Hormonsko nadomestno zdravljenje lahko upočasni staranje

N. K., 04. september 2024
Ginekologija in porodništvo
Roke, ki držijo tablete za hormonsko nadomestno zdravljenje
Foto: Profiimedia

Hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) žensk v menopavzi lahko upočasni staranje in prinaša zdravstvene koristi, kaže nova študija.

V študiji, katere izsledki so bili avgusta objavljeni v reviji JAMA Network Open, je sodelovalo več kot 100.000 žensk iz Združenega kraljestva. Rezultati so pokazali, da hormonsko nadomestno zdravljenje upočasnjuje biološko staranje in zmanjšuje tveganje za zdravstvene zaplete, poroča CBS News. “V študiji so bile ženske, ki so uporabljaje HNZ, biološko mlajše kot tiste, ki niso uporabljale HNZ. Ta povezava je bila še bolj izrazita pri ženskah z nizkim socialno-ekonomskim statusom,” so zapisali avtorji študije.

“Ne gre za to, kako ste videti, ampak za tveganje za smrt, zlasti zaradi bolezni srca in ožilja,” je dejala dr. Celine Gounder, medicinska sodelavka CBS News in odgovorna urednica za javno zdravje pri KFF Health News. Kot je pojasnila, so v študiji upoštevali tako kronološko starost (starost glede na datum rojstva) kot tudi biološko starost, pri kateri “ne gre samo za to, kako ste videti, ampak za zdravje.“

Staranje tudi odraz vsakodnevnega stresa

“Ko govorimo o nekom, ki je živel težko življenje, ne gre le oziroma nujno za kajenje, pitje alkohola ali uživanje drog. Gre za vsakodnevni finančni stres, skrb za streho nad glavo, hrano na mizi, prihodnost otrok – in ta stres stara,” je še povedala dr. Gounderjeva. “Ta stres seveda bolj občutijo ženske z nižjim socialno-ekonomskim statusom. Pomemben dejavnik je tudi izobrazba, saj omogoča boljši dostop do zdravstvenega varstva.

Pomemben posvet z zdravnikom, ki bo upošteval indikacije in kontraindikacije

Dr. Gounderjeva meni, da je s HNZ v javnosti povezano dolgotrajno nerazumevanje, ki je delno povezano s študijami, ki so bile opravljene pred približno dvema desetletjema, za katere se je kasneje izkazalo, da so bile problematične zaradi tega, kako so bile zasnovane. “Na žalost je bilo zaradi teh študij veliko žensk odvrnjenih od hormonskega nadomestnega zdravljenja,” je dodala. In poudarila, da pa drži, da HNZ ni primerno za vsako žensko, denimo, po prebolelem raku dojk ali z zgodovino krvnih strdkov, zato je vedno nujen posvet z zdravnikom.

Slovenski ginekolog: Nujno je prepoznati ogrožene pacientke

“V procesu staranja pride pri ženskah do usihanja delovanja jajčnika in zato je produkcija ženskih spolnih hormonov vse manjša, postopno jih jajčnik preneha izdelovati. Zaradi pomanjkanja hormonov se pojavijo neprijetni simptomi, ki vključujejo med drugim neredne menstrualne cikluse, ki nazadnje pripeljejo do izgube menstruacije, vročinske oblive, motnje razpoloženja in spomina, suhost nožnice in boleče spolne odnose ter uhajanje urina. Dalj časa trajajoče pomanjkanje hormonov pa predvsem dvigne tveganje za srčno-žilna obolenja in posledično ishemične kapi ter osteoporozo. Nujno je prepoznati pacientke, ki imajo težave ali so ogrožene za razvoj bolezni. Ponudimo jim lahko hormonsko nadomestno zdravljenje, ki je izjemno učinkovito in varno, če pred uvedbo opravimo ustrezne preiskave, upoštevamo indikacije in kontraindikacije ter pacientko po uvedbi zdravljenja ustrezno nadziramo. S tem se zmanjša tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in osteoporoze ter pomembno izboljša počutje, spolna funkcija in znaki urogenitalnega sindroma ter tako pomembno izboljša kvaliteto življenja,” pa navaja specialist ginekologije in porodništva Marko Mlinarič, dr. med., v strokovnem članku Miti in resnice o hormonskem nadomestnem zdravljenju.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,289
04.09.2024 ob 14:06
262
22.08.2024 ob 12:04
1,613
02.08.2024 ob 09:40
849
21.08.2024 ob 20:30
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close