Sledite prehranskim nasvetom na TikToku? Raziskava razkrila, koliko je točnih

N. K., 23. april 2024
AktualnoZdravje
TikTok, aplikaija, telefon
Foto: Profimedia

57 odstotkov uporabnikov platforme TikTok to uporablja kot glavni vir informacij o prehrani.

Tako je pokazala nedavna raziskava, ki jo je organiziralo podjetje MyFitnessPal v sodelovanju z Univerzo Dublin City. V raziskavi so pod drobnogled vzeli več kot 67.000 videoposnetkov, sodelovalo pa je 2.000 ljudi.

Podatki raziskave so razkrili tudi, da je le 2,1 odstotkov informacij dejansko točnih in usklajenih z javnozdravstvenimi predpisi.

Priljubljeni predvsem senzacionalistični trendi

Med najbolj viralnimi zdravstvenimi napakami, ki so se pojavile na TikToku, sta “naravni Ozempic” – prehransko dopolnilo berberin in mariniranje dietne kokakole, je povedala Katie Keil, vodja marketinga v podjetju MyFitnessPal, ki meni, da so trendi priljubljeni, ker so senzacionalistični. “Bolj kot je nenavadno, bolj se širi,” je pojasnila.

Najboljša stvar, ki jo lahko kot uporabniki družbenih medijev naredimo, je, da izboljšamo svojo digitalno zdravstveno pismenost – in to se začne s spremljanjem verodostojnih strokovnjakov in preverjanjem slišanega na podlagi znanstvenih dognanj.

Katie Keil, vodja marketinga v podjetju MyFitnessPal.

Zaradi nevarnega TikTok izziva umrl komaj 11-letni deček!

Preverjajte informacije!

Med drugim je raziskava razkrila, da prehranskim nasvetom na platformi TikTok popolnoma zaupa kar 87 odstotkov milenijcev in pripadnikov generacije Z. 67 odstotkov jih skuša v svoje vsakdanje življenje vključiti vsaj en na platformi viden fitnes trend.

“Senzacionalističnimi naslovi, kot so ‘hitra izguba teže’ ali ‘hitra izguba trebušne maščobe’ ustvarjajo nerealna pričakovanja,” opozarja Katie Keil, ki dodaja, da so nekateri nasveti celo nevarni. “Priča smo bili številnim modnim dietam, ki lahko povzročijo težave, denimo uživanje velikih količin semen chia pri trendu ‘notranjega prhanja’ lahko povzroča prebavne težave. Nekatere modne diete pa močno omejujejo vnos hranil, saj se osredotočajo le na uživanje ene vrste hrane, kar tudi ni zdravo.”

Zgolj zato, ker ima nek wellness vplivnež veliko sledilcev, še ne pomeni, da so njegove trditve veljavne in verodostojne.

Katie Keil

“Bodite previdni,” je še opozorila Katie Keil in pozvala, da pri strokovnjakih preverjamo na družbenih omrežjih videne informacije preden jim začnemo slepo slediti.

Vir: https://nypost.com/2024/04/13/lifestyle/are-tiktok-nutrition-hacks-safe-or-accurate-experts-sound-warning/

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,670
29.08.2024 ob 09:02
3,920
27.09.2024 ob 14:47
33,819
17.09.2024 ob 22:27
1,238
12.09.2024 ob 10:43
572
07.08.2024 ob 13:13
Preberi več

Več novic

New Report

Close