Poceni in preprost način za skrajšanje prehlada pri otroku

Majhna deklica leži v postelji. Otrok je prehlajen in bolan ter ima izcedek iz nosu in smrklje. Otrok si obriše nos s prtičkom. Alergija, gripa.
Foto: Profimedia

Kot kaže, lahko uporaba hipertonične fiziološke raztopine prinaša kar nekaj koristi ob prebolevanju prehlada.

Uporaba kapljic za nos s hipertonično fiziološko raztopino (slano vodo) skrajša čas okrevanja pri otrocih s simptomi, ki ustrezajo akutni virusni okužbi zgornjih dihalnih poti (znani kot prehlad), poleg tega uporaba kapljic zmanjša tudi tveganje, da se nalezejo drugi družinski člani, trdijo raziskovalci iz Združenega kraljestva.

Krajši čas prehlada in manjša potreba po zdravilih

V študiji so raziskovalci eno skupino staršev naučili, kako pripraviti hipertonično raztopino in kako jo aplicirati v nosnice njihovih otrok (otroci, ki so sodelovali v študiji, so bili stari do šest let). V vsako nosnico so vsaj štirikrat na dan vnesli po tri kapljice, dokler se 150 otrok ni počutilo bolje, 151 otrok iz druge skupine pa je bilo deležnih običajne oskrbe.

“Ugotovili smo, da so imeli otroci, ki so uporabljali kapljice za nos s slano vodo, simptome prehlada v povprečju šest dni, medtem ko so imeli otroci z običajno oskrbo simptome osem dni. Otroci, ki so prejemali kapljice za nos s slano vodo, so med boleznijo potrebovali tudi manj zdravil.” je dejal profesor Steve Cunningham iz Univerze v Edinburgu.

Kot je še pokazala raziskava, je uporaba kapljic tudi zmanjšala nalezljivost prehlada: od prehlajenih otrok so se nalezli v 46 odstotkih gospodinjstev, kjer so uporabljali hipertonične kapljice za nos, v primerjavi z 61 odstotki gospodinjstev, kjer jih niso uporabljali.

Zavira replikacijo virusov

Profesor Cunningham je pojasnil, da celice, ki obdajajo dihalne poti, uporabljajo klorid iz hipertončne fiziološke raztopine za proizvodnjo hipoklorove kisline, s katero se branijo pred virusi. “Če celicam sluznice damo dodaten klorid, lahko proizvajajo več hipoklorove kisline, ki pomaga zavirati replikacijo virusov, kar skrajša trajanje virusne okužbe in s tem tudi trajanje simptomov,” je dejal Cunningham.

Rezultati raziskave, imenovane ELVIS Kids, so bili predstavljeni tudi na kongresu Evropskega respiratornega združenja (European Respiratory Society – ERS), ki se je septembra odvijal na Dunaju v Avstriji.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,248
03.10.2024 ob 18:26
143
02.06.2021 ob 22:04
31,048
25.08.2024 ob 19:22
Preberi več

Več novic

New Report

Close