Potovanja: Ti nasveti lahko rešijo vaše življenje

I. K., 25. junij 2024
Brezskrbno v poletje
Foto: Profimedia

Na kaj vse morajo biti pred in med potovanjem pozorni kronični bolniki?

Naj vas kronična bolezen ne odvrne o lepih stvari, ki jih ponuja življenje, med katera zagotovo spadajo tudi potovanja. Pomembno pa je, da je kronična bolezen stabilna in terapevtsko urejena, v nasprotnem primeru je bolje, da se potovanje odloži. Preden se odločite za destinacijo, pa se o tveganjih, svojih zmogljivostih in morebitnih ovirah pogovorite s svojim zdravnikom.

“Najpogostejše kronične bolezni so bolezni gibal, srčno-žilne bolezni, presnovne bolezni, rakave bolezni, pljučne bolezni, ledvične bolezni, nevrološke bolezni in alergije ter imunske pomanjkljivosti,” pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

O pravilni izbiri destinacije se lahko posvetite v katerikoli regijski ambulanti za potovalno medicino Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na splošno pa velja, da je treba izbiri destinacije pri kroničnem bolniku vedno upoštevati več dejavnikov hkrati (NIJZ):

• psihofizične zmogljivosti,
• urejenost in stabilnost bolezni,
• klimatske značilnosti destinacije,
• način potovanja do destinacije in potovanja po državi destinacije,
• načrtovane dejavnosti med potovanjem,
• obvezna in priporočljiva cepljenja ter kemoprofilakso malarije,
• možnosti za zdravljenje v primeru poslabšanja in za vrnitev domov.

Preden odpotujete, preverite, ali imate s sabo zadostno količino zdravil:
• količino, ki je potrebna za načrtovani čas trajanja potovanja,
• dodatno količino za vsaj še nekaj dodatnih dni (zaradi zamud v letalskem prometu, naravnih nesreč, izrednih političnih razmer itd.).

“Zaradi možnosti izgube oddane prtljage je treba del ali vsa zdravila nositi s seboj v ročni prtljagi. Zdravila naj bodo v originalni embalaži, s čimer se izognemo nepotrebnim zapletom na meji (identifikacija zdravil za osebne namene). Priporočeno je, da ima kronični bolnik s seboj zadnji specialistični izvid, srčni bolnik pa, če je mogoče, tudi zadnji EKG-posnetek za primer potrebe po zdravljenju ob poslabšanju kronične bolezni na potovanju. Če nosi s seboj brizge in igle ter nekatera zdravila, mora imeti potrdilo izbranega osebnega zdravnika z navedbo zdravil za osebno rabo, in to v angleščini,” poudarjajo na NIJZ.

Potovanja z letalom so lahko nevarna za to skupino ljudi

Na spletni strani Johns Hopkins Medicine pa svarijo, da je lahko potovanje z letalom za določeno skupino ljudi tvegano. “To vključuje tiste s srčnim popuščanjem, nedavnim srčnim napadom ali možgansko kapjo, angino pektoris, motnjami srčnega utripa ali ritma, nenadzorovanim visokim krvnim tlakom, hudo anemijo, anemijo srpastih celic, akutnimi duševnimi motnjami, epilepsijo in vsemi resnimi ali nalezljivimi boleznimi.”

Strokovnjaki po pisanju portala svetujejo, da naj ljudje s temi boleznimi potujejo s spremljevalcem, ki pozna njihovo stanje.

Ljudje s težavami s krvnim obtokom lahko na daljših letih dobijo otekle noge in druge neprijetnosti. Po dolgotrajnem sedenju lahko nastanejo krvi strdki.

Tako lahko zmanjšate tveganje za strdke:

  • Vsaj enkrat na uro se sprehodite in raztegnite noge in roke.
  • Med sedenjem na letalu večkrat na uro dvigujte noge.
  • Nosite dobro oprijete ali kompresijske nogavice.
  • Vzemite majhne odmerke aspirina, če se s tem strinja vaš zdravnik. To ni priporočljivo za ljudi, ki že jemljejo drugo zdravilo za redčenje krvi.

Če imate kronično bolezen, je zelo pomembno, da se pozanimate o zdravstvenih ustanovah, ki so na voljo na vaši destinaciji. Ne pozabite skleniti zavarovanja za tujino in izogibajte se bolnim ljudem.

“Tveganja lahko vključujejo COVID-19, gripo, okužbe dihal, driske, spolno prenosljive okužbe in druge nalezljive bolezni,” še piše na prej omenjeni strani.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,720
23.09.2024 ob 10:10
399
20.09.2024 ob 10:22
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close