To je po mnenju strokovnjaka najbolj uničujoča motnja spanja

Ženska sredi niči sedi na postelji
Foto: Ben Blennerhassett, Unsplash

Od vseh parasomnij ima ta motnja najhujši vpliv na življenje ljudi.

Ko je začela jesti v spanju, je bila Jill v srednji šoli. Kljub temu, da je noč za nočjo nosila hrano v posteljo in jo pojedla, se tega ni zavedala do jutra.

“Ko sem se zbudila, so bile ob ali na postelji posode ali prazne škatle krekerjev in piškotov,” je za CNN povedala 62-letna Jill iz ZDA, ki zaradi stigme in nerazumevanja te motnje prehranjevanja med spanjem javnosti ni želela razkriti priimka. Pravi, da ne gre zgolj za to, da vstaneš, poješ prigrizek in greš nazaj v posteljo, temveč je nezavedno nočno vedenje opisala kot ‘povsem drugo žival’.

Ne zgodi se le enkrat na noč in vedno gre za nezdravo hrano

“Ne vstanem samo enkrat in nekaj prigriznem. Pojem lahko cel paket piškotov, nato kasneje še štiri sklede kosmičev, nato še celo škatlo krekerjev. Vedno gre za nezdravo hrano,” je povedala Jill. Sčasoma so nočne prehranjevalne navade in slab spanec začele puščati posledice.

“Ne morem povedati, kako slabo se počutiš. Ponoči si velikokrat vstal, nisi spočit, zaužil si ogromno količino nezdrave hrane. Nato moraš cel dan funkcionirati. In to traja leta in leta,” je potožila Jill, ki že leta živi s spanjem povezano motnjo hranjenja, ki se imenuje tudi prehranjevanje v spanju. Gre za stanje, ki se odvija, ko se del možganov prebuja, medtem ko preostali del spi.

Prehranjevanje v spanju spada med parasomnije, to so stanja nenormalnega ali nenavadnega vedenja med spanjem, kot so denimo govorjenje ali hoja v spanju, seksomnija (seks v spanju) ali spalna paraliza, o kateri smo že pisali.

“Z možem sva se zjutraj zbujala v postelji, polni drobtin in zavitkov. Mož ni razumel, mislil je, da sem nora. Razumela nisem niti sama. Mislila sem, da je z mano nekaj narobe, saj razlage za to niso našli niti zdravniki.”

Brez vsakršne kontrole

“Od vseh parasomnij ima spanjem povezana motnja hranjenja najhujši vpliv na življenje ljudi,” je za CNN povedal psihiater, ki je specializiran za zdravljenje parasomnij, profesor dr. Carlos Schenck, iz Hennepin County Medical Centra na Univerzi v Minnesoti. “Ti ljudje se skoraj vsako noč borijo z motnjo v prehranjevanju. Pridobivajo na telesni teži. Zjutraj se počutijo slabo. To vpliva na njihovo celotno življenje in je naravnost grozljivo.” Kot je pojasnil, se parasomnije najpogosteje pojavijo v najpočasnejši in najgloblji fazi spanja, imenovani delta spanje.

“Človek pri tej motni spanja nima nobenega nadzora, niti nobene omejitve,” je še opozoril prof. dr. Schenck. “Ljudje lahko zaužijejo živila, na katera so alergični, in potem pride do alergijske reakcije. To je redko, vendar se zgodi. Ker običajno posegajo po nezdravih živilih, pa lahko to negativno vpliva tudi na njihovo zdravje – na nastanek ali poslabšanje obstoječe bolezni.

Med vsemi parasomnijami je prehranjevanje med spanjem najzahtevnejše za zdravljenje – uspešno je le v dveh tretjinah primerov,

pravi profesor dr. Carlos Schenck, psihiater, ki je specializiran za zdravljenje parasomnij.

Vzroki za prehranjevanje med spanjem

Po več letih neuspešnih zdravniških pregledov je Jill odkrila Schenckov center za obravnavo motenj spanja v Minneapolisu. Tam je prvič opravila laboratorijsko preiskavo spanja, ki je pokazala, da ima sindrom nemirnih nog, nevrološko motnjo, ki povzroča neprijetne občutke v nogah in neustavljivo potrebo po njihovem premikanju. Občutki se pogosto začnejo zvečer in lahko trajajo celo noč.

“Prehranjevanje med spanjem se lahko razvije zaradi hoje v spanju, spalne apneje, nekaterih zdravil proti nespečnosti ali, kot pri Jill, zaradi sindroma nemirnih nog,” je povedal dr. prof. Schenck. Dodal je, da se včasih lahko prehranjevanje med spanjem pojavi celo pred simptomi sindroma nemirnih nog.

Družine lahko poskušajo pomagati svojim bližnjim tako, da jih prebudijo, medtem ko se prehranjujejo med spanjem, je še dejal prof. dr. Schenck. Vendar se morajo zavedati, da se lahko oseba odzove jezno in razdražljivo.

Zaradi zdravil ima težave le še občasno

Minilo je že več kot 20 let, odkar je Jill prvič obiskala Schenckovo kliniko. Danes ima tako sindrom nemirnih nog kot s spanjem povezano motnjo hranjenja večinoma pod nadzorom, saj ji je Schenck predpisal ‘koktajl’ treh zdravil. Zdravila večinoma delujejo, tu in tam, pa ima še slabši dan in noč.

“Zelo, zelo, zelo, zelo sem hvaležna, da sem končno našla nekoga, ki razume, kaj doživljam,

je dejala Jill.
Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
13.08.2024 ob 20:54
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
24.07.2024 ob 18:52
1,189
08.05.2024 ob 23:42
Preberi več

Več novic

New Report

Close