Zakaj je pomembno, da prepoznamo glivično okužbo nohtov?

Gaja Udovič, mag. kozm., Foto: Tomi Rihtar

Glivične okužbe nohtov so zelo nalezljive, okužba se lahko razširi tudi na druge dele telesa ali na druge ljudi. Poleg tega lahko v redkih primerih nezdravljene glivične okužbe povzročijo zaplete.

“Sicer poznamo več oblik glivičnih okužb nohtov in več povzročiteljev, a tisto najpogostejšo prepoznamo po značilno rumeno obarvanemu nohtu, ki je zadebeljen in se kruši (nima kompaktne forme), pogosto pa je tudi odstopljen od nohtne podlage. Diagnoza glivične okužbe nohtov se potrdi z različnimi testi. Z njihovo obravnavo se  ukvarjajo predvsem podologi (to so strokovnjaki za stopala) in nekateri dobro usposobljeni pedikerji, pa tudi zdravniki,” pojasnjuje Gaja Udovič, mag. kozm., iz Fakultete za aplikativne vede VIST.

S sogovornico smo se pogovarjali o tej pogosti tegobi, med drugim pa je tudi razkrila, kako zmanjšati tveganje za to okužbo.

Zakaj se pojavijo glivične okužbe nohtov?

Pravijo, da če bi vsak človek živel 100 let, bi se vsaj enkrat v življenju srečal z eno od oblik glivične okužbe. Glivične okužbe nohtov so zelo pogoste, pojavljajo se pri 10-20 odstotkih prebivalstva. Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da je 50 odstotkov vseh nohtnih distrofij glivičnega izvora.

Glivične okužbe nohtov praviloma povzroči povzročitelj iz okolja. Večinoma gre za antopofilne glive, ki se prenašajo med ljudmi z neposrednim stikom ali preko okuženih površin, predmetov. Prav zato so eden pogostejših dejavnikov tveganja skupni prostori, kjer je toplo, vlažno, zaprto in kjer hodimo bosi. Zato so zanje bolj dovzetni obiskovalci bazenov, fitnesov, savn, skupnih umivalnic v dijaških in študentkih domovih in podobno.

Se pa pogosteje pojavljajo pri moških, nekoliko redkeje pri ženskah, zelo redko pa pri otrocih. Na njihov nastanek vplivajo tudi starost, obutev (več ur v istih, ne zračnih čevljih), slabši higienski status, prekomerno znojenje stopal in celo genetika. Nova odkritja namreč kažejo, da je možno avtosomno-dominantno dedovanje nekaterih povzročiteljev.

Lahko preprečimo njihov nastanek oziroma zmanjšamo tveganje za njihov pojav?

V določeni meri lahko preprečimo in zmanjšamo tveganje za njihov nastanek. Zelo pomembno je, da stopala čez dan ohranjamo čista in suha. Pomembno je, da uporabljamo nogavice iz naravnih materialov, ki jih redno menjujemo in peremo na vsaj 60 °C, da stopala redno in dobro umivamo, nosimo zračne čevlje in jih redno menjujemo, pri hoji po skupnih površinah pa uporabimo zaščitno obutev in stopala po aktivnosti dobro umijemo.

Se lahko okužba iz nohtov razširi drugam?

Okužba se iz nohtov lahko prenese tudi na kožo. Običajno najprej na okolno kožo na stopalih, kasneje pa lahko okužbo zaradi praskanja (okužba na koži običajno srbi) prenesemo tudi na roke, zaradi načina oblačenja (kdor obleče najprej hlače in potem nogavice) pa je možen prenos tudi na področje dimelj.

Kako se jih zdravi? Jih lahko zdravimo sami?

Glivične okužbe nohtov lahko zdravimo lokalno ali sistemsko. Lokalna zdravljena vključujejo različne izdelke v sprejih, lakih, kapljicah, kremah in podobno. Za to vrsto zdravljenja lahko dobimo izdelke ali zdravila brez recepta tudi v prosti prodaji, sistemska zdravila pa predpiše zdravnik. Zelo pomemben vpliv na zdravljenje ima tudi debelina okuženega nohta, zato se priporoča redna sanacija pri podologih ali dobro usposobljenih pedikerjih. Zdravljenje lahko podpremo tudi z različnimi aparaturnimi tehnikami, kot sta na primer fotodinamična terapija in laser. Vsekakor je zdravljenje glivičnih okužb nohtov zelo dolgotrajno in traja tudi več kot eno leto, zato je pri tem potrebna vztrajnost in pa doslednost pri upoštevanju celostnih navodil glede higiene, rednih sanacij nohta in uporabe ustreznega zdravljenja.

Ali so glivične okužbe nohtov nalezljive?

Vsekakor. Zato pa naj se tudi vse zdrave osebe poslužujejo preventivnih ukrepov. Med njimi bi rada izpostavila še uporabo lastnega pedikerskega orodja, ki ga je po uporabi treba sprati pod tekočo vodo in razkužiti.

Se iz nezdravljene glivične okužbe nohtov lahko razvije kakšen zaplet?

Zapleti so sicer redki, a vseeno možni. Najpogosteje se zaradi zadebelitve in deformacije nohta pojavijo bolečine na okuženih prstih, možno je napredovanje okužbe do to mere, da pride do popolne distrofije vseh nohtov.  Pri ljudeh z nekaterimi boleznimi, za katere je značilna slabša periferna prekrvavitev (npr. sladkorna bolezen), pa lahko v skrajnem primeru pride tudi do gangrene.

Ali je v kakšnem primeru treba zaradi glivičnih okužb na nohtih k zdravniku?

V kolikor okužba presega polovico ali dve tretjini okuženega nohta bo najverjetneje potrebno sistemsko zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik. Zaradi bolečin, ki jih lahko povzroča glivični noht, pa je bolj smiselno obiskati podologa oz. dobro usposobljenega pedikerja.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close