Anketa razkrila: Le toliko vas pije dovolj

Vsebino omogoča Jana , 22. avgust 2023
Aktualno
Powered by:
Foto: Unsplash

Voda je zares življenjskega pomena. Ne le, ker brez nje ne preživimo, zadostna količina vode je ključna za nemoteno delovanje človeškega organizma. Med drugim lahko premalo popite tekočine vodi v težave s sklepi in prezgodnje staranje kože.

Naše telo je v 60-70 odstotkih sestavljeno iz vode. In kar 90 odstotkov naše krvi je pravzaprav voda. Zato ne preseneča, da moramo za nemoteno delovanje našega organizma vsak dan popiti zadosti tekočine.

NIJZ na svoji spletni strani navaja*, da aktivni odrasli v povprečju potrebujejo glede na svojo telesno težo dnevno približno od dva do 2,5 litra tekočin, prav toliko je tudi priporočena dnevna količina popite vode za mladostnike (stare 15 let in več). Medtem ko naj bi otroci pri recimo petih letih zaužili okrog liter tekočine dnevno.

*Navedene vrednosti so orientacijske narave.

Foto: Pixabay

Slovenci in voda: To je pokazala anketa

Strokovnjaki še svetujejo, da je najbolje posegati po navadi vodi in ne po sladkanih, gaziranih ali drugih pijačah. In da se tega dobro zavedamo ter prakticiramo tudi Slovenci, je potrdila anketa med našimi bralci, ki smo jo izvedli na družbenih omrežjih.

Na Instagram profilu portala Med.Over.Net je na vprašanje, ali imajo raje navadno vodo ali vodo z okusom, 55 % sodelujočih v anketi odgovorilo, da imajo raje navadno vodo, medtem ko jih 45 % raje pije vodo z okusom. Tudi anketa Žurnal24.si je postregla s podobnimi odgovori. Kar 73 % anketiranih prisega na navadno vodo, le 27 % pa jih izbere vodo z okusom.

V vročih poletnih dneh vam pri hidraciji na pomoč priskoči voda Jana, ki se po svojih značilnostih razlikuje od večine drugih pitnih vod. Izvira namreč 800 metrov pod zemljo in je posledično naravno čista. Prav zato je ne izpostavljajo nobenim postopkom dezinfekcije, kot je kloriranje, in ima stabilno mineralno sestavo. Zaradi zaščitenega podzemnega nahajališča voda Jana sodi zato v najvišjo raven kakovosti.

Na vprašanje, ali za pitje uporabljajo posebno stekleničko ali posegajo po pijačah v plastenkah, ki jih potem ponovno uporabijo oziroma napolnijo z vodo, se odgovori med bralci razlikujejo. Posebno stekleničko uporablja 71 % bralcev Med.Over.Net in le malo več kot polovica bralcev novičarskega portala Žurnal24.si.

Foto: Profimedia

Ali Slovenci pijemo dovolj?

Le 35 % sodelujočih v anketi Žurnala24 meni, da spije dovolj. Kar 65 % pa jih je priznalo, da ocenjujejo, da ne pijejo dovolj. Podobne rezultate je dala tudi Instagram anketa Med.Over.Net: 41 % jih meni, da se dovolj hidrirajo, 59 % pa priznava, da zaužijejo premalo tekočine.

Na vprašanje, katera skupina mora piti več od povprečja – starostniki ali doječe matere, so trije od štirih bralcev Med.Over.Net in polovica bralcev Žurnala odgovorila pravilno: več tekočine morajo zaužiti doječe matere. Kakšna so sicer priporočila za vnos tekočin, si lahko preberete v tem članku.

Voda Jana se ponaša z dolgo tradicijo in zavezanostjo k najvišji kakovosti, ki jo redno preverjajo in nadzirajo. Voda Jana vsebuje optimalne količine magnezija in kalcija, kar ji daje edinstven in prepoznaven svilnat okus.

Foto: Profimedia

Voda je nujna za zdrave sklepe in mladosten videz

Voda predstavlja med 60 in 70 % telesne teže človeka. Pri otrocih je delež večji, s starostjo se zmanjšuje. Dejansko je telo vreča vode, v kateri neprestano potekajo življenjski procesi v celični ali izvencelični vodi.

(Vir: NIJZ)

Glede na zgornji podatek ne preseneča dejstvo, da je voda nujno potrebna za nemoteno delovanje našega organizma. Ima namreč zasluge za mnoge procese, ki se odvijajo v telesu:

  • Voda igra pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature. To njeno funkcijo najbolje opazimo v vročih poletnih dneh, ko se ob visokih zunanjih temperaturah potimo, s čimer organizem regulira našo notranjo temperaturo. Brez zadostne količine vode so ti procesi oteženi in posledično lahko nastanejo resne težave, povezane s pregrevanjem telesa.
  • Voda pomaga telesu, da prek znojenja in uriniranja izloča odpadne, strupene snovi, ki jih zaužijemo s hrano ali preprosto s samim dihanjem.
  • Je mazivno sredstvo za sklepe, s čimer zmanjšuje tveganje za vnetja in bolečine v sklepih.
  • Voda prek krvi vse celice našega telesa oskrbuje s kisikom in hranili (vitamini, minerali, glukozo …).
  • Voda poskrbi tudi za lepo, napeto kožo. Če pijete premalo, koža izgublja prožnost, napetost, videti je usahla in utrujena.

Zakaj izbrati vodo Jano?

  • Ker ima stabilno mineralno sestavo.
  • Ker vsebuje idealno razmerje med kalcijem in magnezijem, in sicer 2:1, kar je optimalno za njuno absorpcijo v telesu.
  • Ker voda Jana vsebuje tudi silicij, ki ima pomembno vlogo pri izgradnji vezivnega tkiva v našem organizmu in ki je tudi pogosta sestavina preparatov za nego kože.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,660
11.10.2023 ob 11:49
3,892
07.12.2023 ob 21:32
1,228
05.12.2023 ob 07:04
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close