10 tehnik za sproščanje stresa

anonimni uporabnik, 01. junij 2017
Ostalo

Za oddih vam ni treba hoditi v SPA centre ali terme. Upoštevajte teh 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se sprostite

Sprostite se! Zaslužite si, to je dobro za vas! In traja manj časa, kot si mislite.

Za oddih vam ni treba hoditi v SPA centre ali terme. Upoštevajte teh 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se sprostite in si naberete novih moči v manj kot 15 minutah.

1. Meditirajte

Nekaj ​​minut meditacije na dan vam lahko pomaga olajšati tesnobo. »Raziskave kažejo, da lahko vsakodnevna meditacija vpliva na živčne poti v možganih, zaradi česar postanete bolj odporni na stres,« pravi psiholog Robbie Maller Hartman.

Je preprosto. Sedite vzravnano z obema nogama na tleh. Zaprite oči. Pozornost usmerite na pozitivno mantro, ki jo izgovarjate na glas ali tiho, npr. »Počutim se v miru« ali »Ljubim sebe.« Eno roko položite na trebuh, da se vaša mantra poveže z dihanjem. Vse moteče misli naj odplavajo kot oblaki.

2. Dihajte globoko

Vzemite si 5-minutni odmor in se osredotočite na svoje dihanje. Sedite vzravnano, z zaprtimi očmi in z roko na trebuhu. Počasi vdihniti skozi nos, začutite, kako se dih začne v trebuhu in počasi potuje vse do glave. Nadaljujte z izdihom skozi usta.

»Globoko dihanje blaži učinke stresa, saj se upočasni srčni utrip in zniža krvni tlak,« pravi psihologinja Judith Tutin, zdravnica.

3. Bodite »prisotni«

Ustavite se.

»Vzemite si 5 minut in se zavestno osredotočite na eno vedenje,« poudarja Tutinova. Začutite zrak na svojem obrazu, ko hodite in kaj čutijo vaša stopala, ko udarijo ob tla. Uživajte v okusu, teksturi in vonju hrane.

Ko se osredotočite na trenutek in svoje čute, boste manj napeti.

4. Navežite stike

Vaš socialna mreža je lahko odlično orodje za obvladovanje stresa. Pomembno je, da ostanete v stiku s prijatelji, se pogovarjate, če ni mogoče na štiri oči pa vsaj po telefonu. Povejte jim, kaj se dogaja in tako lahko dobite nov, svež pogled na zadeve, z drugega zornega kota. In tako ohranjate tudi močne vezi s prijatelji.

Vas zanimajo športni dogodki, tečaji, aktivnosti za otroke, ugodnosti, novice, akcije ter druge zanimive vsebine, ki jih pripravlja Vzajemna?
Naročite se na brezplačne e-novice in bodite pravočasno obveščeni. Prijava >

5. Posvetite pozornost svojemu telesu

Pozorno opazujte svoje telo, kako stres vpliva nanj. Ulezite se na hrbet, ali pa sedi z nogami na tleh. Začnite pri prstih in nadaljujte do lasišča, opazujte, v kakšnem stanju je vaše telo.

»Preprosto občutite, kje je telo napeto in kje sproščeno, ne da bi poskušali kaj spremeniti,« pravi Tutinova. Za minuto ali dve se osredotočite, kako zrak potuje do tega dela. Ponovite in spreminjajte fokus na telesu ter pozorno spremljajte občutke.

6. Sprostite pritisk

Na vrat in ramena si za 10 minut namestite topel obkladek. Zaprite oči in sprostite obraz, vrat, zgornji del prsnega koša in hrbet. Nato odstranite obkladek in uporabite žogico za tenis ali masažni pripomoček, s katerim sprostite napetost.

»Postavite žogo med hrbet in steno. Naslonite se na žogo in zadržite pritisk 15 sekund. Nato žogo premaknite na drugo mesto in ponovite,« pravi Cathy Benninger, medicinska sestra.

Brezplačen program aktivnega varovanja zdravja za zavarovance Vzajemne

Brezplačen program aktivnega varovanja zdravja za zavarovance Vzajemne. Preberite več >

7. Smejte se na glas

Iskren, glasen smeh vas ne bo razbremenil le psihično, ampak bo znižal tudi raven kortizola, stresnega hormona in povečala raven endorfinov, ki izboljšujejo razpoloženje. Razbremenite se s knjigo, najljubšo glasbo, filmom ali pa poklepetajte z nekom, ki vas bo nasmejal.

8. Poslušajte pomirjujočo glasbo

Raziskave kažejo, da pomirjujoče glasbe zniža krvni tlak, srčni utrip in odpravlja tesnobo. »Naredite si seznam glasbe, ki posnema naravne zvoke, kot je šumenje morja, ptičje petje, zvok dežja, in pustite, da se vaš um osredotoči na različne melodije, », pravi Benningerjeva. Če vam ustreza pa si zavrtite udarnejšo glasbo ali zapojte na ves glas!

9. Razgibajte se

Ni vam treba teči, če vam tek ne ustreza. Vse oblike fizične dejavnosti, ko so joga, hoja, pilates, lahko lajšajo simptome depresije in tesnobe, saj se z gibanjem v možganih sproščajo dobri občutki, ki pomagajo telesu, da se sooči s stresom. Sprehodite se v najvišje nadstropje, tecite okoli bloka, naredite nekaj poskokov, počepov in trebušnjakov.

Ali ste tekač? Preverite posebne ugodnosti za vas.

10. Bodite hvaležni

Pišite dnevnik hvaležnosti. Vanj zapisujte vse lepe stvari, za katere ste hvaležni, da jih imate. Tako ne boste nikoli pozabili na vse dobro v svojem življenju. Ko bo težko, preberite te misli in se zahvalite za trenutek.

Mesec aktivnosti za zdravje na Med.Over.Net podpira:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close