Ali smemo kombinirati različna protibolečinska sredstva?

Obvladovanje bolečine, Lekofusin,
Foto: Profimedia

Statistični podatki kažejo, da se skoraj vsak četrti prebivalec Slovenije sooči z bolečinami, kot so bolečine v križu, glavobol in migrena. Razkrivamo, kdaj in kako si lahko pomagamo sami, v katerih primerih je multimodalna analgezija – kombiniranje analgetikov – lahko rešitev.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da si Slovenci bolečine najpogosteje lajšamo s protibolečinskimi tabletami – paracetamolom. Največji odstotni delež v številu receptov je pripadal prav analgetikom (43,7 %). Povprečno je v Sloveniji vsaj en recept za analgetike prejelo 27,9 % prebivalcev.

Bolečina kot signal

Ko govorimo o bolečini, je treba najprej razumeti, da je bolečina v prvi vrsti signal, da se v našem telesu nekaj dogaja – je torej opozorilo, ki ga ne smemo zanemariti ali prezreti. Od stopnje in trajanja bolečine je odvisno, ali si lahko pomagamo sami ali moramo obiskati zdravnika.

Kako si lahko pomagamo sami?

V primerih, ko imamo bolečine v križu, glavobole, zobobole, ženske menstrualne težave itd., si lahko pomagamo z analgetiki, ki so na voljo v lekarni brez recepta. Med najpogostejšimi so paracetamol ter nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila (npr. ibuprofen, naproksen, acetilsalicilna kislina). Kadar se pojavi kakšno vprašanje glede uporabe zdravil, se je najpametneje po odgovor obrniti na zdravnika ali farmacevta.

Kdaj vzeti paracetamol, kdaj ibuprofen in kdaj je najboljša rešitev multimodalna analgezija?

Paracetamol je namenjen lajšanju bolečin, hkrati pa znižuje še povišano telesno temperaturo, ne deluje pa protivnetno. Ibuprofen je paracetamolu podoben v tem, da prav tako lajša bolečine in znižuje povišano telesno temperaturo, ima pa še eno zelo pomembno lastnost: deluje protivnetno.

Paracetamol in ibuprofen se torej razlikujeta po mestu in načinu delovanja. Njuna načina delovanja sta vzajemna, zato v kombinaciji zagotavljata močnejši analgetični učinek*. V nekateri zdravilih za lajšanje bolečine ju najdemo skupaj, zato je zaradi količine in poenostavljenega vnosa bolj smiselno razmišljati o enem zdravilu kot dveh. In prav v primerih, ko so prisotne močnejše bolečine, je smiselno razmisliti o multimodalnem pristopu. Ta pristop Slovensko združenje za urgentno medicino opredeljuje kot istočasno uporabo ne opioidnih analgetikov, ki zaradi svojega aditivnega ali/in sinergističnega učinka omogočijo doseganje nadzora nad bolečino. Vendar različnih protibolečinskih sredstev sočasno ne uživajte brez posveta z zdravnikom ali farmacevtom, saj se vseh analgetikov ne sme kombinirati.

Paracetamol in ibuprofen v kombinaciji delujeta vzajemno in zato hitreje ter uspešneje lajšata bolečine, kot če bi posamezni sestavini vzeli ločeno.

Hitro in učinkovito

Pri bolečinah in ko na naše slabo počutje vpliva tudi povišana telesna temperatura, si načeloma želimo hitrega okrevanja, ter da uporabljen analgetik oziroma antipiretik prične čim prej delovati.Kombinacija paracetamola in ibuprufena, ki delujeta vzajemno in skupaj zagotavljata ciljno usmerjeno in učinkovitejše lajšanje bolečin*,zato bolečine že po 15 minutah začnejo popuščati, medtem ko protibolečinski učinek traja več kot 8 ur.

Ne spreglejte …

Kot pri jemanju vsakih zdravil je tudi v primeru kombinacije paracetamola in ibuprofena zelo pomembno, da preberemo navodilo. Priporočeni odmerek je 1 tableta do 3-krat na dan z vodo. Če 1 tableta ne ublaži simptomov, lahko odmerek povečamo na 2 tableti do 3-krat dnevno. Med odmerki mora miniti vsaj 6 ur. V 24 urah ne smemo vzeti več kot 6 tablet (1200 mg ibuprofena, 3000 mg paracetamola). Namenjeno je samo kratkotrajnemu lajšanju bolečin. Če se simptomi poslabšajo ali ne izboljšajo v treh dneh, se posvetujemo z zdravnikom. Na zdravnika ali farmacevta obrnemo tudi v primerih, ko se nam v povezavi z zdravilom pojavi kakšno koli vprašanje, na katerega odgovora nismo našli v priloženih navodilih.

Pred uporabo zdravil, ki jih kupite v lekarni brez recepta, se posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom. Pomagala vam bosta izbrati najbolj varno zdravilo za lajšanje bolečin pri glavobolu.

*V primerjavi s paracetamolom ali ibuprofonem samostojno.

SI_2311081373
Informacija pripravljena november 2023

Viri:

  • NIJZ, Poraba zdravil, predpisanih na recept v Sloveniji v letu 2022. Ur. T. Kostnapfel in T. Albert. Ljubljana, maj 2023.
  • Slovensko združenje za urgentno medicino (2019). Urgentna medicina – izbrana poglavja. Ur. Vajd, R., Gričar, M. 26. mednarodni simpozij o urgentni medicini, Portorož 13.–15. junij 2019. 91–92. Dostopno na: https://www.szum.si/media/uploads/files/Zbornik_2019.pdf, zadnji dostop: oktober 2023
  • Kumar, K. in Elavarasi, P.. (2016). Definition of pain and classification of pain disorders. Journal of Advanced Clinical & Research Insights. 3. 87–90.
  • Przybyła, et al. (2021). Paracetamol – An old drug with new mechanisms of action. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 48. 3–19.
  • Bushra, R., et al. (2010). An overview of clinical pharmacology of Ibuprofen. Oman medical journal, 25(3), 155–1661.
  • Povzetek glavnih značilnosti zdravila, Lekofusin 200 mg/500 mg filmsko obložene tablete. Dostopno na: www.cbz.si; zadnji dostop: oktober 2023
  • Kovačič. A. Priporočila za svetovanje pri samozdravljenju bolečine. Slovensko farmacevtsko društvo. Januar 2022.

Več novic

New Report

Close