Odkritje, ki bi lahko korenito spremenilo vaše spolno življenje

I. K., 20. junij 2024
NoviceSpolnost
Foto: Profimedia

Bo s tem gelom kontracepcija za moške kmalu postala resničnost?

Še vedno velja, da glavnina odgovornosti za kontracepcijo leži na ženskah, s tem novim odkritjem pa bodo to odgovornost morda lahko že kmalu prevzeli moški. Hormonski kontracepcijski gel, ki se enkrat na dan vtre na obe lopatici, namreč kaže obetavne rezultate. Ugotovitve raziskovalcev so bile pred nekaj dnevi razkrite na srečanju endokrinologov v Bostonu.

Gel deluje nepričakovano hitro

Druga faza preskušanja je vključevala 222 moških, starih od 18 do 50 let, ki so si dnevno na vsako lopatico vtrli za približno eno čajno žličko hormonskega gela, sestavljenega iz testosterona in segesteron acetata. Pri 86 odstotkih moških se je po povprečno osmih tednih pokazalo zaviranje semenčic.

Sintetični hormon segesteron acetat, imenovan tudi nesteron, je sestavina, ki jo vsebujejo kontracepcijski vaginalni obročki, ki ga uporabljajo ženske. Raziskovalci menijo, da zaradi te sestavine novi gel deluje hitro in je učinkovit tudi z manj testosterona. Gel naj bi preprečil tudi proizvodnjo sperme, in to brez stranskih učinkov, kot je izguba libida. Raziskovalci pravijo, da so moški po uporabi ohranili normalno spolno funkcijo, saj so ravni testosterona v krvi ostale dovolj nizke.

Pretekli testi moške kontracepcije so šele po devetih do 15 tednih pokazali učinek, zato raziskovalci menijo, da je ta gel, ki deluje hitreje, boljša opcija. Raziskovalci zdaj preučujejo, kako dobro gel ščiti pred nosečnostjo. Udeleženci so v predanih monogamnih razmerjih, preden so bili sprejeti v raziskavo, pa so morali pridobiti soglasje partnerk. Par se je zavezal, da bo eno leto seksal vsaj enkrat na mesec.

“Že 50 let si prizadevamo za hormonsko moško kontracepcijo, vendar na voljo ni bilo dovolj denarja, da bi neko stvar pripeljali skozi obsežno tretjo fazo preskušanj,” je dr. Daniel Johnston, vodja oddelka za raziskave kontracepcije Nacionalnega inštituta za zdravje otrok in človekov razvoj, povedal za ABC.

Klinična preskušanja 3. faze so eden zadnjih korakov, preden se zdravilo odobri za uporabo. Preizkušanja običajno vključujejo na stotine, če ne na tisoče udeležencev in lahko trajajo od enega do štirih let.

Kljub uspehu je zaradi pomanjkanja sredstev vključitev gela v 3. fazo testiranj še vedno vprašljivo.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
15.07.2024 ob 15:40
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close