Bolezen me je naučila ljubiti življenje

Bolezen odpira številna vprašanja in človek se, brez odgovorov na njih, počuti nemočen. Občuti dvome in strahove.

Bolezen in z njo povezane zdravstvene težave s seboj prinesejo dvome in strahove. Odpirajo številna vprašanja in človek se, brez odgovorov na njih, počuti nemočen.

28. februarja beležimo evropski dan redkih bolezni in vsako leto opozorimo na kakšno izmed njih. Letos smo ob tej priložnosti izdali knjižico, ki opisuje življenje bolnika z mielodisplastičnim sindromom. Namenjena je kot dodatna pomoč, vzpodbuda, kot čtivo, ki podaja odgovore in potolaži nemirnega duha takrat, ko se človek sooča s težko preizkušnjo – boleznijo.

Knjižica je na voljo na onkološkem oddelku UKC Ljubljana in je dodaten vir informacij, ki poleg zdravnika, zdravstvenega osebja, soborcev iz društev bolnikov in bližnjih, pomaga na poti okrevanja in življenja z mielodisplastičnim sindromom.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo prof. dr. Petru Černelču, dr. med., ki je zgodbo strokovno pregledal in s tem zapisani izpovedi dodal vrednost tudi iz medicinskega vidika.

Zdravo, zadovoljno in veselo branje. Saj veste, včasih najtežji trenutki s seboj prinesejo najlepša spoznanja in doživetja.

Preberite vsebino knjižice >

Kaj so mielodisplastični sindromi (MDS)?

Mielodisplastični sindromi (v nadaljevanju MDS) so heterogena skupina bolezni krvotvornih matičnih celic. Krvotvorne matične celice so celice v kostnem mozgu, iz katerih nastajajo rdeče krvne celice (eritrociti), krvne ploščice (trombociti) in bele krvne celice (levkociti). Skupna značilnost MDS je neučinkovita tvorba ene ali več vrst navedenih krvnih celic in posledično zmanjšanje njihovega števila v krvi. Če je zmanjšano število eritrocitov v krvi, strokovnjaki govorijo o anemiji. Kadar se zmanjša število trombocitov, govorijo o trombocitopeniji, kadar pa gre za zmanjšanje števila levkocitov, pa o levkopeniji.

Obiščite forum za pomoč bolnikom in svojcem Limfom in Levkemija >

Po izboru uredništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close