Mediteranska prehrana in omega-3 iz alg rešitev za akne?

N. K., 20. julij 2024
ČutilaDermatologija
Foto: Profimedia

Osebam z aknami, ki jim primanjkuje omega-3 maščobnih kislin, lahko uživanje raznovrstne mediteranske prehrane in dodatek omega-3 prehranskih dopolnil iz alg, pomembno izboljša kožo in kakovost življenja.

Tako kaže nova raziskava, v kateri je sodelovalo 60 oseb z blagimi do zmernimi aknami, ki zaradi aknavosti niso prejemali nobenih zdravil. Študijo so izvedli na Univerzi Ludwig Maximilian v Münchnu (Nemčija), izsledki pa so bili objavljeni v Journal of Cosmetic Dermatology. Ob začetku študije je imelo kar 98,3 odstotke udeležencev pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin (EPK in DHK). Udeleženci so 16 tednov uživali mediteransko prehrano, sestavljeno predvsem iz nepredelanih, sezonskih in hranilno bogatih sestavin, in prehranskega dopolnila omega 3  maščobnih kislin iz alg. Poleg tega so jim svetovali, da zmanjšajo vnos ultra predelane hrane, mleka in mlečnih izdelkov ter mesa. Ali so udeleženci uživali hrano skladno s priporočili so preverjali s standardiziranimi vprašalniki.

Kot navaja slovenski nacionalni portal Prehrana.si sta eikozapentaenojska (EPK) in dokozaheksaenojska (DHA) kislina ključni dolgoverižni omega-3 maščobni kislini. V telesu ju potrebujemo za tvorbo hormonom podobnih snovem (imenovani eikozanoidi), ki sodelujejo v številnih celičnih procesih, pri delovanju mišic, v procesu strjevanja krvi …
Dnevni vnos 250 mg EPK in DHK (skupaj) podpira zdravje srca, še višji vnosi pa so bili neposredno povezani z ugodnimi vplivi na uravnavanje krvnega tlaka in količine trigliceridov v krvi. Še posebej za DHK so dokazani tudi drugi koristni vplivi na zdravje – med drugim podpira razvoj oči (ostrina vida) in možganov pri razvijajočem se plodu in v rani nosečnosti, pa tudi v vseh kasnejših življenjskih obdobjih je pomembna za zdravje možganov in vida.
Dolgoverižne omega-3 maščobne kisline se nahajajo predvsem v mastnih morskih ribah (sardine, slanik, skuša, losos), pa tudi v postrvi.

Obetavni rezultati

Štirje udeleženci so poročali o poslabšanju videza, preostali pa o znatno manjšem številu vnetnih in nevnetnih kožnih sprememb ter splošni boljši kakovosti življenja. Najboljše izboljšanje aknavosti je bilo opaženo med udeleženci, ki so s prehrano in dopolnilom dosegli ciljno raven maščobnih kislin EPK in DHK v krvi.

Avtorji študije pritrjujejo, da so za zdravljenje aken, zlasti v primeru hude aknavosti, potrebna zdravila na recept, ki preprečujejo brazgotine. “Vendar pa ne smemo zanemariti prilagoditev v življenjskem slogu,” so zapisali. “Spremembe življenjskega sloga, vključno s prehranskimi priporočili, so lahko dragoceno dopolnilo k vsakemu sodobnemu načrtu zdravljenja aken,” je v sporočilu za javnost povedala dr. Anne Guertler, avtorica študije in dermatologinja na Univerzi Ludwig Maximilian. Meni, da bi morali na temeljih njihovih ugotovitev zasnovati randomizirane s placebom kontrolirane študije, da bi izboljšali prehranska priporočila za bolnike z aknami.

Dr. Kord Honda, dermatolog iz Univerzitetne bolnišnice Cleveland Medical Center, je komentiral, da je “Težko sprejemati obsežne zaključke na podlagi relativno majhne študije. Kljub temu lahko omega-3 maščobne kisline pomagajo pri zmanjševanju vnetja. Glavni cilj omenjene študije je bil preučiti, ali lahko s prehrano in prehranskim dopolnilom pri osebah z aknami zvišajo raven omega-3 maščobnih kislin v krvi. Ta cilj je bil dosežen, poleg tega pa še eden – dokazano je bilo tudi pomembno izboljšanje aken.”

Vira:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,479
20.07.2024 ob 19:19
113,030
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close