Končno zdravilo za smrtonosno okužbo, za katero so bolj dovzetni dečki?

N. K., 06. avgust 2024
Infektologija
Najstnik skače v jezero
Foto: Profimedia

Smrtnost zaradi amebe, ki se hrani z možgani, je skoraj 100-odstotna.

Pred več kot 10 leti so na vročo soboto osemletnega dečka po več dneh vročine, glavobola, bruhanja in občutljivosti na svetlobo odpeljali v univerzitetno bolnišnico San Antonio. Otrokova mati, ki je živela blizu teksaško-mehiške meje, ga je peljala na več klinik v Mehiki, vendar se je njegovo stanje poslabševalo. Ko je otrok prišel v San Antonio, je bil nezavesten, ni odzival na zvok, svetlobo ali druge dražljaje. Zdravniki so ga priključili na respirator in bliskovito začeli s prizadevanji, da bi ugotovili, kaj je narobe. V dečkovi cerebrospinalni tekočini so odkrili organizem, ki je dopuščal le malo upanja: Naegleria fowleri, bolj znan kot ‘ameba, ki se hrani z možgani’. Ameba povzroča okužbo Primarni amebni meningoencefalitis (PAM), poroča portal Live Science.

“Proti tej okužbi se je treba boriti z vsem, kar si lahko zamisliš”

To je bila tretja taka okužba, ki ga je dr. Dennis Conrad, specialist za otroške nalezljive bolezni, ki je takrat delal bolnišnici San Antonio, videl v svoji karieri. Druga dva bolnika sta umrla. Vendar pa je nedolgo pred tem dr. Conrad prebral, da se za zdravljenje okužb z bakterijo N. fowleri eksperimentalno uporablja miltefosin. Zdravilo je dodal dečkovemu režimu zdravljenja, ki je že vključeval druga protimikrobna in protivnetna zdravila. Kot je povedal, “Gre za hudo bolezen, proti kateri se je treba boriti z vsem, kar si lahko zamisliš.

Otrokova prognoza je bila slaba. Preden je prišel v univerzitetno bolnišnico San Antonio je bil bolan že pet dni. Večina ljudi, ki se okuži z N. fowleri, umre približno pet dni po začetku simptomov.

Za to okužbo se redko zboli, še redkeje preživi

Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je bilo med letoma 1962 in 2022 v Združenih državah Amerike potrjenih 157 primerov okužbe z N. fowleri pri ljudeh. Štirje so preživeli. Drugod po svetu so številke podobne. Zaradi okužbe s to amebo se redko zboli in še redkeje preživi. Vendar je nekaj nedavno obolelih preživelo zaradi zdravila miltefosin, obetavnih pa je še nekaj drugih zdravil.

N. fowleri uspeva v topli sladki vodi, ki ima približno 26,6 stopinj Celzija ali več, čeprav se po podatkih ameriškega centra za CDC lahko obdrži tudi pri nižjih temperaturah. Do okužbe pride po naključju, ko potisne vodo v nos.

Po besedah specializanta nevrologije dr. Juan Fernando Ortiza iz klinike Corewell Health (Michigan), naj bi bili bolj dovzetni za okužbo ljudje z oslabljeno imunostjo. Po podatkih CDC pa je nesorazmerno veliko primerov pri dečkih, mlajših od 14 let, kar bi bila lahko morda posledica tega, da mladi fantje pogosteje skačejo v vodo in se potapljajo – kar potiska vodo v nos. Večina primerov je povezana z naravnimi vodnimi telesi, redko pa so bili primeri povezani s prečiščeno vodo, denimo v škropilnikih vode. V nekaj primerih so se ljudje okužili celo z vodo iz pipe, ki so jo uporabljali v lončkih neti za izpiranje sinusov.

Ko oseba zboli za PAM, nekaj možganskega tkiva uniči ameba (zato je tudi dobila vzdevek ‘možganojeda’), vendar pa dejansko večino poškodb možganov povzroči agresiven imunski odziv telesa.

Otrok, ki so ga dr. Conrad in njegovi sodelavci zdravili avgusta 2013, je imel tipično zgodbo o okužbi: z materjo je preživljal poletje v taboru na bregu reke Rio Grande, kjer ni bilo tekoče vode. Ljudje so se kopali v reki, deček je rad čofotal v plitvini. Najverjetneje je prav tam naletel na amebo, ki so jo skušali dr. Conrad in njegova ekipa uničiti, preden bi otroka stala življenja. Zdravilo miltefosin je protimikrobno sredstvo, ki se je prvotno uporabljalo za zdravljenje lišmanioze (to je bolezen, ki jo povzroča tropski parazit), zdravilo pa se je v študijah izkazalo za obetavno tudi za zdravljenje okužbe z N. fowleri. Miltefosin prodira skozi krvno-možgansko pregrado in ga bolniki razmeroma dobro prenašajo, je dejal dr. Ortiz. “To je pomembno, saj številna zdravila proti parazitom poškodujejo tudi človeške celice, je dodal.” Vendar pa ima lahko miltefosin toksične neželene učinke na ledvice in jetra.

Otrok je preživel, vendar s posledicami

Ko je deček zapustil bolnišnico, je lahko sam dihal, vendar ni zmogel ničesar drugega. Po večmesečni rehabilitaciji je ponovno pridobil nekaj svojih sposobnosti, vendar mu je morala družina še vedno pomagati pri osnovni samooskrbi, je povedal dr. Conrad.

Istega poletja se je med kopanjem v umetnem ribniku v Arkansasu okužila tudi 13-letna deklica, ki je zdravila, vključno z miltefosinom, dobila hitro po začetku okužbe. Deklica je ozdravela, po šestih mesecih rehabilitacije tudi ni imela nobenih trajnih nevroloških posledic. Z dečkom iz Teksasa sta prva po letu 1978 v ZDA, ki sta preživela PAM.

Med najpomembnejšimi ukrepi za bolnike, ki zbolijo za PAM je hitro prepoznavanje bolezni. Časovno okno, v katerem se lahko reši bolnika, je kratko.

Še eno obetavno zdravilo

Vendar niti vsi bolniki s PAM, ki so prejeli miltefosin, niso preživeli. Po podatkih CDC je kljub zdravljenju s tem zdravilom stopnja smrtnosti pri PAM več kot 97 odstotkov. Tako se za zdravljenje te okužbe preučujejo še nekatera druga zdravila. Eden od izmed bolj obetavnih je antibiotik nitroksolin, ki se v Evropi uporablja za zdravljenje okužb sečil. Jacob Lorenzo-Morales, višji predavatelj parazitologije in direktor Inštituta za tropske bolezni in javno zdravje Univerze La Laguna na Kanarskih otokih, je z ekipo ugotovil, da v laboratorijskem okolju nizke koncentracije nitroksolina povzročijo celično smrt pri bakteriji N. fowleri, ne da bi pri tem povzročile toksične učinke na gostiteljske celice. To zdravilo so uspešno uporabili tudi za zdravljenje enega bolnika, okuženega z drugo amebo, ki se prav tako hrani z možgani, Balamuthia mandrillaris.

Zdaj izvajajo študije na živalih in upajo, da bodo pozitivne rezultate predstavili na mednarodnem srečanju o prosto živečih amebah. Nitroksolin je po besedah Lorenzo-Moralesa že splošno dostopen po vsem svetu, in ker je že odobren za uporabo, obsežna klinična preskušanja ne bodo potrebna.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close