 2 jabolki, limonin sok, drobnjak, zelena
Zelje očistimo in narežemo na drobne rezance. Olupimo 2 jabolki in jih na drobno naribamo. Jabolki takoj pokapljamo z limoninim sokom, da zmes ne počrni. Dodamo drobno narezan drobnjak in zeleno. Premešamo z nekaj kapljicami olja in limonovega soka ter soljo.

Polpeti iz bučk 

2 bučki, voda, sol, poper, 5 žlic drobtin iz dovoljenega kruha, dovoljeno olje
Bučke drobno sesekljamo in jih 5 minut dušimo z malo vode, soljo in poprom. Nato jih zmešamo z drobtinami. Zmes naj stoji dobrih 15 minut, da se bučke dobro napojijo. Iz zmesi oblikujemo polpetke in jih polagamo v ponev z vročim oljem. Sploščimo jih z lopatko in popečemo zlatorumeno na obeh straneh.

Blitva na dalmatinski način 

750g blitve, sol, 1/2 dcl olivnega olja, 1 strok česna, sveža bazilika, limonin sok
Blitvo skuhamo v slanem kropu ali na pari, jo odcedimo in damo v ogreto skledo. Zabelimo z olivnim oljem, potresemo z nasesekljanim česnom in baziliko ter pokapamo z limoninim sokom.

Cvetača s hrenom 

1 manjša glava cvetače, 1 manjša korenina hrena, 3 žlice olja, 1 žlička jabolčnega kisa, sol, poper, Curry
Cvetačo razdelimo na cvetove in jo skuhamo v slani vodi ali na pari. Vodo odcedimo in prihranimo za juho, cvetačne cvetove potresemo z naribanim hrenom, olivnim oljem, jabolčnim kisom in začimbami.

Pečena mlada koruza 

4-8 koruznih storžev, 3 žlice sojine omake, malo sezamove soli (zdrobljena sezamova zrna in soli skupaj), 2 žlici olja koruznih kalčkov
Pozor: pozorno preberite sestavine na etiketi olja iz koruznih kalčkov, ker jih veliko vsebuje kot dodatek tudi olje iz pšeničnih kalčkov.
Koruzne storže slečemo (listov ne odtrgamo) in odstranimo laske. Koruzo namažemo s sojino omako in potresemo s sezamovo soljo in jih premažemo z oljem. liste spet zapremo. Storže pečemo na žaru ali v pečici pri 220 stopinjah 15 minut.

Kuhana mlada koruza 

4-8 koruznih storžev, voda, sol, dovoljena margarina, peteršilj
Olupljene storže mlade koruze damo v vrelo, slano vodo, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Vodo lahko prihranimo za juho ali omako, z njo lahko zamesimo tudi kruh. Vroče koruzne storže ponudimo premazane z margarino in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Leča 

100 g oranžne leče, sol, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici koruzne ali Celiax moke, šetraj, timijan, lovorov list, 1 žlica domače paradižnikove mezge, peteršilj
Lečo preberemo, operemo in jo čez noč namočimo v vodi. Skuhamo jo v isti vodi, proti koncu kuhe solimo. Moko zamešamo z nekaj žlicami vode in paradižnikovo mezgo. Podmet med mešanjem zlijemo k leči ter dodamo začimbe in olje. Potresemo s peteršiljem in ponudimo.

Prosena juha 

1 l vode, 3-4 žlice prosene kaše,1/2 čebule, 2 žlici olja, 1 žlica riževe moke, sol, majaron, peteršilj
Kašo stresemo na cedilo in speremo pod tekočo vodo. Pol ure jo namakamo v malo hladne vode. Nato jo zlijemo v lonec vrele vode in kuhamo 10 minut. Na olju zarumenimo drobno sesekljano čebulo, jo odstavimo, poprašimo z moko, premešamo in zlijemo v juho. Solimo in začinimo z majaronom ter sveže sesekljanim peteršiljem.

Rižota s porom 

125 g riža/na osebo, 1 por, 2 dcl piščančje juhe
Skuhamo rjav riž. Prepražimo očiščen in na drobne koščke narezan por. Zalijemo z piščančjo juho (glej recept) in dodamo odcejen riž. Po želji začinimo.

Klasična rižota 

125g rjavega riža/na osebo, pest graha, 2 korenja, 1/2 čebule, 1 dcl piščančje juhe, domača paradižnikova mezga
Skuhamo rjav riž. Na sopari skuhamo grah in korenje, narezano na kocke. V ponvi prepražimo 1/2 čebule, dodamo malo piščančje juhe in začimbe. Sestavine zmešamo, po želji dodamo malo domače paradižnikove mezge in skupaj kuhamo na malem ognju 10 minut.
Nasvet: Rižoti lahko za obogatitev prehrambene vrednosti in okusa dodate razne kalčke.

Brokoli 

1 šop brokolija, limonin sok, dovoljena margarina
Brokoli vsebuje veliko vitamina A, kalija in kalcija.
Za 10 minut namočimo brokoli v mrzli vodi. Odcedimo in osušimo s papirnato brisačo. Odstranimo vse liste in odrežemo trdi del stebla. Brokoli kuhamo na sopari 10 minut, da se zmehča, vendar ne preveč. Odcedimo in poškropimo z limoninim sokom in še na toplega damo žličko margarine.

Zelenjavni krožnik 

Srednje velik šop brokolija, 2 manjši bučki, 1 paradižnik, 1 redkvica, šop sveže špinače, pest stročjega fižola, 2 žlički svežega peteršilja, olivno olje
Lahko uporabimo naslednje vrste zelenjave: brokoli, bučke, paradižnik, redkvico, svežo špinačo, stročji fižol, 2 žlici svežega peteršilja. Zelenjavo operemo in narežemo. Skuhamo na sopari, da se zmehča, a ne preveč. Nekatere vrste zelenjave potrebujejo več časa, da se zmehča, zato začnemo z redkvico, krompirjem in brokolijem. Čez 3-4 minute dodamo bučke in špinačo. Tako nobena zelenjava ni prekuhana. Kuhano zelenjavo odcedimo, stresemo v posodo in potresemo s peteršiljem. Lahko zabelimo z malo olivnega olja ali margarino.

Pečeni paradižniki 

1 majhna bučka, 2 velika zrela paradižnika, žlica dovoljene margarine, 1 strok česna, začimbe
1 majhno bučko drobno narežemo in skuhamo v sopari. 2 velika zrela paradižnika prerežemo na pol in položimo v posodo s prerezano stranjo navzgor. 1 žlico dovoljene margarine zamešamo s 1 zdrobljenim strokom česna, kuhanimi bučkami in začimbani (1/2 žličke bazilike, 1/4 žličke timijana in peteršiljem), in s tem premažemo paradižnike. Pečemo 10 minut v pečici, dokler namaz lepo ne porumeni.

Riž s curryjem in špinačo 

1/4 skodelice vode, 1 majhna, drobno nasekljana čebula, 1 skodelico že pripravljene špinačne kaše (lahko tudi zamrznjene), 1/2 žličke sojine omake, 2 skodelici rjavega riža, rezine 1 paradižnika
Pečico segrejemo na 250 stopinj C. V veliki posodi zavremo vodo, damo vanjo 1 majhno, drobno nasekljano čebulo in mešamo, dokler se ne zmehča. Dodamo 1 skodelico špinače, pokrijemo in dušimo 5 minut. Dodamo sojino omako in 2 skodelici rjavega riža, dobro premešamo in zmanjšamo temperaturo. Zmes preložimo v pekač, na riž položimo rezine paradižnika in pečemo 30 minut v pečici.

Riž s pomarančami

1 skodelica rjavega riža, 1 skodelica mrzle vode, 2 skodelici svežega stisnjenega pomarančnega soka in 1 žlička dovoljene margarine.
1 skodelico rjavega riža, 1 skodelico mrzle vode, 2 skodelici svežega stisnjenega pomarančnega soka in 1 žličko margarine z vilicami zmešamo v posodi ter na hitro zavremo. Zmanjšamo ogenj in vse skupaj dušimo še 15-20 minut. Če je riž presuh, dodamo še pomarančni sok.

Piščanec in puran 

V vseh naslednjih receptih lahko piščančje meso zamenjate tudi s puranjim mesom, saj se kuhata in pečeta s podobnimi začimbami.

Osnovna piščančja juha (za omake, polivke in fundeje)

1 cel piščanec, 6 šalotk ali 1 velika čebula, 1 korenček, 2 stebli zelene, 1 lovorov list, jušna zelenjava po vašem okusu (por, koleraba, zelena, …)
Piščanca razkosajte, dajte v velik lonec in dodajte vodo do 1cm pod robom. Olupite in nasekljajte zelenjavo in stresite v lonec, ko zavre. Kuhajte v napol pokriti posodi 2 uri. Juha naj zmerno vre. Med kuhanjem s površine posnamete peno in maščobo. Juho precedite in ohladite. Ko je ohlajena, odstranite strjeno maščobo. Juho takoj uporabite ali pa nalijte v lončke od Frutka in zamrznite. Lahko jo nalijete tudi v vrečke za ledene kocke in zamrznete. Meso tako kuhanega piščanca lahko uporabite za piščančjo solato. Ta piščančja juha je neslana, ker se uporablja kot dodatek drugim jedem. Lahko pa jo solite in jeste kot juho.

Piščančja juha z riževimi rezanci 

Piščančja juha – količina po potrebi, pest riževih rezancev
Riževe rezance zakuhate v slan krop, dobro premešajte (ker se radi sprimejo) in kuhajte 3 minute, tako da zmerno vre. Rezance odcedite in dajte v krožnik, prelijete z vročo piščančjo juho.

Piščanec na hitro 

Za marinado: 1 skodelica belega vina, 2 žlički zdrobljenega česna, sok 1 limone, 1 žlička gorčice, malo soli. 4 kose piščanca, limonin sok, začimbe (poper, paprika)
Najprej segrejemo pečico na 200° C. Naredimo marinado, tako, da zmešamo 1 skodelico belega vina, 2 žlički zdrobljenega česna, sok 1 limone in žličko gorčice, ščep soli). 4 kose piščanca brez kože položimo v visok pekač, poškropimo z limoninim sokom, vsak košček prelijemo z marinado in potresemo s poprom in papriko. Pečemo približno 30 minut. Poleg piščanca lahko pečemo še razne vrste zelenjave, ki smo jo prej že skuhali na sopari.

Piščanec z limono 

Za marinado: sok ene limone, 1 žlička gorčice in 1 žlička domače paradižnikove mezge ali ketchupa in ščep soli. 4 kose piščanca brez kože, poper in paprika, narezane rezine limone
Naredimo marinado, tako, da zmešamo sok ene limone, žličko gorčice in žličko domače paradižnikove mezge ali ketchupa in ščep soli. Z vilicami prebodemo 4 kose piščanca brez kože. Položimo v posodo in prelijemo z limoninim prelivom. Posodo pokrijemo, damo v hladilnik in pustimo piščanca v marinadi približno 1 uro. Segrejemo pečico na 200° C, potresemo piščanca s poprom in papriko in pokrijemo z narezanimi rezinami limone in damo peč.

Zelene paprike s piščančjim nadevom 

2 veliki zeleni papriki, žlica dovoljene margarine ali olja, 200 g mletega piščančjega mesa, 2 žlici drobno nasekljane zelene, in 1 žlica drobno narezane čebule, skodelico skuhanega rjavega riža, 1/2 skodelice domače paradižnikove omake, poper, 1/2 skodelice paradižnikove omake, 1/2 žlice nerafiniranega sladkorja in 1/4 žličke sveže nasesekljane bazilike.
Pečico segrejemo na 180° C. 2 veliki zeleni papriki zgoraj odpremo in odstranimo semenje. V ponvi stopimo 1 žlico margarine ali olivnega olja in popečemo 200 dag mletega piščančjega mesa z 2 žlicama drobno nasekljane zelene in 1 žlico drobno narezane čebule. Poberemo maščobo, dodamo skodelico skuhanega rjavega riža, 1/2 skodelice paradižnikove omake, poper in dobro premešamo. S to maso napolnimo papriki in ju položimo v pekač. V skledi zmešamo še 1/2 skodelice paradižnikove omake, 1/2 žlice nerafiniranega sladkorja in sveže nasekljane bazilike. S polovico omake prelijemo papriki in pečemo v pečici približno 40 minut. Nato jo prelijemo s preostalo omako, damo še za 5 minut v pečico in postrežemo.

Pečen piščanec z gorčico 

Cel piščanec, poper, 1 žlička gorčice, limonina lupinica, 1.5 dcl vode, 1 žlica riževe moke, 1/2 dcl belega vina ali limoninega soka
Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Celemu piščancu odstranimo drobovino, dobro operemo in ga znotraj popopramo. V notranjost damo 1 žličko gorčice in limonino lupinico. Rahlo ga osolimo in popopramo (po želji) tudi od zunaj. Položimo v pekač, prilijemo skodelico (približno 1 dcl in pol) vode in pokrijemo z alu folijo. Pečemo 1 uro in 15 minut. Če vmes voda povre, jo moramo doliti. Piščanec je pečen, ko postane sok rjave barve. razrežemo ga, ko je še topel. Iz omake poberemo maščobo in jo zgostimo z riževo moko, zmešano s hladno vodo. Dodamo še malo belega vina ali limoninega soka, s piščanca odstranimo kožo, precedimo omako in postrežemo.

Puranje prsi z jabolčnim sokom

1 puranje prsi, 1/2 skodelice margarine, 1 skodelica jabolčnega soka, 3 strte stroke česna, 1/4 žličke paprike in sol.
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Puranje meso (prsi) damo na rešetko nad posodo in pečemo 1 uro. V posodici stopimo 1/2 skodelice margarine, primešamo 1 skodelico jabolčnega soka, 3 strte stroke česna, 1/4 žličke paprike in sol. Vsake četrt ure s to zmesjo premažemo meso. S pečenega mesa odstranimo kožo in ga narežemo na 1 cm debele rezine. Damo jih na krožnik in obložimo s kuhanim korenjem, limono in jabolki z medom.

Pizza

Za kvasec: malo tople vode, 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini), žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke.
Za testo: 10 dag tapioke, 10 dag Celiax moke, 20 dag Schar Mix-C moke in 12 dag riževe moke, sol, pol centimetra debela rezina rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov), topla voda, 1 žlička olivnega olja, 1 noževa konica pecilnega praška (če je dovoljen)
Za omako: 1 žlička zelenjavne juhe ali 1 žlička sojine omake, 1 žlička gorčice, 1 žlička olivnega olja in 3 žlice domačega ketchupa ali paradižnikove mezge, sol.
Nadev: na pari kuhana zelenjavo, po domišljiji.
Najprej pripravimo kvasec: v malo tople vode nadrobimo 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini) in dodamo žličko rjavega sladkorja in žličko tapiokine moke. Pustimo na toplem, da vzhaja in se naredijo mehurčki. Natehtamo moke. Malce posolimo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. Na vse skupaj nadrobimo pol centimetra debelo rezino rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov). Počasi dodajamo toplo vodo (približno 2 dcl ali po potrebi), tako da zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem 45 minut do ene ure. V tem času namažemo veliki pekač z žličko olivnega olja. Omako pripravimo iz 1 žličke zelenjavne juhe ali sojine omake, 1 žličke gorčice, 1 žličke olivnega olja in 3 žlic domačega kečapa ali paradižnikove mezge. Lahko jo tudi malce posolimo. Vzhajano testo še enkrat premesimo in ga razdelimo po pekaču. To testo se težko valja, zato sama naredim takole: na sredo pekača dam kepo testa in ga počasi z dlanmi pritiskam proti robovom, tako, da je cel pekač pokrit s testom. Testo premažemo z omako in nato damo na vrh sestavine po domišljiji. Sama naredim takole: polovico pice pripravim za moja fanta klasično – s šunko in sirom in kakšno olivo, drugo polovico – za nas punce – pa prekrijem z raznovrstno (na pari skuhano) zelenjavo. Zadnja pica, ki sem jo naredila je tako imela olive, grah, cvetačo, brokoli, ohrovt in baby (sladek) korenček. Začinimo z origanom in baziliko. Narejeno pico pustimo na toplem še kakšnih 15 minut, tako, da ogrejemo pečico na 230 stopinj in damo peč. Pečemo približno 15 minut.
Nasvet: Tudi na pico pašejo razni kalčki.

Sladko kisli riž 

125 g rjavega riža/na osebo, 1 žlica olivnega olja, 1 žlica drobno narezane mlade čebule, 2 olupljena in sesekljana paradižnika, žlička gorčice, žlička sojine omake, 2 žlici bambusovih vršičkov, po 1 žlica na rezine narezane rdeče in zelene paprike, malce baby korenčka, 2 žlici na koščke narezanega ananasa in žlica javorjevega sirupa, 2 dcl zelenjavne juhe in kakšno žlice ananasovega kompota. Če lahko, lahko uporabimo razne kalčke (sojine, krešine, redkvine, …)
Namočimo rjav riž in ga nato skuhamo do mehkega (približno 20 minut). Sladko – kislo omako lahko pripravite takole: na žlici olivnega olja prepražite žlico drobno narezane mlade čebule. Dodamo dva olupljena in sesekljana paradižnika, žličko gorčice, žličko sojine omake, 2 žlici bambusovih vršičkov, po žlico na rezine narezane rdeče in zelene paprike, malce baby korenčka, 2 žlici na koščke narezanega ananasa in žlico javorjevega sirupa. Kuhamo, da se zelenjava omehča, vmes zalivamo z zelenjavno juho in kakšno žlico ananasovega kompota (če smo uporabili ananasov kompot). Omaki lahko na koncu dodamo še oprane in s kropom precejene sojine kalčke. Postrežemo skupaj z rižem.

Sladko kisli riž s piščancem 

Sestavine za omako in riž iz zgornjega recepta, 1 piščančje prsi, žlica olivnega olja
Sladko kisli riž lahko pripravimo tudi s piščancem. Na tanke rezine narezane piščančje prsi prepražimo na žlici olja, tako da koščki mesa zlato porumenijo. Zalijemo z pripravljeno sladko kislo omako in na zmernem ognju kuhamo še kakšnih 10 minut. Postrežemo skupaj z kuhanim rižem.

Palačinke 

2 žlici Celiax moke ali Schar Mix-C moke, 2 žlici tapioke in 2 žlici riževe moke, riževo mleko (ali voda), žlička sončničnega olja, malce cimeta in malce vanilijevega sladkorja, pol žličke naribane limonine lupinice in 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen, za nadev uporabite svojo domišljijo (marmelade, javorjev sirup,…)
Pripravimo testo za palačinke: zmešamo 2 žlici Celiax moke ali Schar Mix-C moke, 2 žlici tapioke in 2 žlici riževe moke z sojinim ali riževim mlekom (ali vodo). V maso dodamo še žličko sončničnega olja, malce cimeta in malce vanilijevega sladkorja ter sluz iz lanenih semen Sojino/riževo mleko ali vodo dolivate po potrebi, tako da zmes postane gladka in tekoča. Na koncu dodamo še pol žličke naribane limonine lupinice in malce radenske (mehurčki naredijo palačinke rahle in mehke). Damo počivat za eno uro v hladilnik. Ko vzamemo zmes iz hladilnika, jo dobro premešamo, če se preveč zgosti, dodamo malce vode ali sojinega (lahko tudi riževega) mleka. Palačinke spečemo v teflonski ponvi.
Nasvet: palačinke naj bodo malce manjše, ker se pri obračanju rade natrgajo, če so prevelike. Za nadev uporabite svojo domišljijo (marmelade, orehi, javorjev sirup,…) Nadevane palačinke zvijemo in po želji še popečemo v pečici, da so hrustljave.

Proseni narastek z jabolki in rozinami 

1 skodelica prosene kaše, pol litra riževega mleka ali vode ali dovoljenega sadnega soka, vanilijev sladkor, cimet, sladilo (rjav sladkor, javorjev sirup), dovoljena margarina, rozine, narezane suhe nežveplane marelice, lahko tudi naribano ali na drobne listke narezano jabolko, kokosova moka
Proseno kašo prej namočimo. Proseno kašo skuhamo v pol litra riževega mleka in pol litra vode (lahko tudi v 1l vode ali 1l riževega mleka). Dodamo vanilijev sladkor in malce cimeta. Po želji osladkamo z rjavim sladkorjem ali javorjevim sirupom, dodamo žlico dovoljene margarine (npr. Vitaquell ali Gea), naribana jabolka in pest rozin ali posušenih marelic, cimet in naribano limonino lupinico. Maso stresemo v naoljen pekač, povrhu potresemo kokosovo moko in popečemo, da porumeni (približno 30 minut pri 180 stopinjah). Ponudimo s kompotom iz suhih sliv.
Nasvet: dosti ceneje je, če kaše kuhate na vodi in nato dodate še malo sojinega ali riževega mleka za okus.

Rižev narastek 

1/2 l riževega mleka ali vode, skodelica rjavega riža, žlica rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa, malo dovoljene margarine (Vitaquell ali Gea), en zavitek vanilijevega sladkorja in pest ali dve (lahko v rumu) namočenih rozin in narezanih nežveplanih suhih marelic
V riževem mleku ali v vodi skuhamo rjavi riž. Ko se malo ohladi, mu primešamo rjavi sladkor ali javorjev sirup, malo margarine, en zavitek vanilijevega sladkorja in pest ali dve (lahko v rumu) namočenih rozin ali narezanih suhih marelic. Vse skupaj dobro zmešamo, stresemo v naoljen pekač in v pečici popečemo.

Piškoti

100 g mešanice moke (30 g Celiax moke ali moke Schar Mix-C, 30 g tapioke, 40 g riževe moke ali 30 g tapioke in 70 g riževe moke), 65g rastlinske masti ali dovoljene margarine, 35 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, malo soli, žlička ruma
Rastlinsko mast in sladkor zmešamo in nato dodamo ostale sestavine in hitro zgnetemo v testo.Testo naj 30 minut počiva v hladilniku. Nato ga razvaljamo za nožev hrbet debelo iz z modelčki naredimo piškotke. Pečemo približno 8-12 minut pri 180 stopinjah.

Ajdove palačinke 

1 skodelica ajdove moke, 3 skodelice vode ali riževega mleka, sol, nekaj kapljic olja
Vse sestavine premešamo in pustimo stati čez noč, da se testo zgosti. Ajdove palačinke pečemo tako kot navadne, le da jih preden jih obrnemo dobro zapečemo, da se ne trgajo. Ponudimo z zelenjavnimi nadevi, čajem in kompotom.

Kolački

Za testo: 10 dag tapioke, 20 dag celiax moke ali Schar Mix-C moke in 12 dag riževe moke, sol, en centimeter debela rezina rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov), topla voda, 1 jabolko, 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen, pecilni prašek (če je dovoljen)
Za nadev, ki ga na koncu zamešamo s testom: pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic brez konzervansov, 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlica javorjevega sirupa, malce cimeta in ena vrečkica vanilijevega sladkorja, naribana 1/3 limonine lupinice, 2 žlici ruma.
V posodo damo pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic. Dodamo 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlico javorjevega sirupa. Dodamo malce cimeta in eno vrečkico vanilijevega sladkorja in naribamo 1/3 limonine lupinice. Dodamo 2 žlici ruma in vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da se napije. Natehtamo 10 dag tapioke, 10 dag Celiax moke ali moke Schar Mix-C in 20 dag riževe moke. (Razmerje mok lahko spreminjamo, včasih dam namesto Celiax moke ajdovo moko, važno pa je, da je najmanj 10 dag tapioke). Malce posolimo. Na vse skupaj nadrobimo en centimeter debelo rezino rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov). V zmes naribamo eno jabolko. Počasi dodajamo toplo vodo ali toplo riževo/sojino mleko po potrebi, tako da zamesimo gladko testo. Namesto vode ali mleka lahko dodajate tudi jabolčni sok ali kompot in na koncu še 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen. Posodo pokrijemo in pustimo počivati 45 minut. V tem času pripravimo pekač. Sama uporabljam modelčke iz papirja (mufine), če pa jih zmanjka pa kar navaden peki papir za podlago. Testo pregnetemo in dodamo vso vsebino iz sklede. Če je testo prerahlo, postopoma dodajamo še riževo moko, tako, da dobimo čvrsto maso. Z žlico namečemo kupčke na peki papir ali v mufine in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pokrijemo s folijo in damo pekač v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo 15-20 minut, tako, da kolački močno narastejo in porjavijo, na koncu folijo odkrijte, da se zapeče še na vrhu. Ko so pečeni, odpremo vrata pečice, vzamemo ven pekač in ga pustimo na vratih na toplem, še prej ga pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo, da se počasi ohlajajo. Še tople po želji potresemo z sladkorjem v prahu.
Nasvet: Naribano jabolko in sluz iz lanenih semen v testu deluje kot vezivo, namesto jajc. lahko pa kupite poseben jajčni nadomestek in se izognite packariji.

Rožičeva potica 

Za kvasec: malo tople vode, 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini), žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke, 1 žlica tople vode ali riževega mleka.
Za testo: 10 dag tapioke, 10 dag Celiax moke, 20 dag Schar Mix-C moke in 12 dag riževe moke, sol, en centimeter debela rezina rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov), topla voda, 1 jabolko, 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen.
Za nadev: pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic in skodelica (2,5 dcl) rožičeve moke, 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlica javorjevega sirupa, malce cimeta in eno vrečkica vanilijevega sladkorja, naribana 1/3 limonine lupinice, 2 žlici ruma, toplo riževo mleko

Sladkor v prahu za posip

Najprej pripravimo kvasec: v malo tople vode ali v toplo riževo mleko nadrobimo 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini) in dodamo žličko rjavega sladkorja in žličko tapiokine moke. Pustimo na toplem, da vzhaja in se naredijo mehurčki.

Skodelico rožičeve moke zakuhamo v vrelo riževo mleko. Ko dobro prevre, odstavimo. Nato damo v posodo pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic. Dodamo 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlico javorjevega sirupa. Dodamo malce cimeta in eno vrečkico vanilijevega sladkorja in naribamo 1/3 limonine lupinice ter 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen. Dodamo 2 žlici ruma in vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da se napije.

Natehtamo moke. Ob robu malce posolimo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. Na vse skupaj nadrobimo en centimeter debelo rezino rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov). V zmes naribamo eno jabolko. Počasi dodajamo toplo vodo ali toplo riževo mleko po potrebi, tako da zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati 45 minut. V tem času pripravimo pekač. Količinsko je ta potica majhna, primerna za majhen, okrogel pekač za potico, premera 15-20 cm. Testo na kuhinjskem prtu ponovno pregnetemo in dodamo toliko riževe moke, da masa ni lepljiva. Testo razvaljamo na noževo konico debelo, nadevamo z nadevom in s prtom počasi zvijemo v potico. Damo v pekač na toplo in pustimo ponovno vzhajati kakšnih 20 minut. V tem času ogrejete pečico na 180 stopinj in damo peč pekač, pokrit s folijo. Potica se peče približno 35-45 minut, na koncu folijo odkrijte, da se zapeče še na vrhu. Ko je potica pečena, odpremo vrata pečice, vzamemo ven pekač in ga pustimo na vratih na toplem, še prej ga pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo, da se počasi ohlaja. Še toplo po želji potresemo z sladkorjem v prahu.
Nasvet: Če se testo težko valja in trga, ga razvaljamo med dvema listoma peki papirja.

Zdrav puding – žele

1 vrečka kupljenega pudinga, 1/2 l sadnega kompota, voda, na koščke narezano razno sadje.
Kupimo vrečko vanilijevega ali kakšnega sadnega pudinga. pazimo, da izberemo takega s čimmanj konzervansi in barvili. Pri roki imejmo še eno pollitrsko konzervo manj sladkega ananasovega kompota brez konzervansov. Skuhamo puding, le da namesto mleka skuhamo puding v vodi od kompota in navadni vodi (skupaj mora biti ˝ l). Ko je puding skuhan, vanj zamešamo še sadje od kompota ali kakšno drugo sadje po domišljiji in damo v hladilnik za 2 uri, da se strdi v trd žele. Otroci ga obožujejo. Namesto ananasovega kompota lahko uporabite tudi jabolčni, marelični, mešani, …. Domišljija!

Kruh

Za kvasec: malo tople vode, 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini), žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke, 1 žlica tople vode ali sojinega/riževega mleka.
Za testo: 10 dag tapioke, 10 dag Celiax moke, 20 dag Schar Mix-C moke in 10 dag riževe moke, sol, pol centimetra debela rezina rastlinske masti ali 2 žlici dovoljenega olja, 2.5 dcl – 3 dcl tople vode
Dodatki: praženo sončnično, sezamovo ali bučno seme
Natehtamo 10 dag tapioke, 20 dag Celiax moke in 12 dag riževe moke. Malce posolimo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. Na vse skupaj nadrobimo pol centimetra debelo rezino rastlinske masti ali 2 žlici dovoljenega olja. Počasi dodajamo toplo vodo (približno 2 dcl in pol ali po potrebi), tako da zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem 45 minut do ene ure . V tem času pripravimo pekač. Obložimo ga s peki papirjem. Sama pečem kruh v približno 30 cm dolgem ozkem pekaču. Testo ponovno pregnetemo in dodamo toliko riževe moke, da masa ni lepljiva. V testo dodamo semena. Damo v pekač in pustimo na toplem ponovno vzhajati kakšnih 20-30 minut. V tem času ogrejete pečico na 180 stopinj in damo peč pekač, pokrit s folijo. Kruh se peče približno 45 minut, na koncu folijo odkrijte, da se zapeče še na vrhu. Ko je kruh pečen, vzamemo ven pekač in kruh zvrnemo na čisto kuhinjsko krpo. Zavijemo in pustimo, da se na rešetki od štedilnika počasi ohlaja.

Kruh iz avtomata za peko kruha za 1 kg

Za kvasec: malo tople vode, 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini), žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke, 1 žlica tople vode ali riževega mleka.
Za testo: 10 dag tapioke, 10 dag Celiax moke, 20 dag Schar Mix-C moke in 10 dag riževe moke, sol, pol centimetra debela rezina rastlinske masti ali 2 žlici dovoljenega olja, 2.5 dcl – 3 dcl tople vode
Dodatki: praženo sončnično, sezamovo ali bučno seme
Najprej preverimo, če je mešalnik na svojem mestu. V visoko posodo avtomata natočimo 2.5 – 3 dcl vode (odvisno od vrste avtomata). Dodamo staljeno rastlinsko mast ali olje. Natehtamo moko, malce posolimo in stresemo na vodo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. 2 žlici dovoljenega olja.Na moko dodamo semena ali jih dodamo, kakor zahteva program avtomata. Posodo damo v avtomat, nastavimo program in lahko gremo pomivat posodo, kruh se bo mesil in pekel sam. Ko je kruh pečen, vzamemo ven pekač in kruh zvrnemo na čisto kuhinjsko krpo. Zavijemo in pustimo, da se na rešetki od štedilnika počasi ohlaja.
Nasvet: Če imate alergijo na pšenico ali če imate celiakijo, vam avtomat za peko kruha pride zelo prav. Vanj se sestavine enostavno (v pravilnem vrstnem redu) natresejo, nastavite uro in ob želeni uri dobite pečen, svež in dišeč kruh. Prihrani vam veliko časa, ki ga morate drugače aktivno preživeti zraven: mesenje, vzhajanje, …, pa še peka kruha v njem je mnogo bolj varčnejša kot v pečici.

Juha iz vodne kreše

1/2 srednje velike čebule, 2 žlički dovoljenega olja, šopek vodne kreše, 300 ml vode, koncentrat (doma narejen) za juho, ščepec soli
Čebulo pražimo na olju, da postekleni. Vodno krešo dobro operemo in grobo narežemo. Potem jo damo skupaj z vodo in praženo čebulo v mešalec in zmešamo. Vse skupaj zlijemo v kozico in dodamo koncentrat. Zavremo in počasi kuhamo 8 do 10 minut. Po okusu začinimo in postrežemo toplo ali hladno.
Nasvet: Vrtno krešo lahko gojite kar v lončku, na okenski polici. Uporabljamo sveže liste, ki jih sproti režemo. Kreša je zelo nežna in ima izrazit pikanten okus. Dodajamo jo lahko k solatam, juham in drugim jedem, namesto peteršilja in drobnjaka.

Jetrna pašteta

250 g piščančjih jeter, 1 žlica olivnega olja, 1 čebula, 1 kuhan korenček, 2 stroka česna, 2 ščepca suhih zelišč, 1/4 male žličke kvasa (tega lahko spustite), 1 žlica domače paradižnikove mezge, poper (po želji), 1 žlica gorčice, 1žlica dovoljene margarine, 1 žlica drobno narezanih kislih kumaric
Jetra očistimo, operemo in narežemo. Čebulo sesekljamo in pražimo na olju 2 minut. Ves čas mešamo. Dodamo zdrobljen česen in drobno narezana jetra. Med stalnim mešanjem pražimo tako dolgo, da se jetra začnejo drobiti. Ko se vse skupaj nekoliko ohladi, damo v mešalec, dodamo ostale sestavine in zmešamo v gosto maso. Preložimo v manjše posodice in shranimo v hladilniku.
Nasvet: Pašteta je zelo primerna za pogostitev obiskov in je hitro pripravljena. Če bo pašteta čakala na goste, kvasa raje ne dodajte, ker vam lahko, kljub temu da je v hladilniku zavre. Ko sem jo prvič pripravljala, sem jo dala v tesno zaprto posodo s pokrovom in v hladilnik. Potem smo odšli na celodnevni nedeljski izlet. Ko sem prišla domov in odprla hladilnik, pa katastrofa. Kvas je naredil svoje, pašteta se je dvignila na trojno velikost, pokrov je odneslo s posode in pašteta je eksplodirala po celem hladilniku.

 

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close