Kako učinkovito navlažiti suho kožo: Kaj resnično deluje?

Mira Ćirović , 31. avgust 2024
Dermatologija

Ali ste vedeli, da vlažnost vaše kože ni bistveno odvisna od tega, koliko vode popijete, temveč od mehanizmov v koži ter vrst snovi, ki jih uporabljate na svoji koži? Raziskali smo nekaj zanimivosti, ki vam bodo pomagale bolje razumeti nego kože.

“Ko govorimo o vlaženju kože, imamo v mislih dodajanje vlage koži, natančneje najbolj zunanji roženi plasti (stratum corneumu). Pri tem se voda večinoma veže s tako imenovanimi vodikovimi vezmi na različne komponente v tej plasti, med katerimi so še posebej pomembne snovi, znane pod skupnim imenom naravni vlažilni faktor (Natural Moisturizing Factor – NMF). Te snovi so ključne za uravnavanje vlažnosti rožene plasti, kar omogoča razlikovanje med suho in normalno navlaženo kožo. Ostale plasti kože (t. i. viabilni del vrhnjice in usnjice) so namreč le redko premalo navlažene – to se zgodi v primeru izrazite dehidriranosti telesa, ko moramo telo rehidrirati s pitjem zadostne količine vode,” nam je pojasnila Petra Keršmanc, magistrica kozmetike in višja predavateljica na Oddelku za kozmetiko na VIST – Fakulteti za aplikativne vede.

Z njo smo se pogovarjali o pomembnosti vlaženja kože, pri čemer je poudarila vlogo rožene plasti vrhnjice in naravnega vlažilnega faktorja (NMF). Razložila je tri glavne načine vlaženja kože s pomočjo humektantov, okluzivov in emolientov. Govorili smo tudi o mehanizmih nastanka suhe kože, kjer majhne poškodbe in povečana transepidermalna izguba vode vodijo v začarani krog izsušitve. Dotaknili smo se tudi različnih dejavnikov, ki lahko sprožijo ali poslabšajo suho kožo.

Vlažnost kože je odvisna od količine vode v koži

Vlažnost kože je odvisna od stanja rožene plasti vrhnjice, ki s svojo strukturo predstavlja glavno zaščitno pregrado oziroma bariero pred vdorom snovi iz okolice v kožo in podkožje ter preprečuje prekomerno izgubo vode skozi kožo (transepidermalna izguba vode ali TEWL).

Na vlažnost kože vplivamo na tri glavne načine:

  • Prvi način je z uporabo humektantov oziroma vlažilcev, snovi, ki vežejo vodo in s tem povečujejo vsebnost vlage v koži, bodisi tako, da prodrejo v roženo plast in tam zadržujejo vodo, bodisi tako, da na površini kože počasi oddajajo vodo roženi plasti.
  • Drugi način je uporaba okluzivnih snovi – okluzivcev oziroma okluzivov, ki odbijajo vodo. Na koži ustvarijo plast, ki zadržuje vodo v koži, s čimer se zmanjša izguba vode skozi kožo. Tako ostane koža navlažena in mehka.
  • Tretji način pa je uporaba emolientov, snovi, ki zapolnijo vrzeli med odmrlimi celicami na površini kože, hkrati pa delujejo tudi okluzivno, torej zadržujejo vodo v koži, jo ohranjajo vlažno, mehčajo in gladijo. Tako humektanti, okluzivci kot emolienti skupaj zagotavljajo optimalno nego kože z vidika uravnavanja vlažnosti in ji pomagajo ostati zdrava. Zato se največkrat vse te komponente vgrajujejo v vlažilne izdelke, torej izdelke za uravnavanje vlažnosti oziroma vlaženje kože.
vlaženje kože, pred in po, nega kože, zmanjšanje gub, gladka koža, hidracija kože, primerjava kože, suha koža, nega obraza, učinkovitost vlažilne kreme
Foto: Profimedia

Sestavine pod drobnogledom:

  • Humektanti: Te snovi privlačijo in zadržujejo vlago v koži ter jo, ko so navlažene, sproščajo nazaj v kožo, s čimer jo vlažijo. Primeri humektantov so glicerol, sečnina, natrijeva sol pirolidonske kisline, hialuronska kislina in kolagen.
  • Emolienti: Te snovi se vgrajujejo med epidermalne lipide, zadržujejo vodo v koži in preprečujejo njeno izhlapevanje. Primeri emolientov so ceramidi, rastlinska olja (npr. šipkovo olje, jojobino olje), karitejevo maslo in nekateri drugi.
  • Okluzivci: Te snovi preprečujejo izgubo vlage. Primeri okluzivcev so derivati silikonov, voski (npr. lanolin) in vazelin.

Vse se začne z majhno poškodbo

Vse se začne z majhno poškodbo, zaradi katere se poveča TEWL, s katerim poskuša koža ohraniti vlažnost zunanjih delov. Ta površinska izsušitev je prvi korak v nastanku suhe kože.

Ko raven vode v zgornji plasti kože (stratum corneum) pade pod 10 odstotkov, koža izgubi prožnost. To stanje vodi v večjo izgubo vode, kar povzroči dodatno izsuševanje in povečuje transepidermalno izgubo vode. Hitro sledi zmanjšanje mehkobe in prožnosti kože, ki postane še bolj prepustna. Prva vidna znaka tega procesa sta belina med dermatoglifi (kožnimi linijami) in drobno luščenje kože. Ko se učinkovitost naravnega luščenja zmanjša, koža postane vidno luskasta, zadebeljena in izgubi sposobnost zadrževanja vlage. Vidno luščenje kože je eden najbolj značilnih znakov suhe kože.

Zadebeljena zgornja plast kože v kombinaciji z nepopolnim luščenjem ima velik biološki pomen. Nastane strm vodni gradient, kar poveča transepidermalno izgubo vode. To dodatno zmanjša količino vode v vrhnjih delih kože, in tako se cikel suhe kože ponovi. Ko se enkrat začne ta cikel, je težko izstopiti iz njega brez ustrezne nege. Vsaka majhna poškodba ali izsušitev sproži verigo dogodkov, ki vodijo v še večjo izgubo vlage in poslabšanje stanja kože. Zato je pomembno, da suhi koži nudimo ustrezno nego, ki vključuje nežno čiščenje, obnovo kožne bariere, vlaženje in podporo naravnim procesom luščenja, da prekinemo ta začarani krog in povrnemo koži zdravje ter vitalnost.

Začetno fazo suhe kože lahko povzročijo različni dejavniki:

  • nizka temperatura in vlažnost okolja,
  • nenadne spremembe okoljskih razmer (veter, klimatske naprave),
  • raztapljanje lipidov rožene plasti in odplavljanje NMF, povzročeno s surfaktanti,
  • kronološko staranje in genetika.
Povečava suhe kože na obrazu, ki prikazuje razpoke in luščenje
Foto: Profimedia

Zato je koža vedno bolj izsušena

Zaradi ciklične narave tega procesa je skoraj nemogoče ločiti med suho kožo, ki je posledica porušene kožne bariere, in tisto, ki je posledica izsušitve zgornje plasti kože (stratum corneum). “Obe stanji sta tesno povezani, in ena težava hitro vodi v drugo,” razlaga sogovornica.

Predstavljajte si, da je vaša koža kot vrsta domino kock. Dovolj je že majhna sprememba, ki sproži verigo dogodkov, ki vodijo v še večje težave. Tako se začne s subtilnimi spremembami, ki jih morda sprva ne opazimo, a hitro prerastejo v večjo težavo s suho kožo, ki potrebuje posebno nego in pozornost.

Znaki suhe kože, ki jih moramo poznati, so večplastni in vključujejo naslednje:

  • Pust videz: Koža izgubi sijaj.
  • Luščenje: Površina kože se pogosto lušči, saj se odmrle kožne celice ne odstranijo pravilno.
  • Rdečica: Pojavi se lahko rdečica, zlasti na bolj izpostavljenih področjih obraza, kot so lica in nos.
  • Hrapavost: Površina kože postane hrapava na otip.
  • Zategovanje: Pogost občutek zategovanja, zlasti po umivanju ali izpostavitvi hladnemu zraku.
  • Srbečica: Koža lahko srbi, kar je posledica pomanjkanja vlage in naravnih olj.
  • Vidne linije: Suha koža pogosto kaže bolj izrazite linije in gube, saj pomanjkanje vlage zmanjšuje prožnost najbolj zunanje – rožene plasti kože.
  • Razpokanost: V hujših primerih lahko koža zaradi slabe prožnosti rožene plasti poči in postane boleča, kar vodi do manjših ranic in vnetij.

Tudi prekomerno vlaženje lahko škoduje koži

Prekomerno vlaženje lahko škoduje naši koži tako, da okvari njeno strukturo in povzroči dodatno izsušitev. Do tega pride, kadar je koža pretirano izpostavljena vodi, na primer pri dolgotrajnem stiku z vodo ali uporabi neprepustnih materialov, kot so vodoodporni obliži ali otroške pleničke. V takih primerih se zaščitna bariera kože poškoduje, kar vodi do prekomerne izgube vode in poveča možnost vdora različnih mikroorganizmov. To lahko povzroči vnetja in druge težave s kožo. Da bi to preprečili, se je pomembno izogibati dolgotrajnemu stiku kože z vodo ter uporabljati zračne materiale, ki ne zadržujejo vlage. Poleg tega je koristno uporabiti ustrezne vlažilne kreme, ki pomagajo ohranjati naravno ravnovesje vlage v koži brez pretiranega omočenja, ali pa okluzive, ki ščitijo kožo pred omočenjem (npr. pod plenicami).

Ženska nanaša vlažilno kremo na obraz za nego kože.
Foto: Profimedia

Prehrana ima pomemben vpliv na zdravje kože

Pitje zadostne količine vode, približno 2 litra dnevno, je ključnega pomena za ohranjanje hidracije celotnega telesa, vključno s kožo. Dehidracija telesa vodi do dehidracije kože, kar se kaže kot suhost, hrapavost in luščenje. Uživanje prekomernih količin vode pa ne prispeva k izboljšanju vlažnosti kože. Poleg zadostnega vnosa vode, uživanje svežega sadja in zelenjave pozitivno vpliva na stanje naše kože.

Sadje in zelenjava sta bogata z vitamini, ki so nepogrešljivi za zdravo kožo, kot so vitamin C, vitamin E in beta-karoten. Ti vitamini pomagajo ohranjati kožo navlaženo, prožno in zaščiteno pred škodljivimi vplivi okolja. Za optimalno vlažnost kože je torej pomembno vzdrževati uravnoteženo prehrano, bogato s tekočinami in hranili.

Vsakodnevni rituali ohranjajo optimalno vlažnost kože

Poleg zdrave in uravnotežene prehrane je pomembna vsakodnevna uporaba vlažilne kreme, ki je primerna za vaš tip kože. Priporočljiva je tudi krema za sončenje s širokim spektrom zaščite (SPF 30 ali več). Izogibajte se vroči vodi, saj ta pripomore k izsuševanju kože. Pri tuširanju in kopanju raje uporabite mlačno temperaturo.

Posebni izdelki za nego kože med poletjem

Med poletjem je pomembno, da uporabljate izdelke, ki vlažijo kožo, vsebujejo antioksidante in ščitijo pred UV sevanjem. Priporočljivi so lahki, nemastni vlažilni izdelki, ki koži nudijo dolgotrajno vlaženje, ter kreme in losjoni z visoko vsebnostjo zaščitnega faktorja (SPF), ki varujejo kožo pred sončnimi žarki.

Koža na obrazu in telesu imata različne potrebe

Zgradba kože na obrazu in telesu je nekoliko različna. Koža na obrazu je pogosto tanjša in bolj občutljiva, lahko je mastna, suha ali mešana. Obraz je bolj izpostavljen zunanjim dejavnikom, kot so sonce, veter, mraz in suh zrak, kar lahko draži kožo in povzroči izgubo vlage. Koža na telesu je na splošno debelejša in manj občutljiva. Večina telesa je zaščitena z oblačili, kar zmanjšuje izpostavljenost zunanjim dejavnikom. Vendar pa so nekatera področja telesa, kot so roke, noge in dekolte, bolj izpostavljena in lahko potrebujejo dodatno nego. Žleze lojnice so na obrazu številčnejše in proizvajajo več loja kot žleze lojnice na telesu, kar lahko privede do mastne kože na obrazu, zato moramo biti še posebej pozorni na izbiro ustreznega vlažilnega izdelka.

Ženska nanaša kremo na roko za nego suhe kože.
Foto: Profimedia

Potenje in izsušenost kože sta povezana

Potenje in izguba vode iz kože sta sicer dva ločena procesa, vendar sta lahko medsebojno povezana. Potenje je naraven fiziološki proces, s katerim telo uravnava telesno temperaturo. Ko se telo segreje, žleze znojnice izločajo pot, ki na površini kože izhlapi in s tem hladi telo. Količina znojenja je odvisna od različnih dejavnikov, kot so telesna aktivnost, temperatura okolja, čustva in celo nekatera zdravila. Suha kože pa nastane, ko koža izgubi preveč vlage. Če ne pijemo dovolj vode, telo ne more proizvesti dovolj znoja za uravnavanje telesne temperature. To lahko privede do dehidracije tako telesa kot tudi do izsuševanja kože. Potenje samo po sebi ne povzroča izsuševanja kože, prekomerno potenje pa lahko prispeva k izgubi vlage iz kože in izsuševanju.

Avtor
Piše

Mira Ćirović

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close