Berimo skupaj – 8. teden: Celostni razvoj otroških možganov

anonimni uporabnik, 24. oktober 2018
Ostalo

Vsako sredo skupaj beremo in delamo vaje iz priročnika “Celostni razvoj otroških možganov” (avtorja Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.). Vaša naloga je, da približno vsake dva tedna preberete eno poglavje iz knjige, mi pa vsak teden predstavimo eno ali dve vaji za posamezno metodo. Tretje poglavje – naš 8. teden, predstavlja povezovanje možganov v prvem nadstropju z možgani v pritličju. Vabljeni k skupnemu branju in utrjevanju z vajami.

8. teden 
Celostni razvoj otroških možganov
Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

Preberite tudi: Berimo skupaj – 1. 2. 3. , 4. , 5. , 6., 7. teden

Tretje poglavje: GRADNJA NOTRANJEGA STOPNIŠČA: Povezovanje možganov v prvem nadstropju z možgani v pritličju

Tretje poglavje poudarja pomen povezovanja nagonskih možganov v pritličju s preudarnejšimi možgani v prvem nadstropju, ki so odgovorni za sprejemanje odločitev, osebni uvid, empatijo in moralo.

Uporabite jih, da jih ne izgubite

V prejšnji objavi smo z vami delili, da se je potrebno obrniti na možgane v prvem nadstropju. A hkrati moramo  otrokom pomagati da jih urijo. Možgani v prvem nadstropju so kot mišica: ko jo uporabljamo, se razvija, postaja močnejša in bolje deluje. Ko pa jo zanemarjamo, se ne razvija optimalno, izgubi nekaj svoje moči in sposobnosti za delovanje. Na to mislimo, ko rečemo »uporabite jih, da jih ne izgubite«. Močni možgani v prvem nadstropju uravnotežijo oba dela možganov ter so nujni za socialno in čustveno inteligenco in so temelj psihičnega zdravja.

Ko s svojimi otroki preživljate dan, bodite pozorni na to, kako se lahko osredotočite in vadite različne funkcije možganov v prvem nadstropju.

Premislite, kako vplivate na svoje otroke z lastnim vedenjem. Ko jih učite o poštenju, radodarnosti, prijaznosti in spoštovanju, poskrbite, da tudi vaše življenje odseva te vrednote. Vaši zgledi, dobri ali slabi, bodo pomembno vplivali na to, kako se bodo razvijali možgani vašega otroka v prvem nadstropju.

(povzeto po knjigi)

V tretjem poglavju si preberite še

  • Kako lahko dobro sprejemajo odločitev
  • Kako lahko malček ohrani nadzor nad samim seboj, svojim telesom in čustvi
  • Pomembnost razumevanja samega sebe
  • Spodbuda k premisleku o čustvenem stanju drugih oziroma empatija
  • Močan občutek moralnosti

Kako znanje uporabiti?

VAJA 1 – kako pomagamo spodbujati razvoj možganov v vsakodnevnem življenju

Naša pomembna naloga je tudi, da spodbujamo razvoj možganov v vsakodnevnem življenju. Razmislite, kako bi lahko pomagali svojemu otroku. K vsakemu cilju napišite eden ali dva predloga, ki bi ga pomagala doseči.

VAJA 2: Odrasel kot zgled

Razmislite, kako vi v svojem življenju uporabljate možgane v prvem nadstropju? Kje vas otrok lahko vidi? Kaj opazi? Kako se vi odločate? Koliko lahko vi obvladujete svoja čustva in telo? Kako dobro poznate sebe? Razumete svoje odločitve? Ste empatični, moralni do sočloveka? Napišite nekaj primerov, kjer ste bili dober zgled svojemu otroku:

Sedaj pa premislite, katero področje bi lahko izboljšali. Kje bi lahko prišlo do spremembe? Kako bi lahko to izboljšali?

Preberite tudi:

Berimo skupaj1.2.3., 4., 5. , 6., 7. teden

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close