Jajčevci: dobre prehranske lastnosti, vendar pozor

N. K., 29. avgust 2024
Prehrana
Jajčevec z nožem na rezalni deski
Foto: Profimedia

Jajčevec, poznan tudi pod imenom melancan, je slasten, ima ugodne prehranske lastnosti, vendar pa je pri uživanju in pripravi treba paziti na dve stvari.

Jajčevec je zelenjadnica iz družine razhudnikovk, kamor denimo spadajo tudi paradižnik, paprika, krompir … Kot krompir tudi jajčevec vsebuje solanin in grenčine, zato ga ne smemo uživati surovega, opozarjajo na portalu Prehrana.si.

Prehranske lastnosti

Jajčevec vsebuje polifenole, prehranske vlaknine in folno kislino, med minerali izstopata kalij in baker. Polifenoli prispevajo k antioksidativnemu delovanju in ščitijo celice pred oksidativnim stresom, folna kislina pa podpira delovanje imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Pomembna je predpriprava

Pri pripravi jajčevcev je dobro vedeti, da izredno dobro vpijajo maščobo in tako se iz nizkokaloričnega živila lahko hitro spremenijo v visoko kalorično in mastno jed. Če jih narežemo, nasolimo in pustimo, da izločijo sok ter grenčine, ter osušimo s papirnato brisačo, bodo vpili bistveno manj maščobe. Sicer pa se jajčevci lahko pripravljajo na različne načine: lahko se dušijo, pečejo v pečici in na žaru, ali ocvrejo.

Jajčevec je enoletna rastlina

Zraste od 40 do 150 centimetrov, cvetovi so lahko bele do vijolične barve. Plodove pobiramo od začetka junija do sredine septembra – ko dozorijo, postane njihov videz lesketajoč, tehtajo pa lahko od 200 gramov do enega kilograma. Barva ploda lahko variira od temno vijolične, do rdeče, pa tudi bele in zelene.

Na nacionalnem spletnem portalu Prehrana.si najdete recept za pečene jajčevce z grškim jogurtom.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close