Zdravstveni strokovnjaki proti legalizaciji in deregulaciji konoplje za osebno rabo

M. Ć. , 27. maj 2024
AktualnoNovice
marihuana
Foto: Profimedia

Z odpravo omejitev za uporabo konoplje se pojavljajo pomisleki o njenih dolgoročnih učinkih. Izkušnje iz držav, kot so ZDA in Kanada, kažejo, da so bila pričakovanja glede zmanjšanja ilegalne trgovine neuresničena, medtem ko je uporaba konoplje med mladimi dramatično narasla. Poleg tega opozorila o potencialnem povečanju duševnih motenj ter večjih tveganjih za prometne in delovne nesreče krepijo argumente številnih zdravstvenih strokovnjakov proti liberalizaciji konoplje.

V luči razprav o možni legalizaciji konoplje za osebno uporabo številni zdravstveni strokovnjaki izrazito nasprotujejo takšnim ukrepom. Opozarjajo na dolgoročne posledice, ki bi jih takšna odločitev lahko imela na javno zdravje, še posebej med mladimi. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bi legalizacija lahko privedla do povečane uporabe konoplje.

Večja dostopnost, večja uporaba

Izkušnje iz držav, kjer so konopljo že legalizirali, kažejo, da večja dostopnost pripelje do večje uporabe, kar lahko vodi v zasvojenost. Približno eden izmed petih uporabnikov konoplje razvije motnje zaradi uporabe, pri čemer je tveganje še večje, če z uporabo začnejo mlajši ljudi. Zlasti med mladimi je zaznati trend naraščajoče uporabe, kar lahko vodi v resne zdravstvene težave, vključno s psihotičnimi motnjami, kot je shizofrenija.

Vpliv na zdravje ploda in mladostnikov

Konoplja lahko negativno vpliva na zdravje ploda, če jo matere uporabljajo med nosečnostjo, z opaženimi učinki kot so nizka porodna teža in kognitivne motnje pri otroku. Mladostniki, ki redno uporabljajo konopljo, pogosto trpijo za nižjimi kognitivnimi sposobnostmi, kar se odraža v slabših šolskih uspehih.

Celotno sporčilo za javnost je na voljo TUKAJ!

Tveganje za srčne bolezni in zastrupitve

Uporaba konoplje je povezana s petkrat večjim tveganjem za srčni infarkt v prvi uri po uporabi. Prav tako so v porastu zastrupitve s konopljo, ki se lahko končajo z resnimi zdravstvenimi posledicami, posebej med najbolj ranljivimi skupinami, kot so otroci in starejši.

Medicinska uporaba pod strogim nadzorom

Medtem ko je uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena, strokovnjaki poudarjajo, da gre le za dopolnilno zdravljenje in ne za zdravilo, ki bi lahko spremenilo potek bolezni. Pričakovanja pacientov pogosto presegajo dejansko učinkovitost, pri čemer zdravniki redko predpišejo konopljo, če so na voljo učinkovitejše alternative.

Zaradi omenjenih tveganj in potencialnih posledic zdravstveni strokovnjaki pozivajo k previdnosti in nadaljnjemu premišljevanju pred kakršnokoli odločitvijo o legalizaciji ali deregulaciji konoplje za osebno uporabo. Vključitev znanstvenih dognanj in realnih izkušenj iz drugih držav je ključna za oblikovanje informirane javne politike na tem področju.

Strokovnjaki so absolutno proti!

Številni zdravstveni strokovnjaki, ki se vsakodnevno soočajo s posledicami (zlo)rabe konoplje, so odločno proti kakršni koli legalizaciji ali deregulaciji konoplje za osebno uporabo. Pred udeležbo volivcev na referendumu glede uporabe konoplje za osebno uporabo strokovnjaki opozarjajo, da takšna legalizacija konoplje prinaša pomembna tveganja za zdravje posameznikov in celotne družbe – od porasta uporabe konoplje zlasti med mladimi, povečanja tveganj za duševne motnje, zastrupitev s konopljo, do tveganj za poslabšanje prometne varnosti in nesreč na delovnem mestu.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,670
29.08.2024 ob 09:02
3,920
27.09.2024 ob 14:47
33,819
17.09.2024 ob 22:27
1,238
12.09.2024 ob 10:43
572
07.08.2024 ob 13:13
Preberi več

Več novic

New Report

Close