Revolucionarno cepivo prinaša novo upanje za bolnike s smrtonosnim rakom

M. Ć. , 03. maj 2024
AktualnoOnkologija
cepivo, cepljenje
Foto: Profimedia

V Veliki Britaniji preizkušajo revolucionarno personalizirano cepivo proti melanomu! Cepivo, ki temelji na mRNA tehnologiji, je prilagojeno genetskim mutacijam posameznika in obljublja novo obdobje v zdravljenju raka. Trenutno potekajo klinični preizkusi, ki kažejo obetavne rezultate. To prelomno zdravljenje bi lahko kmalu prineslo novo upanje bolnikom z melanomom po vsem svetu.

V Veliki Britaniji poteka razburljiv preboj v boju proti melanomu, najsmrtonosnejši obliki kožnega raka. Na prizorišče je stopilo prvo personalizirano cepivo, ki uporablja mRNA tehnologijo, znano iz cepiv proti Covid-19. To pionirsko cepivo predstavlja žarek upanja za bolnike z melanomom po vsem svetu, saj je prilagojeno specifičnim genetskim mutacijam vsakega posameznika.

Inovativni pristop k zdravljenju obeta revolucijo v boju proti raku, saj usmerja imunski sistem neposredno proti rakavim celicam. Ta strategija odpira nove možnosti za personalizirano terapijo. Znanstveniki so optimistični in upajo, da bo cepivo kmalu dostopno bolnikom po vsem svetu, kar bi lahko pomenilo ključen preboj v zdravljenju melanoma.

Britanec testira prelomno cepivo proti melanomu

Steve Young iz Stevenagea v Hertsu, ki so mu avgusta lani odkrili in odstranili melanom z lasišča, je eden prvih bolnikov, ki bo sodeloval v preizkušanju obetavnega novega cepiva proti tej smrtonosni bolezni, poroča BBC. Cepivo, imenovano mRNA-4157 (V940), deluje tako, da v telesne celice vbrizga molekule mRNA, ki nosijo navodila za izdelavo beljakovin, specifičnih za melanom. Te beljakovine nato delujejo kot antigeni, ki spodbujajo imunski sistem, da prepozna in napade rakave celice, s čimer se zmanjša tveganje za ponovitev bolezni.

Steve Young je eden od mnogih bolnikov, ki se z velikim optimizmom zavedajo potenciala tega cepiva.

Fotografija prikazuje zgodovinski trenutek. Medicinski tehnik Christian Medina v bolnišnici University College London (UCLH) v Londonu daje Stevu Youngu prvo injekcijo v okviru mednarodnega kliničnega preskušanja revolucionarne nove imunoterapije.

Steve Young
Foto: Profimedia

“Navdušen sem, da lahko sodelujem v tej prelomni raziskavi,” je povedal Young. “Upam, da bo to cepivo pomagalo ne le meni, ampak tudi mnogim drugim bolnikom z melanomom po vsem svetu.”

Steve ni vedel, da ima raka

Glasbenik je imel več let bulico na lasišču, preden je ugotovil, da gre za raka. Povedal je, da je bila diagnoza zanj velik šok. “Dva tedna sem dobesedno razmišljal, da je to to,” je dejal. “Moj oče je pri 57 letih umrl zaradi emfizema in dejansko sem si mislil, da bom umrl mlajši od očeta.” Gospod Young je v intervjuju za BBC Radio 4 Today povedal: “To sodelovanje mi je omogočilo, da sem se v boju proti temu nevidnemu sovražniku končno počutil aktivno. Pregledi so pokazali, da sem radiološko ozdravljen, vendar obstaja možnost, da so rakave celice še vedno prisotne. Namesto da bi sedel in čakal ter upal na najboljše, sem imel priložnost, da se aktivno spopadem z boleznijo.”

Rezultati so obetavni

Trenutno se cepivo preizkuša v zadnji fazi kliničnih preskušanj (faza III), kar pomeni, da sodeluje veliko število bolnikov, da se oceni varnost in učinkovitost cepiva. Zgodnji rezultati so obetavni in kažejo, da je cepivo varno in učinkovito pri preprečevanju ponovitve melanoma. Če se bodo ti rezultati potrdili v nadaljnjih preskušanjih, bi lahko cepivo kmalu prineslo novo upanje bolnikom z melanomom po vsem svetu.

Edinstven genetski podpis

Kombinirano zdravljenje, ki sta ga izdelali podjetji Moderna in Merck Sharp & Dohme (MSD), zunaj kliničnih preskušanj še ni na voljo v sistemu NHS*. Strokovnjaki v nekaterih drugih državah, vključno z Avstralijo, ga preizkušajo tudi na bolnikih, da bi zbrali več dokazov in ugotovili, ali ga je treba uvesti širše. Cepivo je prilagojeno posamezniku, kar pomeni, da je njegova sestava spremenjena tako, da ustreza posameznemu bolniku. Ustvarjeno je tako, da ustreza edinstvenemu genetskemu podpisu bolnikovega tumorja, in deluje tako, da telesu naroča, naj proizvaja beljakovine ali protitelesa, ki napadajo označevalce ali antigene, ki jih najdemo samo na teh rakavih celicah.

Izdelano po meri bolnika

Dr. Heather Shaw, raziskovalka na UCLH, predstavlja prelomno odkritje v boju proti melanomu. Njeno delo kaže, da bi lahko s personalizirano injekcijo, zasnovano za specifične mutacije bolnika, dosegli trajno ozdravitev. Trenutno potekajo klinična preskušanja za preverjanje učinkovitosti tega pristopa tudi pri drugih vrstah raka, kot so pljučni, rak mehurja in ledvic. Dr. Shaw poudarja revolucionarno naravo tega zdravljenja: “To ni običajno zdravilo, ki bi ga lahko uporabili pri vsakem pacientu. Vsaka injekcija je edinstvena in prilagojena specifičnim genetskim značilnostim tumorja določenega bolnika. To pomeni izjemno visoko stopnjo natančnosti in personalizacije.”

Bolniki, ki bodo sodelovali v raziskavi, morajo imeti v zadnjih 12 tednih kirurško odstranjen melanom z visokim tveganjem, da se zagotovi najboljši rezultat. Nekateri med njimi bodo namesto cepiva prejeli injekcijo s placebom. Vendar nihče od njih ne ve, katero cepivo bo prejel.

Obstaja upanje, da bi lahko terapija “spremenila pravila igre”

Dr. Shaw poudarja, da ima ta terapija “relativno malo stranskih učinkov”, ki so podobni simptomom po cepljenju proti gripi ali covidu. Najpogostejša stranska učinka sta utrujenost in bolečina v roki na mestu injekcije.

Simptomi melanoma, na katere morate biti pozorni

Prepoznajte melanom

Želite izvedeti več o kožnem raku in o tem, kako se lahko zaščitite?

Potopite se v bogastvo virov, ki vam bodo pomagali razumeti to pomembno bolezen:

*NHS National Health Service. Javnozdravstveni sistem v Veliki Britaniji, ki zagotavlja širok spekter zdravstvenih storitev prebivalcem brez neposrednega stroška ob točki uporabe, financiran pa je iz državnega proračuna.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
26.07.2024 ob 16:27
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close