Naravno nad bolečine: Namesto tablet prihodnjič poskusite s tem sadjem

I. K., 29. julij 2024
NovicePrehrana
Glavobol, Lek, Lekofusin
Foto: Shutterstock

Sveže češnje so polne mineralov in drugih hranilnih snovi. Ključni med njimi je vitamin C, ki telesu med drugim pomaga absorbirati železo in proizvajati kolagen.

Češnje zorijo od konca maja in v začetku junija, glede na vrsto se razlikujejo po hranilni sestavi, okusu in drugih značilnostih plodov. “Na okus češenj vpliva predvsem vsebnost sladkorja, organskih kislin (med njimi je najbolj zastopana jabolčna kislina) in drugih snovi. Češnje so hranilno bogato in razmeroma nizkokalorično živilo, saj vsebujejo 71 kcal na 100 g. Vsebujejo velik delež vode (med 80 in 90 odstotkov mase), večino energijske vrednosti pa predstavljajo ogljikovi hidrati, med katerimi je glavni predstavnik sladkor (v večini glukoza, nekoliko manj fruktoze), ki predstavlja kar 72 odstotkov celotne energijske vrednosti češenj. Poleg sladkorjev češnje vsebujejo še prehranske vlaknine ter druga makrohranila v manjših količinah,” pišejo na spletni strani Prehrana.si.

Češnje so bogata s hranili, saj vsebujejo večje količine mikrohranil. Glavna vitamina, ki ju vsebujejo češnje, sta folat in vitamin C, obenem pa vsebujejo tudi večje količine kalija, bakra in kroma. Češnje poleg makro- in mikro- hranil vsebujejo tudi druge rastlinske komponente, kot so polifenoli (med njimi so najpogosteje zastopani antocianini), kvercetin in karotenoidi, še razlagaj na prej omenjeni strani.

Foto: Profimedia

Neverjetni učinki na zdravje

Ker je to sadje bogato z vitaminom C, ki velja za močan antioksidant, varuje celice pred prostimi radikali. “Rezultati študij na živalih in ljudeh kažejo, da uživanje češenj zmanjša tveganje za nastanek kroničnih vnetnih bolezni, kot so artritis, srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in rak,” razlagajo na Prehrana.si.

Ste vedeli?

  • Dnevno uživanje češenj lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju mišic po vadbi.
  • Številne študije kažejo, da lahko uživanje sladkih ali trpkih češenj pomaga preprečiti raka, ker zmanjšujejo vnetja. Češnje vsebujejo tudi rastlinske spojine, ki bi bile lahko učinkovite tudi v boju proti tumorjem.
  • Češnje so polne polifenolnih antioksidantov, ki ščitijo vaše srce in zmanjšujejo vnetja. Študija, ki je vključevala več kot 84.000 ljudi, je pokazala, da imajo ljudje, ki so v svoji prehrani zaužili več polifenolov, manjše tveganje za bolezni srca. Češnje imajo tudi veliko kalija, ki ga potrebujete za uravnavanje krvnega tlaka in ohranjanje zdravega srca, piše WebMD.
  • Portal Focus pa izpostavlja pomen vlaknin v češnjah. Ti v tankem črevesu vežejo vodo in pritiskajo na črevesne stene ter s tem spodbujajo prebavo.
  • V češnjah najdemo tudi melatonin, hormon, ki nam pomaga zaspati. Uživanje češenj nas seveda ne bo zazibalo v globok spanec, lahko pa s tem sadjem dvignemo raven melatonina v telesu.
  • Češnje izboljšujejo polt. Razlog za to je rastlinski pigment antocianin. Ta se bori proti prostim radikalom, ki spodbujajo prezgodnje staranje kože in nastajanje nečistoč. Poleg tega ta pigment podpira razvoj vezivnega tkiva, kar lahko prepreči celulit. Deluje pa tudi protibolečinsko. Po raziskavi Univerze v Michiganu naj bi 20 češenj ustrezalo eni protibolečinski tableti z acetilsalicilno kislino, piše Focus.
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,482
30.03.2024 ob 10:27
297,664
09.08.2024 ob 20:04
113,029
09.08.2024 ob 13:34
Preberi več

Več novic

New Report

Close