Čuječe v šolstvu, zdravstvu in podjetništvu

anonimni uporabnik, 23. oktober 2017
Ostalo
novrologija cujecnost mozgani

Čuječnost se je izkazala kot zelo učinkovita pomoč pri spopadanju z zdravstvenimi problemi, boleznimi, bolečinami in počutjem.

Na agendo Svetovnega gospodarskega forum leta 2015 v Davosu, kjer se letno zbirajo najpomembnejši svetovni voditelji, strokovnjaki in podjetniki, so organizatorji uvrstili tudi razpravo o čuječnosti.

Podjetje Google svojim zaposlenim nudi tečaje na temo ”Search inside you”, zgradili so tudi labirint za meditativno hojo, kjer se zaposleni lahko tekom delavnika sprehodijo in sprostijo. Na osnovni šoli Roberta W. Colemana v ameriškem mestu Baltimore disciplinske prekrške otrok naslavljajo z meditacijo. Koristi čuječnosti dobro uporabljajo tudi zdravstveni delavci v boju proti stresu in izgorelosti. Raziskave kažejo, da čuječnost učinkuje.

Kaj je čuječnost

V slovarju slovenskega knjižnega jezika pod geslom čuječnost najdemo besede pazljivost, skrbnost, opreznost, iz česar bi lahko sklepali, da je ta človeška dejavnost povezana predvsem s strahom pred zunanjimi sovražnimi okoliščinami. A biti čuječ, kot uči metoda čuječnosti, je prav nasprotno. Gre za učenje prisotnosti, umirjenosti, budnosti, sprejemanja. Metoda čuječe pozornosti je povzeta iz več kot 2500 let stare prakse budistične meditacije, kot samostojno praksa pa se je začela uveljavljati v 70-ih letih prejšnjega stoletja.

Razvoj čuječnosti zaradi zdravstvenih potreb

Zdravstveno področje je tisto, kjer se je čuječnost kot oblika spopadanja z vsemi vrstami zdravstvenih težav začela. Leta 1979 je ameriški zdravnik dr. Jon Kabat-Zinn na Univerzitetnem medicinskem centru v Massachusettsu ustanovil kliniko imenovano Stress Reduction, kjer je budistični način poučevanja čuječnosti prilagodil zahodnemu svetu in razvil t.i. Stress Reduction and Relaxation Program – MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Do sedaj je tovrstni program izkusilo več kot 22.000 ljudi, med njimi več kot 6000 zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Čuječnost se je izkazala kot zelo učinkovita pomoč pri spopadanju z zdravstvenimi problemi kot so kronična bolečina in kronične bolezni, bolezni srca, anksioznost in depresija, motnje hranjenja, nespečnost. Raziskave kažejo, da redna, vsaj 10-minutna meditacija na dan v obliki popolne umiritve v danem trenutku, sproži določene fiziološke spremembe v možganih, ki so povezane z mnogimi blagodejnimi zdravstvenimi učinki, katere se lahko klinično spremlja.

Uporaba čuječnosti je neomejena

Kot odgovor na porast navedenih težav tudi čedalje več šol razmišlja o razvijanju bolj zdrave šolske skupnosti, ki bi upoštevala večplastnost človeškega bitja in izkušnje. Zanima jih, kako najbolje združiti akademsko, socialno in čustveno učenje v enoten okvir, ki bo znal zadovoljiti pomembne zahteve in pasti učenja ter poučevanja v 21. stoletju. Najnovejše raziskave na področju kognitivne nevroznanosti podpirajo tovrstne napore, saj rezultati kažejo, da urjenje v čuječnosti dobesedno spreminja fizično strukturo možganov in s tem njihove funkcije, zlasti tiste, povezane s procesom učenja. Pomaga razvijati boljšo koncentracijo in spomin, sposobnost uravnavanja stresa in emocij, razvija socialne in čustvene aspekte osebnosti in s tem pripomore k boljšemu šolskemu uspehu. Strategije čuječnosti nudijo učiteljem in učencem vpoglede v naravne sposobnosti mladih in vodijo k samo-regulaciji njihovega obnašanja. Otrok, ki se uči opazovati svoje čute in čustva, postane bolj ozaveščen in bolje razume, kako se odzivati na svet okoli sebe na premišljen in ne zgolj na nagonski način.

Različni programi za boljše rezultate

Danes poznamo različne programe, ki omogočajo razvijanje zgoraj opisanih kvalitet. Najbolj so razširjeni MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction programi. Znan je tudi program MindUp, ki ga podpira fundacija filmske igralke Goldie Hawn. Programe za implementacijo prakse čuječnosti v šole npr. izvajajo v Veliki Britaniji preko MiSP – Mindfulness in School Project, v IBO mednarodnih šolah, prisotni pa so tudi že pri nas, v Sloveniji.

Pozitivne učinke čuječnosti sprejema tudi poslovni svet. Veliko delovnih procesov je osnovanih na hitremu procesiranju informacij iz različnih virov. Vrsta elektronskih naprav neprestano vzpodbuja k virtualni komunikaciji, kar prekomerno obremenjuje naše čute in zaseda naš prosti čas. Želja po materialnih dobrinah in dobrem zaslužku ima za posledico vsesplošno preobremenjenost in izgorelost zaposlenih. Čuječnost daje zaposlenim dobro protiutež, da se odklopijo in povežejo s samim seboj.

Potrjeno z raziskavami

Medicinska fakulteta Univerze Duke je izvedla raziskavo, ki je pokazala, da v ZDA ena ura joge na teden zmanjša stresni nivo zaposlenih za tretjino in prav tako stroške zdravstvene oskrbe za povprečno 2000 dolarjev na leto.

Veliko mednarodnih priznanih korporacij in podjetij se že poslužuje starodavnih tehnik sproščanja in umiritve, med drugimi tudi podjetje EBay, ki ima na razpolago sobo, kamor se zaposleni lahko umaknejo in se na blazinah sprostijo.

Kam po več informacij

Več o aplikaciji čuječnosti v šolstvu, zdravstvu in podjetništvu s poudarkom na nevroznanosti lahko izveste na mednarodni konferenci CenteredMind, ki bo 10. in 11. novembra v Ljubljani. Predavanja se bodo izmenjevala z delavnicami, kjer se bodo udeleženci srečali z različnimi znanstveno utemeljenimi pristopi in tehnikami. Več >

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close