Skrivnostne modrice na telesu Luke Dončića

I. K., 20. februar 2024
AlternativaBolečina
Foto: Profimedia

Ste že slišali za ventuze?

Na telesih športnikov lahko večkrat vidimo modrice oziroma podplutbe v obliki krogov, tudi pri našem športnem asu Luki Dončiću. Ti krogi nastanejo med terapijo z ventuzami. Gre za obliko alternativne medicine, pri kateri terapevt na vašo kožo za nekaj minut položi posebne čašice, da ustvari sesanje. Zanje se ljudje odločajo iz različnih razlogov, med drugim naj bi pomagale pri lajšanju bolečin, pri vnetjih, za sprostitev in kot vrsto masaže globokih tkiv.

“Ventuze so napravice, ki z vakuumom ločijo spodaj ležeča tkiva med seboj. Pri tem največkrat pride do potrganja kapilar ali pa do prečrpanja krvi izven žil, kar se kaže v obliki podplutb. Po taki terapiji se mora telo ves čas premikati, da se kri pravilno resorbira nazaj in da ne nastanejo adhezije tkiv, saj je lastnost krvi, da se rada zlepi z okoliškimi tkivi,” pravi magistra kineziologije, diplomirana fizioterapevtka, specialistka ortopedske medicine (Cyriax) in manualne terapije Barbara Purkart s Fizioterapevtskega centra Barbara Purkart, ki ob tem še dodaja: “Športniki imajo pogosto radi bolj agresivne metode. Za ‘normalne smrtnike’, ki ne potrebujejo takšnih terapij, se lahko to izvaja nežno z rokami (gre za rolfing oziroma sproščanje fascij) in bolj z občutkom, saj se z rokami lahko bolj prilagodimo posameznikovim potrebam in mestu, na katerem se to izvaja.”

Ta tehnika ni za vsakogar. Naša sogovornica jo odsvetuje starejšim osebam, osebam s tanko kožo, osebam z metabolnimi motnjami (npr. sladkorno boleznijo) in rakom, nosečnicam in vsem, ki se jim hitro naredijo modrice.

Če imate tudi vi vprašanje za Barbaro Purkart, ji ga lahko postavite TUKAJ.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
30
15.07.2024 ob 12:51
1,638
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close