Ali so počasen tek in mikro vadbe učinkovite?

N. K., 07. februar 2024
GibanjeŽivljenjski slog
Foto: Profimedia

Ko pričnemo s telesno aktivnostjo, denimo s tekom, želimo na rezultatih videti, da se izboljšujemo. To je lahko odlična motivacija za vztrajanje pri telesni aktivnosti. Kaj pa se zgodi, če se napredek ne pokaže?

Emily Shane, ki pod vzdevkom @RunsWithEmily na Instagramu deli vsebine o teku, pravi, da jo je opustitev tega pritiska preobrazila. “Ko sem iz teka vzela ego in se osredotočila na to, da bi v teku čim bolj uživala, je počasen tek spremenil moj pogled na tek ter tudi druge oblike vadbe. Včasih sem mislila, da ne morem teči, a v resnici sem samo tekla prehitro, ker sem čutila pritisk, da moram biti hitra kot drugi.

Če nisi osredotočen na tempo teka, tek postane zelo zabaven. Kot tak je ključnega pomena za moje dobro počutje. Težko je najti tempo, s katerim lahko dalj časa tečeš udobno, a ko ga enkrat najdeš, je vredno.

Emily Shane

Koristi prinaša že 12 minut telesne aktivnosti na dan

Tak pogled na telesno aktivnost se lahko prenese na vse telesne aktivnosti: pomiriti se moramo z dejstvom, da včasih ni časa za kaj več ali bolj intenzivnega in da je dovolj vsakršna telesna aktivnost. Pa ne le zaradi boljšega psihičnega počutja, dokazi kažejo, da že 22 minut zmerne do intenzivne telesne aktivnosti na dan, kot so denimo hitra hoja, tek ali celo hišna opravila izničijo negativne učinke prekomernega sedenja na zdravje. Še novejša raziskava, objavljena v European Heart Journal, pa je pokazala, da prinaša zdravstvene koristi že vsaj 12 minut zmerne aktivnosti na dan.

“Raziskave kažejo, da ni nujno, da je telesna aktivnost redna, da prinaša koristi: enako koristnih je lahko že več krajših vadb čez dan,” pravi Becky Scott, fiziologinja v dobrodelni organizaciji Nuffield Health. “Z ‘vadbenimi prigrizki’, denimo s hitro hojo na delo ali med odmorom za kosilo, lahko pomagamo odpraviti škodljive učinke dolgotrajnega sedenja. Vsakršno gibanje namreč pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in zniževati krvni tlak ter tako zmanjšuje tveganje za razvoj pogostih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca.«

Ob počasnem teku smo lahko bolj prisotni in zavestni

Podobno kot Emily Shane ugotavlja tudi ultra tekačica Sabrina Pace-Humphreys. “Kot tekaška in osebna trenerka, sem opazila velik premik v doživljanju teka – da se gibanje uporablja za dobro počutje. Pri teku sem vedno zagovarjala pravilo 80/20, kar pomeni 80 odstotkov lahkotnega teka in 20 odstotkov nekoliko bolj intenzivnega. Lahkotni tek pomeni tako lahkoten tempo, da se lahko med tekom pogovarjaš ali prepevaš in imaš občutek, da bi lahko tekel kolikor dolgo bi želel. Ob počasnem teku smo lahko bolj prisotni in zavestni. Da nam priložnost, da se uskladimo s svojim telesom, in v sodobnem tempu življenja je to tisto, kar ljudje iščemo.

Če smo v pomanjkanju časa za telesno aktivnost, krajše vadbe vključimo v druge dejavnosti, ki jih izvajamo čez dan.

Vir: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/slow-running-micro-workouts-weight-b2467295.html

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close