Študija prinaša zastrašujoče ugotovitve o ženskah, ki imajo redko spolne odnose

N. K., 01. avgust 2024
ZdravjeSpolnost
Silhueta moškega in ženske
Foto: Pofimedia

Ženske, ki imajo redko spolne odnose, morda ne trpijo le zaradi nakopičenih napetosti, temveč imajo tudi večje tveganje za prezgodnjo smrt.

Znanstveniki so ugotovili, da je pri ženskah, starih od 20 do 59 let, ki so imele spolne odnose manj kot enkrat na teden, verjetnost, da bodo v naslednjih petih letih umrle zaradi kateregakoli vzroka, za 70 odstotkov večja kot pri ženskah, ki so imele spolne odnose več kot enkrat na teden, poroča DailyMail. Študija je vključevala tudi vzorčno skupino moških, vendar so raziskovalci za DailyMail povedali, da pri moških ni bila ugotovljena enaka povezava.

Ženske, ki so imele spolne odnose manj kot enkrat na teden, so imele povišano raven beljakovin, povezanih z vnetjem, kar lahko poškoduje zdrave celice, tkiva in organe.

V eni skupini celo skoraj 200 odstotkov večje tveganje za smrt

Avtorji študije, raziskovalci z univerze Walden v Pensilvaniji, so za študijo uporabili ogromno podatkovno zbirko ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Za to analizo so združili podatke nacionalnih raziskav med leti 2005 and 2010 z informacijami o depresiji, debelosti, etnični pripadnosti in poročili o spolnih aktivnostih 14.542 moških in žensk. V podatkovno bazo so bili vključeni tudi odgovori na vprašanje: “Kolikokrat ste v zadnjih 12 mesecih imeli vaginalni ali analni spolni odnos?

Možnosti odgovorov so se glasili:

  • nikoli,
  • enkrat,
  • dva- do enajstkrat,
  • 12- do 51-krat,
  • 52- do 103-krat,
  • 104- do 364-krat in
  • 365-krat ali več.

Nato so raziskovalci te zdravstvene podatke primerjali z drugo zbirko podatkov CDC o smrti (do konca leta 2015) ter te podatke dodatno preverili z mrliškimi listi iz nacionalnega indeksa smrti (National Death Index – NDI). Ženske, ki imajo redko spolne odnose, so imele 70 odstotkov večjo verjetnost, da bodo umrle do leta 2015 zaradi katerega koli razloga v primerjavi z ženskami, ki imajo bolj živahno spolno življenje.

Podatki so med drugim pokazali, da pogostejši spolni odnosi zmanjšujejo možnost zgodnje smrti tako pri moških kot pri ženskah z depresijo. Osebe, ki so poročale tako o depresiji kot redkih spolnih odnosih, so imele 197 odstotkov večje tveganje za smrt, kot osebe, ki so poročale zgolj o depresiji.

“Posamezniki z depresijo, ki so pogosto spolno aktivni, ne občutijo v tolikšni meri škodljivih učinkov depresije,” je za DailyMail komentiral vodilni avtor študije dr. Srikanta Banerjee. Pri tem pa je opozoril, da je ta ugotovitev vezana na spol: “Ugotovili smo, da je ta koristen učinek prisoten le pri ženskah.” Kot je še pojasnil, je ena od možnih razlaga, da depresija na moške vpliva drugače kot na ženske.

Redna spolna aktivnost koristna za večino odraslih

Ne glede na raso, spol, starost in večino drugih zdravstvenih dejavnikov pa je raziskovalna ekipa poudarila, da je relativno redna spolnost koristna za večino odraslih. “Spolna aktivnost je pomembna za splošno zdravje srca in ožilja, verjetno zaradi zmanjšanja variabilnosti srčnega utripa in povečanja pretoka krvi,” so zapisali raziskovalci.

Nova študija pa je postregla tudi z zanimivim preobratom za preveč spolno aktivne moške: tudi dobrega je lahko preveč. “Med osebami, ki so imele zelo pogosto spolne odnose, so imeli moški šestkrat večje tveganje za prezgodnjo smrt kot ženske.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v publikaciji Journal of Psychosexual Health.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,155
01.08.2024 ob 17:24
3,279
13.06.2024 ob 09:27
24,468
20.07.2024 ob 22:57
13,189
28.07.2024 ob 16:00
143,480
01.08.2024 ob 21:59
Preberi več

Več novic

New Report

Close