Pod vprašaj postavljene trditve o škodljivosti "ekranov" pred spanjem

Ženska na kavču ima v rokah telefon in v naročju računalnik
Foto: Profimedia

Pred spanjem naj ne bi gledali v zaslon pametnega telefona ali tablice, ker to slabo vpliva na spanec? Zdi se, da nedavne raziskave to izpodbijajo.

Raziskovalci menijo, da se občutljivost na modro svetlobo in digitalna stimulacija razlikuje od človeka do človeka. Nekaterim lahko uporaba zaslonov celo pomaga pri spanju. “Vse bolj očitno je, da tehnologija sama po sebi ni vedno problem. Ugotoviti moramo, kako priporočila prilagoditi posamezniku,” je povedala za Wall Street Journal Shelby Harris, klinična psihologinja, specializirana za vedenjsko medicino spanja.

Denimo, v raziskavi objavljeni v reviji Sleep Health, ki jo je izdala Nacionalna fundacija za spanje, so preučevali uporabo telefona iPhone pri mladih odraslih pred spanjem. Izsledki niso pokazali bistvenih razlik v spancu ne glede na to, ali so udeleženci uporabljali telefon z manj modrim zaslonom, običajnim zaslonom ali telefon sploh niso uporabljali.

Več študij je pokazalo, da modra svetloba zavira proizvodnjo hormona melatonina, ki spodbuja spanje. Vendar raziskovalci zdaj trdijo, da ti učinki niso tako ekstremni, kot se je mislilo do zdaj: prispeva k največ 10-minutni zakasnitvi spanca.

Postelja naj bo kljub temu “območje” brez zaslonov

Kljub novim dognanjem, Nacionalna fundacija za spanje še zmeraj svetuje, da naj bo postelja območje brez zaslonov – ugasnali naj bi jih približno eno uro pred spanjem.

Kako lahko z nekaj triki poskrbimo, da se bomo tega res držali?

  • Nastavimo alarm, ki določa čas brez naprave, in se tega strogo držimo.
  • Pred spanjem izklopimo vsa obvestila (preklop v letalski način). Na ta način izklopimo možnost prejema sporočila in iz zavesti odpravimo tudi pričakovanje ter preverjanje, ali smo kaj dobili.
  • Za osebe, ki imajo težave s spanjem, ni nujno, da v celoti opustijo uporabo pametnih telefonov. Harrisova denimo svetuje, da se uporaba zvečer in ponoči omeji na pasivne vsebine, ki ne zahtevajo interakcije, denimo ogled ponovitve televizijske oddaje.
  • Če raziskovalci še niso enotni, kako modra svetloba iz pametnih naprav vpliva na spanje, pa je dokazano, da redna izpostavljenost sončni svetlobi zgodaj zjutraj in čez dan učinkovito uravnava cirkadiane cikle spanja.

Nekaj časa lahko beležite svoje spalne navade: uporabo pametnih naprav pred spanjem in kakovost spanca oziroma kako smo se počutili zjutraj, da boste spoznali, kako to vpliva na vas,

še svetuje Shelby Harris.

Vir: https://nypost.com/2024/05/30/lifestyle/screentime-before-bed-could-be-less-harmful-than-earlier-thought/

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
25.07.2024 ob 11:13
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
19.07.2024 ob 05:26
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close