Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Bežigrad, Vič ali Šubička

Bežigrad, Vič ali Šubička

Mene pa zanima na katero gimnazijo bi usmerili otroka, če so v igri zgoraj naštete.

Točk je dovolj za vse, tako da to ne igra neke vloge. Punca je sicer brihtna, pridna pa ravno toliko, da ima lepe ocene. Prav veliko delovnih navad žal nima, ker ji enostavno ni treba tok delat.

Slišali smo naslednje:

Na Bežigrat je težko priti, ko pa si enkrat tam, ti ni hudega. Učitelji so večinoma prijazni, delat je sicer treba, ampak imaš toliko možnosti in odpustkov, da že prideš skozi. Vse je napovedano, vse se da zmenit in popravit. Naj bi veljajo, da imajo trenutno na Bežigradu učitelji najboljši odnos do učencev.

Vič; pravijo, da za uspeh tekmuje z Bežigradom, da so učitelji težki in zafrknjeni, da radi zezajo in se tudi izživljajo nad dijaki. Da je treba ful delat in še potem je rezultat zgolj nek povprečen uspeh.

Šubička: Tu naj bi bilo pa vse bolj na izi, učitelji so večinoma fer, ni neke drame.

Tisti, ki malce bolje poznate Ljubljanske srednje šole, te trditve držijo? Je Vič res tako grozen?

Hči se ne more odločit, jaz pa ji tudi ne znam svetovati.

Bi recimo šubičko. Ne vem , kako je s poljansko gimnazijo?

Naša se je vpisala na Vič, ker ji je najbližji in ker se ji zdi, da bo tam OK. Ona je dijake o tvojih vprašanjih spraševala na informativnem, pa so ji rekli, da se morajo učit toliko, kot na drugih gimnazijah. Kako je v resnici bom vedela čez eno leto.

Poljanska je zakon:).

Vič in Šubička…no way:).

Drgač je pa tko, povsod bo treba delat:))). In nikjer ni vse oh in ah. To je življenje, spoznavanje in soočanje z različnimi situacijami:). Adijo zavijanje v vato:).

vpiši na Bežigrajsko ali pa na Škofijsko. Potem pa medicinski faks. Ne bo niti dneva brezposelna.

Tale nasvet se mi zdi še najboljši.
Na govorice pa se požvižgaj. Nedolgo nazaj sem na avtobusu slišala pogovor dveh deklet, od katerih eno očitno obiskuje Gimazijo Ledina. Dekle je zatrjevalo, da gre za najtežjo gimnazijo v Ljubljani, ker imajo nenapovedano spraševanje in ker tisti, ki gredo recimo na Aškerčevo gimnazijo, uspeh čez noč s cvekov spravijo na prav dobro. Ko sem nekaj tednov pozneje govorila s sosedo, ki prav tako obiskuje Gimnazijo Ledina, pa je zatrdila, da je ustno spraševanje napovedano.
Pa konec koncev sploh ni pomembno, kako je v resnici. Najbolj pomembno je, da na šoli vlada red, da so največji frajerji uspešni in marljivi dijaki in ne tisti, ki “špricajo” pouk, med poukom motijo učitelje in se ponašajo s cveki.
Zelo pomembno je tudi, da je šola dovolj blizu domu. Šolske ure bodo naporne in res ni treba, da dekle cele ure zgubi zaradi vožnje z avtobusom.

Tudi, če vzamemo oddaljenost od doma, smo precej na istem.

Na Vič in Šubičko pride približno istočasno, mogoče ji je Vič malce bližje, samo mora pa več peš hodit in potem časovno pride mogoče 5 minut razlike.

Bežigrad je pa sicer dlje, še ene 15 minut, ampak je spet direkten avtobus in ni neke panike.

Vse druge gimnazije (Poljane, Ledina, Škofijska …) ravno iz tega razloga odpadejo, ker so dlje oz. težje dosegljive kot te tri naštete.

Tako, da sama oddaljenost ni nek faktor, ki bi pretehtal.

Naša je v drugem letniku Šubičke. Za Bežigrajsko ji je zmanjkalo par točk, drugam ni hotela.
Ona je še kar zadovoljna, jaz pa malo manj.
– nimajo telovadnice in morajo hodit v Tivoli pozimi in poleti
– prehrana je bolj slaba, jejo v razredih
– učitelji so kakor kakšen, vendar je ene par res cvetk – vendar je tako povsod
– spraševanja niso vsa napovedana tako kot na Bežigradu
– spletna stran je pod kritiko
– garderobe so zelo slabo urejene – samo par na razred, ena v najvišjem štuku in se nikomur ne da gor
– vsak mesec je prispevek za fotokopije v višini cca 5 EUR – to je več kot 80 listov , ki so po 6 centov v fotokopirnici – toliko jih pa tudi pod razno ne dobijo
– dodatne aktivnosti so bolj slabo urejene
Uspeh ima tak kot v OŠ oz. malenkost nižji – prej je bila skoraj odlična, zdaj pa je prav dobra.

Imam dve hčerki in obe hodita na gimnazijo Vič,sta zelo zadovoljne,učit se je treba ,ker brez nič ni nič,profesorji solidni-tako kot na vseh šolah se tudi tu najde kakšna “perla”.Če pride do kakšnega problema znajo to rešit takoj in korektno,nasploh-pohvalno

Sin je izbral Bežigrad, ker je najbližja. Ocene ima podobne kot v OŠ, dela pa veliko več, ne mislim na samo učenje, ampak “domače naloge”. Je kar zahtevna, ker je treba ohranit “elito”, ampak povprečni uspeh na Bežigradu in uspeh na maturi sta še vedno zelo visoka v primerjavi z drugimi.

Odvisno kaj ji najbolj leži.

Bežigrad je športno in družboslovno usmerjena gimnazija. Res je težko prit gor ampak je težko tudi naprej. Delovne navade so skoraj nujne, ker poznam dijake, hčerine bivše sošolke, ki hodijo na Bežigrad in se celodnevno učijo. Bežigrad mi ni všeč zaradi grebatorstva dijakov.

Vič je naravoslovno usmerjena gimnazija in je zelo veliko poudarka na matematiki, fiziki in kemiji. Razmer tam ne poznam.

Šubičeva gimnazija pa je res bolj na izi.

Z Vičem in Bežigradom gre ob bok tudi Gimnazija Poljane, ki je jezikovno usmerjena imaš pa še klasični oddelek z latinščino. Tu je treba ogromno delat, je enako kot na Bežigradu vse napovedano, vendar strog režim, profesorji fer, predvsem mi je pa všeč vzdušje med dijaki, ki si zelo veliko pomagajo in na splošno vzdušje na tej gimnaziji.

https://www.facebook.com/actio.si

A to sprašuješ za drugo leto? Potem pojdita na inf. dneve v vse te gimnazije. Za letos je rok za vpis že potekel, razen, če misli prenesti prijavnico.

Eni pravijo, da so na Bežigrajski snobi, da je težko, a ti učitelji radi pomagajo, na Viču je tudi težko, zelo so zadovoljni z ravnateljico. Šubička naj bi bila lažja.

Hči je bila tudi v dilemi Vič, Bežigrad ali Poljane. Pa sem ji svetovala, da naj gre na Bežigrad, ker nam je dejansko najbližje. Vsak naj sicer pove zase, ampak moje mnenje o tej gimnaziji je odlično. Profesorji so prijazni, zelo se znajo približati dijakom, jih poslušajo, če imajo kake dvome in težave, skratka ni da ni. Zahtevnost nisem nikoli primerjala z drugimi, saj je to glupo, ker obstajajo neki bi rekla primerljivi gimnazijski programi in je stvar le posamezne gimnazije kako si interpretira in izvaja te programe.

Hčerkini sošolci so taki in drugačni. Ne rečem, so tudi važiči, otroci pomembnežev, snobi, ampak ali jih na drugih gimnazijah ni?? So pa tudi taki, čisto vsakdanji, običajni dijaki, povsem prizemljeni, delovni, simpatični, veseli najstniki.

(tista mamica, ki jamra čez malico, prispevek, toploto, omarice in ne vem kaj še, naj ji povem le to, da njeno hči to po vsej verjetnosti ne moti nič in je glupo jamrat zaradi totalno obšolskih rečeh, kaj ne?, saj tudi gimnazija bežigrad, ni med nekimi perlami sodobnosti in udobja, pa je vseeno čisto cool, otrokom pa itak!!!)

Baje so na bežigrajki sami taki dijaki, ki dobijo za 18. rojstni dan avto.

Bežigrad je športno in družboslovno usmerjena gimnazija. Res je težko prit gor ampak je težko tudi naprej. Delovne navade so skoraj nujne, ker poznam dijake, hčerine bivše sošolke, ki hodijo na Bežigrad in se celodnevno učijo. Bežigrad mi ni všeč zaradi grebatorstva dijakov.

Bežigrad je vedno bila in je še vedno naravoslovno usmerjena gimnazija..

Jaz svetujem Bežigrad, ker je, kakor vem, še vedno najboljša gimnazija. In če je možnost, ne vem, zakaj bi jo izpustili. Večina slabih govoric (o grebatorstvu in čem podobnem) pa običajno prihaja od tistih, ki niso uspeli priti na Bežigrad.

Če ima dovolj točk, naj sama izbere šolo.

Iz tvojega vprašanja in iz odgovorov drugih je jasno, da bi vsi radi, da so vaši otroci še naprej odličnjaki, da bodo nekoč uspešno doštudirali, itd.

Žal vam moram povedati, da tudi na gimnazijah velja, da je nekaj najboljših, nekaj najslabših, večina pa je ena srednja žalost. Poleg tega je to čas, ko jih premetava sem ter tja, ko se iščejo in nobena garancija ni, da bo tvoja mala uspešna na Bežigrajski, zato ker so tam učitelji prijazni in napovedano sprašujejo.

Moje mnenje je, da je to tako, kot da ji še naprej želiš, da nosi plenice, čeprav zna lulati v WC, skratka zavijanje v vato. Če nima pretiranih učnih navad, kdaj hudiča jih bo pridobila, če ne v srednji šoli!

Mogoče je dobro, da koga spozna s te gimnazije, kamor želi. Pa tudi, če je sloves Bežigrajske, da so tam snobi ali se sama identificira z njimi ali ji je mogoče bolj všeč raznolikost in spodbujanje lastnega jaza – v tem primeru paše bolj na Šubičevo ali Poljane, morda tudi na Aškerčevo.

Glede Šubičeve pa takole, vsi delajo po istem programu, vsi na koncu delajo maturo. Zakaj naj bi bila bolj na izi? A zato, ker jim pustijo, da pridejo v šolo z modrimi lasmi? In oh in sploh nimajo svoje telovadnice?! Se vsaj malo sprehodijo.

Vič … Dvomim, da jih učitelji dodatno navijajo, samo zato da imajo boljšo statistiko.

Zagotavljanje vseh materialnih pogojev ni garant, da se otrok dobro počuti. Upoštevaj, kako nanjo vpliva avtoriteta in upoštevanje pravil. Nekateri so pač ovce in to rabijo, drugi zacvetijo šele na malo bolj relax šoli.

Povsod je padel nivo zahtevnosti, najbolj pa na tistih gimnazijah, katere tako tekmujejo za “elitnost”: Bežigrad, Škofijske, Poljanska,…
Saj se ve kako delujejo: kdo sme na spomladansko maturo, nevpisovanje negativnih ocen, ponavljanje enakih testov v nedogled,itd…

Moja hodi na Vič in zares jih zelo privijajo. Seveda lahko tudi malo popustiš in prideš skozi z 2 ali 3, ampak za višje ocene je pa treba kar precej garat, 100 %.

Lahko komentiram samo še Ledino, kjer je ožja sorodnica in tam je pa res bolj na izi.

Od kdaj pa na Bežigradu ne vpisujejo negativnih ocen? In tudi testov se ne da ponavljat v nedogled 🙁 Pri vsakem predmetu 1 test na leto, pa še to ne kar kateregakoli.
In samo zato, ker je snov drugačna kot pred 30imi leti še ne pomeni, da je nivo zahtevnosti nizek 😉

New Report

Close