Vse pogostejša "stara" spolno prenosljiva bolezen z novimi simptomi

test, spolna bolezen, sifilis
Foto: Profimedia

Zdravniki so začeli opažati, da se je spolno prenosljiva bolezen sifilis v več primerih začela kazati z nenavadnimi in hudimi simptomi: kot težave z očmi oziroma vidom, glavoboli, izgubo sluha in omotico.

Tako po pisanju CNN poročajo zdravniki iz Chicaga.

Zdravniki že dolgo vedo, da lahko sifilis trajno poškoduje vid in sluh ter povzroči celo psihiatrične spremembe, vendar so ti simptomi običajno povezani z okužbami, ki niso bile diagnosticirane in zdravljene več let. V novi raziskavi, ki je bila predstavljena na konferenci Epidemic Intelligence Service 2024 v Atlanti, pa raziskovalci navajajo, da je bilo lani v Chicagu več kot dva ducata primerov s tovrstnimi simptomi, skoraj tretjina oseb pa je bila v zgodnjih fazah okužbe. Več kot dve tretjini teh bolnikov (68 odstotkov) tudi ni imelo tipičnih simptomov sifilisa, kot sta izpuščaj ali ranica, ki bi zdravnike opozorila na okužbo.

Sifilis je v porastu tako v ZDA kot tudi v Evropi. Po navedbah Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je bilo leta 2022 v 29 državah EU/EGA (Evropska unija/Evropski gospodarski prostor) prijavljenih 35.391 potrjenih primerov sifilisa, kar pomeni 34-odstotno povečanje grobe stopnje prijavljanja v primerjavi z letom 2021 in 41-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2018.

Vse pogostejši tudi med heteroseksualnimi osebami

Kot še razkrivajo podatki ECDC, je bila večina (74 odstotkov) primerov sifilisa z informacijami o kategoriji prenosa prijavljena pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). V zadnjih deset letih (2013 – 2022) se je število primerov sifilisa povečevalo predvsem med MSM, leto 2022 pa je prvo leto, v katerem se je opazno povečalo tudi število primerov sifilisa med heteroseksualnimi moškimi in ženskami.

Vodilna avtorica raziskave dr. Amy Nham, je povedala, da so bolniki z netipičnimi simptomi sifilisa najpogosteje poročali o glavobolu, osebnostnih spremembah oziroma spremembah v duševnem počutju, težavah z očmi, kot so izguba vida, občutljivost na svetlobo in oteklina v očesu. Zakaj se bolezen pogosteje izraža z netipičnimi simptomi, pa se (še) ne ve.

Omenjeni simptomi niso najbolj specifični simptomi za sifilis, zato je zelo pomembno, da zdravniki opravijo ustrezno presejanje in vprašajo bolnike o dejavnikih tveganja ter o stvareh, kot je spolna zgodovina,

je opozorila dr. Amy Nham.

Če ni zdravljen, lahko povzroči dolgotrajne zaplete ali smrt

Sifilis je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Treponema pallidum, ki lahko, če ni pravilno zdravljena, povzroči dolgotrajne zaplete in celo smrt. Sifilis se po trajanju deli na zgodnji sifilis (do enega leta) in pozni sifilis, po načinu okužbe pa na prirojeni in pridobljeni sifilis, piše NIJZ. Okužba se lahko prenese z neposrednim stikom z značilno kožno ali sluznično spremembo (razjedo) med vaginalnim, oralnim ali analnim spolnim odnosom. Spremembe so pri okuženi osebi lahko na penisu, v nožnici, na ustnicah, v ustih ali ob analni odprtini in v zadnjiku. Okužena nosečnica lahko okužbo prenese na nerojenega otroka.

Na vstopnem mestu nastane neboleča razjeda ali trdi čankar (običajno okrogla, neboleča razjeda), s področno povečanimi bezgavkami (primarni sifilis). Razjedo se zlahka zamenja za vraščeno dlako ali kakšno drugo podobno nenevarno spremembo. Razjeda je običajno prisotna 3 do 6 tednov in se celi sama. Če sifilis ni zdravljen, sledi razsoj po krvi in lahko se razvije izpuščaj po dlaneh, podplatih, celem telesu ali le na posameznih delih telesa, ki ne srbi. Prisotni so lahko tudi drugi bolezenski znaki:  vročina, otekle bezgavke, boleče žrelo, izguba las na delih lasišča, glavobol, izguba telesne teže, bolečine v mišicah in utrujenost. Po nekaj mesecih telo obvlada okužbo in nastopi obdobje brez težav (latentni sifilis). Nezdravljen sifilis lahko kasneje povzroči uničujoče spremembe v katerem koli organskem sistemu (terciarni sifilis).

Sifilis se zdravi z ustreznim antibiotikom. Vendar pa zdravljenje poznega sifilisa ne vpliva na okvare, ki so že nastale. Osebe, ki so prebolele sifilis in bile uspešno zdravljenje, niso zaščitene pred ponovno okužbo.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,165
26.07.2024 ob 22:21
261
22.07.2024 ob 13:03
1,613
23.07.2024 ob 12:27
849
25.07.2024 ob 21:55
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close