Zakaj magnezij včasih povzroča več škode kot koristi?

JAZ SEM SAMO TEST , 16. januar 2024
Novice
Oseba drži kozarec vode v eni roki in nekaj vitaminskih dodatkov v drugi roki, kar simbolizira vsakodnevno rutino jemanja vitaminov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Slika prikazuje pomembnost hidratacije in ustreznega vnosa vitaminov.
Foto: Profimedia

Bralka Tina je bila navdušena, ko je končno našla naravno zdravilo za svoje boleče mišične krče. A kmalu je ugotovila, da ji magnezij povzroča nove, nepričakovane težave.

Mišični krči so nadležna, včasih pa tudi boleča težava, ki pesti mnoge. Pogosto posežemo po prehranskih dopolnilih, kot je magnezij, da bi si olajšali. A kaj, če se namesto izboljšanja pojavijo novi simptomi? Naša bralka je s svojo izkušnjo odkrila, da pot do zdravja ni vedno tako preprosta, kot se zdi.

Je magnezij res magnezij?

“Pred nekaj meseci so me začeli mučiti tako močni mišični krči, da sem se ponoči zbujala v krikih bolečine. Vsaka mišica v telesu se je napeto skrčila, kot da bi me nekdo stiskal v primež. Nisem več mogla spati, saj sem se bala, da se bodo krči ponovno pojavili. Vsaka mišična trzanje me je napolnilo s strahom, “ je opisala svoj strah.

“Po nasvetu prijateljice sem začela jemati magnezij. Že po nekaj dneh so se krči začeli umirjati. Bila sem tako srečna, da sem končno lahko spala mirno. Vendar moje veselje ni trajalo dolgo. Kmalu zatem sem začela opažati pogoste odhode na stranišče in občutek napihnjenosti. Očitno mi je magnezij povzročil drisko.”

“Bila sem razočarana, saj sem mislila, da sem našla rešitev za svoje težave. Odločila sem se, da se posvetujem z zdravnikom. Po temeljitem pregledu mi je svetoval, naj zmanjšam odmerek magnezija in poskusim z drugačno oblikot. Sploh nisem vedela, da obstajajo različne oblike. Zame je magnezij bil magnezij Po njegovem nasvetu so se tako krči kot driska postopoma umirili.”

Vsaka oblika ima specifične lastnosti

Magnezij lahko pomaga pri številnih tegobah, vendar je pomembno izbrati pravo obliko. Vsaka oblika ima svoje specifične lastnosti in se razlikuje po absorpciji, biološki uporabnosti ter morebitnih stranskih učinkih. Spoznajte, kako izbrati obliko magnezija, ki vas bo najbolj učinkovito podprla.

  • Magnezijev citrat je idealen za aktivne posameznike in tiste, ki se soočajo s prebavnimi težavami. Zaradi visoke biološke uporabnosti se hitro absorbira v telo in lahko pomaga pri lajšanju zaprtja. Poleg tega prispeva k splošnemu počutju in energiji.
  • Magnezijev oksid je cenovno ugodna opcija, ki se pogosto uporablja kot dopolnilo. Vendar pa ima nižjo biološko uporabnost v primerjavi z drugimi oblikami magnezija, kar pomeni, da se manjši del zaužitega magnezija dejansko absorbira v telo. Kljub temu lahko pomaga pri dopolnjevanju tega minerala in se pogosto uporablja za lajšanje občasnega zaprtja.
  • Magnezijev glicinat je odlična izbira za tiste, ki imajo občutljiv želodec in težave s spanjem. Ta oblika magnezija se odlikuje po visoki biološki uporabnosti in nežnem delovanju na prebavni sistem. Poleg tega ima pomirjujoč učinek, ki lahko izboljša kakovost spanja in zmanjša tesnobo.
  • Magnezijev laktat je še ena nežna oblika magnezija, ki je primerna za ljudi z občutljivimi prebavili. Dobro se absorbira in lahko prispeva k splošnemu počutju. Pogosto se uporablja tudi za lajšanje mišičnih krčev.
  • Magnezijev malat je odlična izbira za aktivne posameznike in tiste, ki se borijo s kronično utrujenostjo. Ta oblika magnezija je povezana z energijo in lahko izboljša športno zmogljivost. Poleg tega lahko pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah.
  • Magnezijev taurat je kombinacija magnezija in taurina, aminokisline, ki ima pomembno vlogo pri delovanju srca. Ta oblika magnezija lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in izboljšanju delovanja srca.
  • Magnezijev orotat je priljubljen med športniki, saj lahko izboljša športno zmogljivost in pospeši regeneracijo. Poleg tega podpira zdravje srca in ožilja.
  • Magnezijev klorid se pogosto uporablja za lokalno uporabo, na primer v obliki kopeli ali masažnih olj. Hitro se absorbira skozi kožo in lahko pomaga pri lajšanju mišičnih krčev in bolečin.

Naša bralka je po nasvetu farmacevta zamenjala obliko magnezija in izbrala magnezijev glicinat. Njene težave z drisko so se hitro umirile, krči pa so še vedno izginjali. Ugotovila je, da je prava oblika magnezija ključna za dosego želenega učinka brez neprijetnih stranskih učinkov.

Bi si želeli prenesti tabelo? Na voljo je na spodnji povezavi!

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,495
28.09.2024 ob 07:32
297,952
28.09.2024 ob 10:28
113,046
27.09.2024 ob 15:30
Preberi več

Več novic

New Report

Close