Ali veste, kdo so Zora, Dora in Svit?

anonimni uporabnik, 25. maj 2017
Ostalo

Preventivni zdravstveni pregledi niso le stvar posameznika. Zdrav posameznik ustvarja in izboljšuje zdravje celotne …

Preventivni pregledi so pomemben del preprečevanja bolezni in ohranjanje kakovosti zdravja ljudi. Način življenja večine ljudi je neustrezno. Stres, slaba prehrana, vse večja pasivnost in odvisnosti ustvarjajo ugodne pogoje za razvoj številnih bolezni. Po statističnih podatkih naj bi po pojavnosti in smrtnosti prednjačile srčno – žilne bolezni, rak, bolezni dihal in revmatične bolezni. Simptomi teh bolezni se lahko več mesecev ali let pritajeno razvijajo in uničujejo telo. Z rednimi preventivnimi pregledi povečamo možnosti za zgodnje odkrivanje bolezni ter pravočasno, uspešno zdravljenje.

Republika Slovenija v okviru zdravstvenega zavarovanja vsem osebam zagotavlja brezplačne zdravstvene preglede. Ti so osredotočeni na preventivne preglede otrok,  žensk v rodni dobi in preventivne preglede za preprečevanje bolezni srca in ožilja. Vključujejo programe za zgodnje odkrivanje raka dojk in materničnega vratu in raka debela črevesa.

Preventivni pregledi otrok

V to skupino so zajeti novorojenčki in otroci do 6. leta, šolski otroci ter mladostniki. Vključujejo sistematske preglede otrok, ki zagotavljajo celovit in podroben pregled telesa in organov za zgodnje odkrivanje bolezni in pravočasno zdravljenje. Izvajajo se v prvem letu otrokovega življenja, pri tretjem in petem letu ter tik pred vstopom v šolo. Kasneje se sistematski pregledi izvajajo skozi obdobje osnovnošolskega izobraževanja ter v prvem in tretjem letniku srednje šole ter v višjih/visokih šolah. Če na pregledu odkrijejo kakršnekoli nepravilnosti oziroma motnje v delovanju posameznih organov, pregledi omogočajo otroku nadaljnje zdravljenje. Preventivni pregledi otrok vključujejo tudi obvezna cepljenja po predpisanem programu. Ne smemo pa pozabiti, da je za pravilen razvoj otrok, pomembno tudi njihovo duševno zdravje. Na ugodno psihično zdravje lahko vplivamo v sklopu zdravstvene vzgoje in individualnega svetovanja.

V primeru nezgode otroka ali mladostnika bodite pozorni na možnost nezgodnega zavarovanja za otroke in mladino, ki omogoča kritje nepričakovanih stroškov, ki lahko nastanejo v nepredvidljivih situacijah.

Preventivni pregledi žensk

Pomen preventivnih pregledov žensk je predvsem v zgodnjem odkrivanju motenj v delovanju spolnih organov, spolno prenosljivih bolezni in zgodnjem odkrivanju raka dojk in raka materničnega vratu. V preglede so vključene tudi metode za preprečevanje neželene nosečnosti ter pomoč pri načrtovanju družine in preglede in svetovanje v času nosečnosti. Preventivni pregledi zagotavljajo tudi svetovanje za ženske v menopavzi.

Zdravstveni pregled za preprečevanje bolezni srca in ožilja

Bolezni srca in ožilja so med najpogostejše boleznimi in povečajo tveganje za smrt. Ti pregledi se izvajajo pri moških od 35 – 65 leta in ženske stare med 45 – 70 let.

Kaj vključujejo preventivni pregledi?

Glede na obliko pregleda, preventivni pregledi vključujejo anamnezo in klinični pregled. Z laboratorijskimi testi se določajo vrednosti CSF, CRP, glukoze, kreatinina, bilirubina ter skupni holesterol, HDL holesterol, LDL holesterol, trigliceridov, AST, ALT, GGT, ALP, kalijeve, natrijeve, kalcijeve, ter urinske teste. V to skupino spadajo tudi EKG srca, RTG pljuč ter UZ trebuha. Kompletna ginekološka obravnava obsega ginekološki pregled, PAP teste, ginekološki UZ ter ultrazvočni pregledi dojk. Pri moških še pregled in UZ prostate.

Referenčne ambulante

V sklopu zdravstvene preventive delujejo tudi referenčne ambulante. To so ambulante z razširjeno ekipo, kjer poleg zdravnika in medicinske sestre, bolnike spremlja tudi diplomirana medicinska sestra, ki bo svetovala pri preventivnih dejavnostih.

Več o delu referenčnih ambulant si lahko preberete tukaj.

Presejalni programi

V Sloveniji je bil sprejet državni program, ki zajema področje preventive, diagnostike, zdravljenja, rehabilitacije in paliativne oskrbe. Glavni cilj tega programa je promocija zdravega načina življenja, ki bo preprečila nastanek raka, odkrivanje pred rakavih sprememb oziroma zgodnjega odkrivanja raka (presejalni program). Presejalni programi za raka so: ZORA (odkrivanje pred rakavih sprememb materničnega vratu), DORA (presejalni program za raka dojk) in SVIT (program presajanja in zgodnjega odkrivanja pred rakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki).

Več informacij o presejalnih programih se nahaja tukaj .

Zdravje ni samoumevno. Za zdravje je odgovoren vsak posameznik, v prvi vrsti z načinom življenja, ki vključuje zdravo prehrano redno telesno dejavnost. Hkrati pa so pomembni tudi redni zdravniški pregledi. Nihče ne gre rad k zdravniku, pa vendar so za ohranjanje zdravja, pregledi pomembni. V Sloveniji je nabor preventivnih pregledov velik, zato izkoristite vse možnosti. Ne zanemarjajte bolečine in ne spreglejte simptomov, ki so lahko začetek težke bolezni. Poleg zgoraj naštetih možnosti, delujejo tudi zasebne zdravstvene inštitucije (seznamter samoplačniški pregledi, ki jih izvajajo zasebniki (seznam).

Opozorilo: Pozorni bodite, da imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Primer >

Preventivni zdravstveni pregledi niso le stvar posameznika. Zdrav posameznik ustvarja in izboljšuje zdravje celotne skupnosti. Pomembno je, da je tudi vaša družba psihično in fizično zdrava. Zato z rednimi preventivnimi pregledi krepite zdravje celotne skupnosti.

»Zdrav človek ima nešteto želja, bolan pa le eno!«

Mesec aktivnosti za zdravje na Med.Over.Net podpira:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close