Miti o hormonski kontracepciji

Kontracepcija in kontracepcijske tabletke
Foto: Reproductive Health Supplies Coalition, Unsplash

Hormonsko kontracepcijo še vedno spremlja precej mitov in neresnic.

Specialistka ginekologije in porodništva Tinkara Srnovršnik, dr. med., iz ZD Ljubljana je opisala, s katerimi se najpogosteje srečuje pri delu v ambulanti.

Kot je dejala, se jih večina nanaša na kombinirane kontracepcijske tablete (ki vsebujejo kombinacijo estrogena in progestogena), sicer pa veljajo za vse oblike kombinirane hormonske kontracepcije – tudi kontracepcijski obliž in nožnični obroček.

Premor, da se telo »prečisti«?

Eden od precej zakoreninjenih mitov je, da je treba po določenem obdobju jemanja kontracepcijskih tablet napraviti premor, da se telo »prečisti«. “Z dokazi podprto je, da je verjetnost nastanka globoke venske tromboze s trombembolijo največja v prvih nekaj mesecih od začetka jemanja kombiniranih preparatov in ob menjavi vrste tablet, zato so premori med jemanjem ali nenehno menjavanje kontracepcijskih tablet škodljivi in nevarni,” opozarja ginekologinja. Tveganje je povezano tudi z dolgotrajno imobilizacijo, zato je treba kombinirano kontracepcijo prenehati jemati približno štiri tedne pred kirurškim posegom, ki zahteva daljšo ležalno dobo. Ženska jih lahko spet začne uživati dva tedna po okrevanju.

O povzročanju debelosti

Zelo pogost mit, zlasti med mlajšimi žen­skami, je, da kontracepcijske tablete pov­­­zročajo debelost. Po zagotovilu Srnovršnikove te povezave ni dokazala še nobena znanstvena študija. »Teža se sicer lahko nekoliko poveča (za enega do dva kilograma), vendar na račun zadrževanja vode v telesu, pri večjem povečanju so vzroki seveda drugje in običajno splošno poznani,« pravi.

Varovanje plodnosti

Kontracepcijske tablete zgostijo sluz v materničnem vratu, s tem pa se zmanjšata možnost za vdor patogenih mikroorganizmov v maternico ter možnost za medenično vnetje in zarastline v jajcevodih – prek tega mehanizma varujejo tudi plodnost.

Neželeni učinki običajno blagi in prehodne narave

Med najpogostejše neželene učinke spadajo vmesne krvavitve/izcedki, napetost v dojkah, slabost, sprememba razpoloženja ter glavoboli, ki običajno spontano izzvenijo v prvih nekaj mesecih jemanja, razlaga sogovornica. Ob tem opozarja, da je zaradi majhne vsebnosti hormonov zaradi ohranjanja zaščite pred neželeno nosečnostjo in preprečevanja motečih neželenih učinkov ključnega pomena redno in dosledno jemanje – vsak dan ob približno istem času.

Kdaj je potrebna previdnost?

Kot je še povedala, lahko ženske brez kontraindikacij kombinirane kontracepcijske tablete uporabljajo vse do nastopa menopavze. Odsvetujejo se pri povišanem krvnem tlaku in prisotnosti več dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja hkrati (starost, kajenje, visok krvni tlak, sladkorna bolezen) in sladkornih bolnicah z znano nefro-, retino- in/ali nevropatijo. Previdnost je zaradi večje možnosti miokardnega infarkta potrebna pri ženskah z ITM, enakim ali večjim od 35 kilogramov na kvadratni meter, in kadilkah, starejših od 35 let. »Za te skupine žensk so, podobno kot za doječe matere, primerne metode kontracepcije, ki ne vsebujejo estrogena,« pojasnjuje.

Tudi za ženske s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov, z nekaterimi revmatičnimi obolenji (recimo sistemski lupus eritematozus) ali migreno z avro je primernejša kontracepcija, ki vsebuje samo progestogen (pri nas je dostopna v obliki tablet in depo injekcij), ali maternični vložek – s hormonom ali brez. Ženske z varicami lahko kontracepcijske tablete jemljejo brez zadržkov.

Nekontraceptivni učinki

Tinkara Srnovršnik poudarja, da imajo kontracepcijske tablete tudi številne ugodne nekontraceptivne učinke: zmanjšajo bolečnost in jakost menstruacij, uredijo vzorec mesečnih krvavitev, zmanjšujejo aknavost ter možnost nastanka funkcionalnih in benignih cist jajčnika. Kombinirane kontracepcijske tablete zmanjšujejo tveganje za raka jajčnikov in endometrija ter raka debelega črevesa in danke. »Tveganje za raka dojke je pri rabi kontracepcijskih tablet rahlo povečano, vendar je pri tem treba upoštevati še ugoden vpliv na zmanjšano pojavnost drugih oblik raka kot tudi vpliv drugih dejavnikov tveganja, povezanih z rakom dojke,« je sklenila sogovornica.

Imate vprašanje iz področja ginekologije in porodništva? Vprašajte za nasvet na forumu ABC ginekologije in porodništva.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,139
30.03.2023. ob 14:19
259
15.03.2023. ob 14:53
1,609
28.10.2019. ob 14:07
838
22.03.2023. ob 15:59
768
18.05.2021. ob 15:18
Preberi več

New Report

Close